fbpx
Анемия

Анемия

Общественото объркване относно анемията и нейното лечение може да доведе до неправилна медицинска и хранителна грижа. Много е важно да се разбере точните причини и как може да се лекува бързо и целенасочено.

Какво е анемия?

Това е общо наименование за няколко заболявания, които имат ниско съдържание на хемоглобин в кръвта или дефицит на червени кръвни клетки, които могат да носят хемоглобин. Хемоглобинът е компонент на кръвта, който се състои от желязо и няколко глобина (вид протеин). Една от функциите на хемоглобина е да транспортира кислород през кръвта от различните клетки и тъкани до белите дробове и сърцето върху червените кръвни клетки. Ако количеството или качеството на хемоглобина се понижи, както при анемията, преносът на кислород в организма е нарушен.

Какви са съществуващите видове анемия?

Важно е да запомните, че има няколко вида анемия. Всеки от типовете произтича от различен източник:

1. Някои анемии ще бъдат причинени поради намалено производство на червени кръвни клетки поради хранене или липса на усвояване на желязо.

2. Причината за състоянието може да бъде от разрушаване на червените кръвни клетки (симптом на различни патологични заболявания).

3. Състоянието може да бъде причинена поради голяма загуба на кръв (раждане, явно кървене, операция, месечна менструация, латентно вътрешно кървене и др.).

4. Микроцитна анемия  е причинена поради образуването на кръвни клетки,които са  по-малки от нормата и нуждите на организма.

5. Неправилно производство на хемоглобин поради хронично инфекциозно заболяване, което пречи на наличието на желязо в организма или поради наследствени заболявания като таласемия. 

6. Проблем, причинен от производството на мембрана на червените кръвни клетки.

7.  Липса на витамин В12 или фолиева киселина (В9).

8. Апластична анемия: проблем с образуването на кръвни клетки в костния мозък или проблем с бъбреците, който причинява увреждане на определени хормони, които са отговорни за производството на кръвни клетки.

9. Хемолитична анемия, хемолиза: автоимунно заболяване (при което тялото се атакува по причини, които все още не са известни), което причинява разрушаване на червените кръвни клетки. 

Кой е изложен на риск от анемия?

Препоръките на доста специалисти са да се дава добавка от желязо на възраст от 4 месеца за предотвратяване на анемия при малки деца. Когато давате желязо на малки деца, трябва да се отбележи, че се придържате към точната доза, подходяща за възрастта и теглото на малкото дете. Имайте предвид, че желязото в капки има горчив вкус, затова е най -добре да смесите капките в порция плодове. Желателно е да има плод, който съдържа витамин С, който помага за усвояването на желязото, така че освен да подобри вкуса, малкото дете също ще се възползва от подобряване на усвояването. Обърнете внимание, че трябва да избирате за малкото дете продукт, който не съдържа консерванти.

Понякога добавките с желязо създават странични ефекти от запек при деца и възрастни. 

Възрастни хора и пациенти с хронични заболявания също попадат в рисковите групи.  Дори пациенти с чревни заболявания са склонни да получат заболяването поради липса на добра абсорбция на желязо, фолиева киселина и В12. Следователно лечението в много случаи ще включва инжектиране на желязо, а не през стомашно-чревния тракт.

В сравнение с мъжете, жените като цяло и по-специално бременните жени са по-склонни да развият желязодефицитна анемия поради увеличен обем на кръвта по време на бременност, поради прием на желязо на плода от майката, поради месечна загуба на кръв по време на менструация, поради продължителна кърмене или екстремни диети. Обърнете внимание, че във всеки от тези случаи е необходимо да се извършват периодично кръвните тестове, за да не пренебрегнете хранителните дефицити.

Вегетарианци и вегани също страдат от дефицит на желязо. В западните страни много хора живеят на места, където хранителната традиция е изградена така, че основен компонент на диетата е месото, за разлика от Изтока, където диетата се основава главно на соя и ориз. Хората, които избягват да ядат месо и животински храни, които съдържат високо съдържание на желязо, могат да развият недостиг на желязо, В12 или фолиева киселина. Ако сте част от тази популация, не забравяйте да получите подходящ хранителен съвет относно качествените заместители на месото, за да не развиете недостиг на тези основни съставки.

Какви са симптомите, които съпътстват анемията?

 • бледо лице;
 • слабост;
 • умора;
 • загуба на коса;
 • замаяност;
 • главоболие;
 • нервност;
 • затруднено концентриране;
 • желание за дъвчене на предмети или лед;
 • загуба на апетит.

Как се диагностицира състоянието?

По-голямата част от диагнозата и разликата между различните видове на заболяването се правят чрез кръвни изследвания. Кръвните тестове включват тест за нивото на хемоглобина в кръвта, което ще бъде ниско, тест за относителния дял на червените кръвни клетки - хематокрит (HCT), тест със среден размер на червените кръвни клетки (MCV), които могат да бъдат ниски или високи, изследване на броя на червените кръвни клетки в кръвния обем (RBC), броя на ретикулоцити (RET) и др.

В допълнение, за да се оцени желязодефицитна анемия, е необходимо да се вземе проба от кръвта за ниво на протеин на феритин и ниво на протеин на трансферин. 

Какво включва лечението на анемия?

Както бе посочено, лечението зависи от факторите:

 • при желязодефицитна анемия ще се прилага висока доза желязна терапия.
 • обогатяване и прилагане на витамин В12 и фолиева киселина, когато са в дефицит;
 • при дефицит на хормона еритропоетин, ще се приложи заместване на хормона.
 • в случай на кървене, кървенето трябва да бъде спряно. В случаите, когато причината за заболяването не може да бъде коригирана (като таласемия), ще се извърши кръвопреливане.
 • когато костният мозък е увреден, понякога пациентът ще трябва да се подложи на трансплантация на костен мозък.

Какви добавки и храни могат да помогнат?

Желязо е основен минерал, открит в храни, които са предимно животински, но също и в бобови растения и зелени зеленчуци. Месо, яйца, тахан, спанак, зелен фасул, леща и нахут са храни, богати на желязо. Неговото усвояване е по-ефективно в организма, ако се консумира от животински храни.

Витамин С е витамин, в присъствието на който желязото ще се усвоява по-ефективно, така че понякога при неговия дефицит се препоръчва да се консумират и добавки с витамин С.

Трябва да се отбележи, че понякога терапията с желязо може да причини стомашно-чревни странични ефекти като запек, диария, коремна болка, газове и подуване на корема. Тези ефекти могат да бъдат облекчени с помощта на по-леки добавки. В такива случаи е препоръчително да се консултирате с фармацевт.

B12 е от съществено значение и се съдържа в животински храни: месо, пиле, яйца, сирена и мая. Поради недостиг на витамин В12,  състоянието трябва да се лекува чрез подобряване на диетата и прием на витамини.

Инжекциите на този витамин ще се прилагат в изключителни случаи или под ръководството на лекар. Тъй като много от анемии също са причинени поради липса на фолиева киселина, е възможно да се избере препарат В12, който включва фолиева киселина и по този начин облекчава пациента.

Фолиевата киселина е витамин от семейството на витамините В и се нарича още 9В. Среща се главно в животински храни и зелени листа. Силно се препоръчва за бременни жени за намаляване на малформациите на плода през първия триместър (и дори три месеца преди това). Анемията, която е установена поради дефицит на този витамин, се нуждае от хранителни добавки/ Можете да изберете да приемате фолиева киселина в таблетка в комбинация с или отделно от витамин 12В. Трябва да се консултирате с фармацевт.