fbpx

Списък с храни, които не трябва да ядете по време на бременност

19 / 08 / 2022
Написана от

Бременността е един от най-важните и вълнуващи периоди в живота на жената. Въпреки това той се характеризира с доста стрес, възходи и падения. От една страна, изпитвате гадене, тялото се променя и хормоните бушуват, а от друга страна, вие отглеждате нов живот, което прави самата бременност толкова специална и важна.

Сред всичко това ново и различно, има и действия, които бременните жени не трябва да правят, като вдигане на тежки товари и претоварване, но и трябва да се откажат от консумацията на някои любимите храни. Кои точно са те ще разберете в статията на MedConsult.bg.

Кои бактерии могат да бъдат открити в храната и са опасни по време на бременност

  • салмонела - салмонелата може да се развие в храносмилателната система на хора и животни, както и в някои храни, като сурови яйца и недостатъчно сготвено месо. Един от неговите странични ефекти е диарията след консумация на заразена храна. 

Защо е опасна за бременните жени? Може да причини тежко хранително отравяне и с това опасни странични ефекти, като треска, повръщане, диария и др. Добрата новина е, че е по-малко опасно за плода;

  • Toxoplasma gondii – това е едноклетъчен паразит, който може да се открие в сурово месо и пиле, немити зеленчуци и плодове. Котките се смятат за единствените му преносители.

Защо е опасен за жените през бременността? Около 40% от бебетата, родени от майки, заразени с бактерията, ще се родят с данни за инфекция. Заразените бременните жени могат да развият заболяване със симптоми, подобни на болестта на целувката, когато увредените от паразита органи са мозък, ретина, плацента, сърдечен мускул и др.

  • E. coli - Е. coli е бактерия, която може да се намери в сурово месо и непастьоризирани сокове. Бактерията причинява инфекция в пикочния мехур и пикочните пътища.

Защо е опасна? Инфекцията може да се развие в сериозно възпаление, което дори е възможно значително да засегне бъбреците.

Кои са храните и напитките, които не трябва да се консумират през бременността

Алкохол

Да започнем с това, че алкохолът по време на бременност е забранен и да, чаша червено вино преди лягане също не е препоръчителна. Защо? Различните последици от консумацията на алкохол през бременността се наричат ​​фетален алкохолен синдром. Синдромът е набор от физически и психически дефекти, които могат да се развият в плода след излагане на високо ниво на алкохол по време на бременност. Изводът: откажете се от всякакъв вид алкохол.

Меки сирена във вода и непастьоризирани млечни продукти

Меките сирена, направени от непастьоризирано мляко, е възможно да съдържат бактерии Listeria, които могат да бъдат опасни или дори животозастрашаващи за майката и плода през бременността. По-добре е да избягвате видовете сирена: 

  • бри;
  • камамбер; 
  • фета; 
  • синьо сирене; 
  • сирена в саламура. 

Ако се съмнявате, когато ядете определено сирене в ресторант, попитайте дали е пастьоризирано или дали е подходящо за бременни.

Важно е да се отбележи, че не всички сирена трябва да бъдат избягвани. Винаги можете да ядете пастьоризирани сирена, които са в изобилие по рафтовете в супермаркетите, стига да не „плуват“ във вода.

Сурово месо

По време на бременността е важно да ядете добре обработено месо. Суровото или недостатъчно обработеното месо може да съдържа бактерията токсоплазма и да причини инфекция. Точно поради тази причина, когато се храните навън, уверете се, че месото, което сте поръчали, е добре изпечено, без никакви червени части.

Сурова риба, суши и морски дарове

Друга много харесвана от жените храна е сушито, но и от него ще трябва да се откажете по време на бременност. Причината за това е, че бактерията Listeria понякога се открива в суровата риба, резултатът от което в много случаи е хранително отравяне. Най-добре е да се откажете от пушената риба по същата причина.

Рибата също може да съдържа различни замърсители, най-известните от които са металният живак и група химикали, наречени диоксини, които се натрупват в рибената мазнина. Живакът може да увреди различни места в тялото на плода, особено развиващата се нервна система, като тежестта на риска зависи от степента на излагане на живак. Също така, по абсолютно същите причини, трябва да се откажете и от морски дарове.

Недосготвени яйца

По време на бременността е важно да ядете добре сварени яйца. Яденето на правилно сварени яйца ще предотврати „удоволствието“ от заразяване със салмонела. Също така е важно да не консумирате храни, които съдържат сурови яйца, включително домашна майонеза, разбра МедКонсулт.бг.

Кофеин

Кофеинът в значителни количества увеличава риска от спонтанен аборт и може да причини ниско тегло на плода, трудно раждане и др. Както знаем, кофеинът се съдържа не само в кафето, но и в много други напитки и храни, включително шоколад, чай и др. Обърнете внимание на количествата на консумация на тези продукти, като една чаша кафе на ден е допустима.

Какво научихме? Красивият период на бременността включва и по-малко приятни ограничения, свързани главно с любимите храни и напитки. Важно е да запомните, че се отказвате от цялата тази вкусотия за добра кауза и правите всичко, за да бъдете вие и вашето бебе здрави.

Статията е с образователна цел и не може да замести консултация с лекар. При здравословен проблем потърсете помощ от специалист.