fbpx

Защо децата страдат от анемия и дефицит на желязо

18 / 02 / 2022
Написана от

Анемията обикновено се причинява от дефицит на желязо в нашето тяло. Много деца страдат от това състояние, особено бебета. Анемията може да се появи и при подрастващи момичета с тежко менструално кървене. Децата може да изглеждат бледи и лесно да се уморяват затова се препоръчва да ги заведете на лекар.

Основни причини за анемия

Състоянието се появява, когато нивото на хемоглобина в кръвта е по-ниско от желаното. Има три основни причини:

 • Намалено производство на хемоглобин, често поради нисък прием на желязо;
 • Намалено производство на червени кръвни клетки в костния мозък;
 • Повишено разрушаване на червените кръвни клетки - заболяване, известно като хемолиза или разреждане на кръвта.

Анемията при малките пациенти обикновено е резултат от недостиг на желязо в тялото им, състояние, което обикновено се причинява от диета, споделя medconsult.bg.

Подрастващите момичета с продължително, тежко или често менструално кървене са изложени на риск от анемия.

Вашето бебе се нуждае от желязо, защото то помага при образуването на хемоглобин. През първите четири до шест месеца от живота си бебето използва желязо, което се съхранява в тялото му, докато е още в утробата, и го получава от майчиното мляко и/или от адаптираното мляко. Следователно дефицитът на желязо рядко се проявява в толкова млада възраст. Може да има недостиг, ако бебето е родено преждевременно или е било много болно веднага след раждането, или ако майката е имала дефицит на желязо през последните седмици от бременността.

След като запасите от желязо на бебето се изчерпят, то трябва да започне да яде храни, го съдържат. Ето защо, когато започнете захранването с по-твърди храни, те трябва да са богати на желязо, и да продължите да ги включвате в диетата. Например оризова каша, варени зеленчуци, кайма или пилешко месо, варено рибно пюре, грах, боб и леща.

Повечето бебета  започват да проявяват интерес към твърди храни около шестмесечна възраст. Ако детето ви е по-голямо и пие много краве мляко, е възможно да се появят дефицити, тъй като кравето мляко е с ниско съдържание на желязо и дори може да му попречи да се абсорбира правилно в червата. Освен това пиенето на твърде много мляко може да намали апетита на бебето за твърди храни.

Симптомите на анемия при дете

Анемичното дете може да изглежда много бледо. То се уморява много лесно, но тъй като енергийните нива на малките деца се повишават и падат бързо, понякога е трудно да се открие това. Вашето бебе може да е нервно и трудно за справяне. По-големите деца може да са много уморени, да имат слаб апетит и трудно се концентрират в училище.

Ако симптомите на вашето дете не са породени от желязодефицитна анемията, трябва да се направят необходимите изследвания от компетентен лекар.

Кога да отидете на лекар

Заведете детето си на лекар, ако то е:

 • много бледо;
 • яростно, ядосано;
 • липса му енергия;
 • оплаква се от чести главоболия.

Също така трябва да се консултирате с лекар или медицинска сестра за приема на мляко, ако се интересувате от повече информация относно храненето на бебето – например, ако то пие големи количества мляко и не яде твърди храни.

Ако детето ви има анемия, педиатърът ще назначи кръвни изследвания, за да установи причината. Понякога резултатите от първоначалния кръвен тест ще изискват допълнителни изследвания. В този случай може да се наложи детето ви да се срещне със специалист по кръвни заболявания.

Лечение на анемия

Лечението зависи от причината. Ако анемията е причинена от дефицит на желязо, включете храни към диетата, които да повишат нивата в кръвта. Такива храни включват:

 • Зърнените закуски;
 • Бобови растения - например леща и боб;
 • Месо - например червено месо, пилешко и риба;
 • Яйчен жълтък;
 • Зеленолистни зеленчуци;
 • Сусамова намазка - като тахан или халва.

Обикновено не е достатъчно да промените диетата на детето си и може да се наложи да му давате добавки под формата на таблетки или сироп, за да върнете нивата до нормалното. Добавките могат да доведат до черни или сиви изпражнения, а понякога дори до запек или болки в корема. Попитайте вашия педиатър за тези и други странични ефекти.

Понякога малкият пациент ще се нуждае от инжекция или инфузия. Ако анемията е причинена от нарушена функция на костния мозък или хемолиза, той ще се нуждае от допълнителни изследвания и задълбочено лечение. 

Моля, обърнете внимание: Всички хранителни добавки трябва да се съхраняват в заключен шкаф, далеч от деца. Предозирането на желязо може да бъде фатално за тях.

Има ли подходяща профилактика

Балансираната диета след четири до шест месеца може да предотврати анемията, причинена от дефицит на желязо. На 12-месечна възраст е възможно да се дава на бебето пастьоризирано краве мляко, без добавени аромати и с висок процент на мазнини. 

Статията е с образователна цел и не може да замести консултация с лекар. При здравословен проблем потърсете помощ от специалист.