fbpx

Дефицитът на желязо може да стои зад умората, задуха и загубата на коса

09 / 08 / 2022
Написана от

Всички клетки в тялото се нуждаят от кислород, за да функционират. Но те също се нуждаят от желязо, което е част от кръвния пигмент хемоглобин, който участва в транспорта на кислород от белите дробове до цялото тяло, мускулния протеин миоглобин, както и някои ензими, които поддържат имунната система. Дългосрочният му дефицит може да доведе до недостатъчна оксигенация на тъканите или сериозни здравословни проблеми по-късно.

Тялото не може да създаде желязо само, така че оксигенацията на клетките е пряко зависима от приема на този елемент с храната. Неговият дефицит застрашава най-вече жените в репродуктивна възраст, когато той напуска тялото им по време на менструация.

При твърде дълга и обилна менструация тялото започва да компенсира прекомерната загуба, като използва запасите си. Човешкото тяло съхранява около една пета от желязото си за “спешни случаи”.

Дефицитът може да засегне и жените по време на бременност и кърмене. Голямо количество от този елемент се черпи от тялото на майката за нуждите на детето.

Препоръчителната дневна доза за бременни и кърмещи жени е два пъти по-висока от нормалната доза, която е 15 mg. По време на бременност и кърмене жената трябва да приема общо 30 mg на ден.

По-чест дефицит на този елемент се наблюдава и при вегетарианци и вегани, главно защото организмът го усвоява по-лесно от месото, отколкото от растенията, научи MedConsult.bg.

Мъжете също могат да бъдат изложени на риск от дефицит, които трябва да приемат поне 10 mg от него на ден.

Как се проявява дефицитът на желязо 

Ако тялото има дефицит на желязо, то не може да произвежда адекватни количества от червения пигмент хемоглобин. Недостигът на хемоглобин може да се прояви с бледост. Освен по кожата, бледостта може да се види и по ноктите, клепачите или езика.

Друга проява на дефицита могат да бъдат напукани ъгълчета на устата и други възпаления по лигавицата на устната кухина. Въпреки това може да възникне и сидеропенична дисфагия или желязодефицитна анемия.

В допълнение, дефицитът е напълно вероятно да се прояви чрез:

  • умора;
  • слабост;
  • апатия;
  • задух;
  • повишена чупливост на ноктите;
  • косопад.

Дефицитът на желязо може да се прояви и като синдром на неспокойните крака. Това е много неприятно състояние, което се проявява главно вечер и през нощта.

Липсата на кислород в кръвта също може да доведе до неравномерен или твърде бърз пулс, който може да се прояви като сърцебиене. Това състояние определено не бива да се подценява, тъй като може да доведе до:

  • сърдечни шумове;
  • уголемяване на сърцето;
  • сърдечна недостатъчност.

Как да набавим желязо на организма

Ако сте установили, че имате нормално активно желязо, но ниско ниво на складирано, добавете го към тялото си чрез храната. Най-добрите източници са червеното месо, вътрешности и яйца.

Някои зеленчуци също са богати на този елемент, но съдържат и органични киселини, които пречат на усвояването му в кръвта, разбра МедКонсулт.бг.

Достатъчно количество се съдържа например в меласата, кокосовия орех, маковото семе, дивия лук, магданоза и лещата.

Адекватните нива могат да бъдат допълнени с хранителни добавки или, в по-тежки случаи, чрез лекарства.

Какво влошава усвояването на желязото 

Усвояването му в организма може да бъде повлияно негативно от различни вещества. Лекарствата за киселини, фибрите и калция, съдържащи се в млякото или млечните продукти, правят тялото неспособно да абсорбира и използва добре желязото. Прекомерното пиене на чай и кафе има същия ефект.

Напротив, добре е желязото да се комбинира с достатъчно количество витамин С, което улеснява усвояването му.

Пазете се от предозиране

Със сигурност обаче аналогията „колкото повече, толкова по-добре“ не важи в този случаи. Излишъкът на желязо в организма също е опасен, особено натрупването му в черния дроб, което може да доведе до увреждане на някои органи.

При излишък има повишен риск от развитие на диабет, инфаркт или някои видове рак, особено при по-възрастните хора.

Статията е с образователна цел и не може да замести консултация с лекар. При здравословен проблем потърсете помощ от специалист.