fbpx

Какво трябва да знаете за сцинтиграфия на стомаха

05 / 06 / 2022
Написана от

За пациенти с рак на стомаха е важно да се определи болестта и нейната локализация, когато все още няма изразени симптоми, въпреки това очевидните признаци често се появяват вече в по-късните стадии на заболяването, когато шансовете за излекуване са малки. Благодарение на съвременните високотехнологични методи за диагностика е възможно да се открие тумор дори с минимален размер.

Повечето болници в страната са оборудвани с високотехнологично медицинско оборудване, което може да се използва за откриване на рак в ранен стадий. Наред с други неща, това са:

 • PET / CT (позитронна емисия, комбинирана с компютърна томография);
 • ЯМР и КТ (магнитен резонанс и компютърна томография);
 • SPECT (компютърна томография с еднофотонна емисия);

Какви заболявания могат да се открият чрез сцинтиграфия на стомаха

Сцинтиграфията на стомаха и хранопровода е усъвършенстван диагностичен метод, базиран на радиоактивни вещества. Сцинтиграфията е радиационна диагноза. Радиоизотопите, съдържащи се във фармакологичните препарати, не вредят на човешкото тяло поради малките си проценти, научи медконсулт.

Сцинтиграмата е картина на разпределението на радиоактивните изотопи в стомаха, която определя структурата на тъканите на органа, характеристиките на функционирането и възможните неизправности на органа. Тази картина се получава поради факта, че в стомаха се натрупват частици от фармакологични препарати, които излъчват гама лъчи, които се записват от гама камера.

Симптомите на заболяването на стомашно-чревния тракт са много ярки – болки в корема, гадене, повръщане, киселини, оригване, диария и др. Сред заболяванията, открити с помощта на сцинтиграма, са:

 • възпалителен процес на лигавицата;
 • язва;
 • рак на стомаха - проявява се в напреднали форми на двете предходни заболявания;
 • ерозия - опасна с възможност за кървене;
 • неязвената диспепсия- развива се в язва.

Повечето заболявания на стомаха се проявяват със симптоми само в остър стадий, поради което често се лекуват късно, тъй като признаците отшумяват от само себе си.

Направление за стомашна сцинтиграма може да бъде издадено от различни лекари (онколог, гастроентеролог и др.). Абсолютните индикации за процедурата са:

 • гастриномът е злокачествено образувание на панкреаса, което показва наличието на пептична язва на стомаха;
 • тесен хранопровод;
 • Синдромът на Zollinger-Ellison се проявява в пълен набор от симптоми на стомашно-чревни нарушения, като правило показва наличието на тумор;
 • чужди тела в хранопровода;
 • доброкачествени тумори.

Диагностичното изследване на стомашната сцинтиграфия се извършва на празен стомах, така че последното хранене трябва да бъде не по-късно от 6-8 часа преди процедурата. В някои случаи, при бавен метаболизъм, се препоръчва да се вземат специални препарати за отстраняване на остатъците от храна. В никакъв случай не трябва да приемате лаксативи преди процедурата.

В процеса на сцинтиграфия лекарят фиксира скоростта на преминаване през хранопровода и излизане от стомаха на входящата храна. Процедурата отнема около половин час. В някои случаи пациентът трябва да се храни точно по време на манипулацията.

В хода на изследването лекарят установява:

 • скоростта, с която храната навлиза в стомаха;
 • скоростта на отстраняване на храната;
 • количеството храна, останала в стомаха.

Обикновено след два часа стомахът трябва да има по-малко от 60% храна, а след 4 часа - по-малко от 10%. В противен случай се записва наличието на патология.

Кога не се препоръчва да се прави процедурата

Провеждането на диагностика на стомашна сцинтиграфия няма изразени противопоказания. Този метод има ограничения при следните ситуации:

 • преглед по време на бременност - радиоактивните изотопи имат отрицателен ефект върху плода, така че процедурата може да се извърши в спешни случаи;
 • период на кърмене - кърмещата майка трябва да откаже да кърми бебето си за период от най-малко два дни, тъй като това е минималното време, необходимо за отстраняване на изотопи от човешкото тяло;
 • наличието на захарен диабет изисква специално обучение поради факта, че лекарствата, приемани постоянно, променят резултатите от диагнозата.

Сцинтиграфията е много информативен и надежден диагностичен метод. Необходими са обаче редица проучвания, за да се завърши картината. Това се прави, за да се изключи влиянието на човешкия фактор, например пациентът се е подготвил недобросъвестно за процедурата или е забравил да съобщи за наличието на диабет. За да се избегне изкривяването на резултатите и да се получи максималната им надеждност, е необходимо внимателно да се избере клиника, която трябва да разполага с висококачествено оборудване и квалифициран персонал, споделя medconsult.bg

Статията е с образователна цел и не може да замести консултация с лекар. При здравословен проблем потърсете помощ от специалист.