fbpx

Как да разпознаем апендицита

08 / 09 / 2022
Написана от

Изпитвате ли внезапна болка около пъпа, която мислите, че бързо ще отмине и не е причина за притеснение? В по-голямата част от случаите това е така, но що се отнася за здравето, никога не трябва да се подценява дори и най-малкото болезнено усещане. Винаги, когато усетите болка в коремната област, а и не само там, трябва да се обърнете към специалист, защото дори и в момента здравословното ви състояние да е сравнително добро, то много бързо може да се влоши. А възпалението на апендикса, за което ще прочетете в тази статия на МедКонсулт.бг не е за подценяване.

Какво е апендицит

Апендицит - популярно наричан възпаление на апендикса, обикновено идва с болка в областта на пъпа, която постепенно се премества в долна част на корема, и по-специално дясната стана, където се намира сляпото черво. Възпалението се образува в червеобразната издатина - апендикса, който е краят на цекума, споделя MedConsult.bg.

Възпалението може да засегне хора от всички възрасти, но е по-характерно за децата и юношите. Типичната му проява е внезапна коремна болка, съпътствана от неразположение, повръщане и повишена температура, а при допир коремът е силно чувствителен. Освен това ви затруднява да сте изправени, така че се свивате в различни по-малко болезнени позиции. 

Апендицитът бива два вида:

  • остър - в този случаи симптомите се развиват бързо, в рамките на няколко дни;
  • хроничен - за него са характерни продължителна коремна болка и отпадналост.

Причини за развитието на апендицит

Възпалението на апендикса се свързва с хранителните навици и запушване на цекума. Диетата на хората в развитите страни не съдържа големи количества фибри. Поради това храната се движи по-бавно през храносмилателния тракт, което да причини блокажи и последващо запушване на апендикса. За по-добро храносмилане можете да опитате хранителна добавка. Превенцията срещу възпалението е здравословна диета с високо съдържание на фибри. В някои части на Африка и Азия това заболяване на практика не съществува, защото хранителния режим на хората включва големи количества фибри. 

Симптомите, които характеризират възпалението на апендикса

Апендицитът се проявява както чрез специфични, така и чрез широко разпространени симптоми:

  • болка около пъпа;
  • болка от дясната долната част на корема;
  • неразположение;
  • повишена температура;
  • ускорен сърдечен ритъм;
  • повръщане;
  • диария;
  • запек.

Как протича лечението

Ако подозирате апендицит, не забравяйте да отидете на лекар. Лекарят ще ви прегледа и при необходимост ще бъдете хоспитализирани. В болничното заведение специалистът решава дали да избере антибиотично лечение или да отстрани апендикса оперативно. В по-голямата част от случаите лекарят избира метода за оперативно отстраняване на червеобразната издатина. Не е доказано, че премахването му би имало негативни ефекти върху човешкия организъм. 

Как да се предпазим от апендицит? Поради внезапния и неочакван характер на заболяването, това не е напълно възможно, но е препоръчително е да консумирате достатъчно фибри и да се храните балансирано.

Какви са възможните рискове

Ако апендицитът не се лекува, той може да се спука. Това е много опасно, защото гнойта се излива в долната част на корема, където причинява възпаление - перитонит. Нелекуваният апендицит е много сериозно състояние, което може да доведе до смърт. Затова бъдете внимателни и ако забележите симптоми, съпътстващи това заболяване, незабавно посетете лекар.

Статията е с образователна цел и не може да замести консултация с лекар. При здравословен проблем потърсете помощ от специалист.