fbpx

Синдром на раздразненото черво - причини, симптоми и лечение

06 / 10 / 2020
Написана от

Синдромът на раздразненото черво се причинява от движенията на червата. Тези нарушения причиняват поредица от досадни симптоми, които причиняват дискомфорт. Това е често срещан синдром, но се открива по-често при жените, отколкото при мъжете. Въпреки разпространението си, западната медицина не разполага със специфично лекарство за синдрома, но има методи предназначени да намалят симптомите, разбра MedConsult.bg.

Какво причинява появата на синдром на раздразненото черво

Все още не е известно със сигурност какво причинява синдрома на раздразненото черво, но обикновено става въпрос за свръхчувствителност в нервната система и мускулите на стомашно-чревния тракт, или системна свръхчувствителност, която е свързана с физиологичния аспект заедно с психичния.

 • Има пряка връзка между стресовите ситуации в ежедневието и увеличаването на признаците;
 • Друг признак е свързан с повишена или забавена подвижност на черва, което може да причини запек / диария и необичайни контракции, които могат да причинят коремна болка;
 • Понякога ще е възможно да се види минимален и деликатен възпалителен процес на тъканта, който също е свързан със свръхчувствителност на нервната система;
 • Понякога се наблюдава инфекциозен компонент, като стомашно разстройство, което причинява травма и нарушава нивото на имунитет в лигавицата на червата.

 sindrom

Физически симптоми на синдрома

Симптомите на синдрома на раздразнените черва варират при отделните хора и се проявяват с различна честота и интензивност, както между хората, така и в различни периоди при едно и също лице.

 • Коремна болка или спазми - обикновено се появяват около час след хранене;
 • Голям брой изхождания на ден, придружени от чувство на порив, включително меки изпражнения сутрин или след хранене. Нередовното изхождане също е симптом;
 • Дискомфорт в корема, подуване или газове;
 • Изпражнения, придружени от слуз;
 • Честото влошаване на някои от признаците ( главно болки в корема и диария ) по време на стрес и натиск.

Психични симптоми на синдрома

Хората със синдром на раздразненото черво посочват, че предпочитат да не ходят на непознати места или където няма достъпни и близки тоалетни помещения. Тези, които страдат от газове, подуване на корема, хълцане, къркорене на стомаха и други подобни, изпитват голям дискомфорт и притеснение, когато са в компанията на други хора. Заболелите също са склонни да изпитват стрес и напрежение, депресия или тревожност в различна степен.

Какво е западното лечение на синдрома на раздразненото черво

Лечението не разрешава, нито предотвратява повторението на симптомите, а само намалява тяхната интензивност. Това обикновено е лечение, съобразено с определен симптом и включва антидиарични лекарства или такива, които облекчават коремната болка. Антидепресанти, за които е установено, че влияят на настроението, оказват влияние и върху дейността на раздразнените черва, а понякога и при антибиотично и пробиотично лечение. В тежки случаи, в допълнение към различните лекарства също се препоръчва психологическо лечение.

 cherwa

Лечение с помощта на китайската медицина

В китайската медицина тялото се разглежда като едно цяло. Лечението се фокусира както върху психичната, така и върху физиологичната страна на тялото. След цялостна и задълбочена диагноза се прилага персонализирано лечение в зависимост от състоянието на пациента и тежестта заболяването, научи МедКонсулт.бг.

Лечението в китайската медицина се основава на предоставянето на билкова формула,
акупунктура и препоръки за диета и начин на живот, чиято комбинация води до бързо подобрение и забележими резултати след няколко проведени курса.

 • Акупунктурата, която е безболезнена, се прави с индивидуални игли, които се поставят в различни области на тялото. По този начин се лекуват симптоми, които показват нарушение в нормалната дейност на раздразнените черва - газове, подуване на корема, пълнота и коремна болка. В допълнение, акупунктурата лекува стреса и успокоява ума;
 • С помощта на билки се лекува проблема с подвижността на храносмилателната система (подуване, запек, затруднено изпразване и др.), се укрепват имунната и храносмилателната системи, а в случай че има възпалителен или инфекциозен компонент - може да се използва и противовъзпалителни растения;
 • Препоръките за хранене и начин на живот се персонализират за всеки пациент след задълбочена диагноза и разпит.

Защо ни боли корем ?

Статията е с образователна цел и не може да замести консултация с лекар. При здравословен проблем потърсете помощ от специалист.