fbpx

Алтернативна медицина

Стройност, придобита чрез акупунктура, лечение с глад или хомеопатични лекарства? Звучи добре. Алтернативните методи на лечение няма да заменят нито промяна в диетата, нито физическата активност в достатъчни количества. Но правилно подбраните средства могат да намалят апетита, да успокоят нервната система или да осигурят увереност. Всичко това ще ви помогне да останете във форма, да се чувствате щастливи и здрави. Как могат да помогнат подобни методи за лечение, можете да откриете в раздел Алтернативна медицина на Medconsult.bg.

Наднорменото тегло не е само въпрос на външната красота на човек. В по-голяма степен излишните килограми стават виновници на много сериозни заболявания. Народната медицина и рецептите, използвани от нашите баби, помагат и до днес. За постигане на отслабване чрез народната медицина у дома ще помогне приготвянето на прости отвари и инфузии на билки. Този метод не носи резултати моментално, но често стабилизира теглото, като влияе ефективно на метаболитните процеси, подпомагайки правилното им протичане.

Хомеопатия

Лекар от Саксония- Самуел Ханеман, в края на 18 век разработва метод за лечение на природни фактори, който се използва и до днес - хомеопатия (от гр. Ὅμοιος - подобен, πάθος - неразположение). Ханеман изхожда от факта, че болестта се лекува със същите средства, които могат да причинят симптомите на заболяването при здрав човек. Той обобщава теорията си с известния израз „Similia similibus curantur“ („Подобните се третират от подобни“).

Според учението на Ханеман, болестта е признак на нарушаване на жизнеността. Активирайки собствените си механизми за лечение, хомеопатичните лекарства са насочени към възстановяване на вътрешния баланс.

Малки топчета на базата на млечна захар - са най-честата форма на хомеопатичните лекарства.

Подобно на традиционните лекарства, хомеопатичните лекарства имат първичен и вторичен ефект. Под първично действие се разбира ефектът на лекарството върху тялото. Вторичният ефект показва как организмът реагира на лекарствата и именно тази реакция помага на тялото да се възстанови самостоятелно. В традиционната медицина за употреба се предписват предимно лекарства, чийто основен ефект е да противодейства на симптомите на заболяването, да ги намалява или елиминира. За разлика от хомеопатията, където се използват лекарства, чийто основен ефект е подобен на симптомите на заболяването. Следователно в много случаи симптомите на заболяването първо се проявяват по-силно. Тази реакция, наречена първично влошаване, е необходима, за да може тялото да се възстанови самостоятелно с вторично действие. Подобно лечение е доста успешно: с употребата на традиционните лекарства болестта често се връща веднага щом действието на лекарството отмине или ефектът му отслабва. Когато се лекуват с хомеопатични средства, симптомите изчезват за дълго време.

Шуслерови соли

Преди 100 години лекарят Вилхелм Хайнрих Шуслер открил, че организмът в балансирано състояние изисква дванадесет минерала, за да поддържа работоспособност. Ако вещество липсва или балансът на минералите е нарушен, това води до функционални нарушения, което се изразява под формата на заболяване.

Смята се, че дванадесетте соли на Шуслер (както и дванадесетте хранителни добавки) ще помогнат за възстановяване на баланса на организма. Хомеопатичните лекарства не са минералните вещества, които се намират в храните или хранителните добавки. По-скоро те помагат на тези минерали да преминават по-добре от кръвта към всяка клетка в тялото и да бъдат абсорбирани, разбра МедКонсулт.бг.

Подобно на класическите хомеопатични средства, Шуслеровите соли помагат, по-специално, за премахване на вътрешните блокади и подобряване на метаболизма в клетките. Те регулират киселинно-алкалния баланс и чревната функция, а също така активират имунната система. Особено важен е положителният ефект върху алкално-киселинния баланс и стомашно-чревния тракт. И двете функции играят голяма роля за усвояването на хранителните вещества от клетките.

При диабет трябва да се внимава

Преди да приемате хомеопатични лекарства или Шуслерови соли, определено трябва да се консултирате с вашия лекар. Носещото вещество в таблетките е млечната захар, така че това трябва да се има предвид и при броенето на хлебните единици, докато се приемат лекарства (приблизително 50 броя съответстват на една хлебна единица). Ако се съмнявате, по-добре е да вземете капки, които не съдържат лактоза (те могат да бъдат закупени в аптеката).

Приложение и дозировка

За да помогнете на тялото да се бори с наднорменото тегло, трябва да се приемат Шуслерови соли в продължение на няколко месеца. Те ще помогнат за регулиране на обмяната на веществата, нормализиране на работата на червата и бъбреците и възстановяване на енергийния баланс. За да направите това, преди да ядете, трябва да вземете:

  • пет таблетки Калиум Фосфорикум D6 сутрин (сол № 5);
  • пет таблетки Натриум Сулфурикум D6 на обяд (сол № 10);
  • пет таблетки Натриум Фосфорикум D6 вечер (сол № 9).

Можете да разтворите таблетките в чаша гореща вода.

Цветя на Бах

Вдъхновен от учението за хомеопатичните лекарства от Самуел Ханеман, английският лекар Едуард Бах в края на двадесетте години на миналия век разработва метод на терапия с цветя. Той създава 38 екстракта от цветя, които имат положителен ефект върху психическото състояние на пациента.

В терапията с цветя на Бах организма човек се разглежда като едно цяло. В центъра на лечението на заболявания и наднормено тегло е състоянието на ума.

Подобно на своите предшественици, Бах е търсел интегриран подход за лечение на болести. За разлика от съвременната наука, той се опитва да лекува не симптомите, а причините за заболяванията. Причината за физическите неразположения той счита за нарушения, психологически разстройства, както и негативни нагласи, насочени към себе си и живота.

Акупунктура

Друг, може би широко разпространен начин за поддържане на тялото е акупунктурата.
Акупунктурата е раздел от традиционната китайска медицина, основан на изследването на енергийните меридиани, които кръстосват тялото в различни посоки. Ако тези жизненоважни артерии са блокирани от несигурност, страх, нервност, душевна или физическа болка, енергията не може да циркулира правилно. В резултат на това човек губи равновесие, чувства се зле и дори може да се разболее за дълго време.

Точно за това помага акупунктурата: прецизно поставените игли стимулират точки по меридианите, отговорни за състоянието на тялото. Така блокадите се елиминират. Енергията отново тече свободно, възстановява се физическото и духовното равновесие.

Специализираното лечение с игли помага при много заболявания повече, отколкото традиционната класическа медицина.

Какво е акупресура

При акупресура съответните точки по меридианите се стимулират не с игли, а с върховете на пръстите. Следователно методът е идеален за самолечение.

Заедно с такива заболявания като гадене, шум в ушите или болка по време на менструация, с помощта на натиск можете да регулирате чувството на глад или да повлияете положително на метаболизма.

MedConsult.bg съветва да не се самолекувайте с акупунктура. Процедурата може да се извърши само от квалифициран лекар.