fbpx

Диарията през бременността не застрашава бебето, но не бива да се подценява

07 / 12 / 2022
Написана от

Бременността е един от най-красивите периоди в живота ни, но гладкото й протичане може да бъде нарушено от появата на различни храносмилателни проблеми и по-точно - диария (разстройство). Сама по себе си тя няма нищо общо с бременността, но не бива да бъде подценявана. 

Бременните жени по-често се оплакват и се борят със запек, тъй като дейността на червата се забавя поради големи хормонални промени в тялото. Диарията не е класически симптом на бременността, но при някои бъдещи майки се проявява в първите дни след зачеването, разбра МедКонсулт.бг.

Очевидно диарията е чисто физиологична реакция на внезапна телесна промяна, но кога може да е причина за притеснение и по какви начини е възможно да се справим с нея?

Причината за диарията може да е вирусна или бактериална инфекция

За диария говорим, когато ходим до тоалетна повече от три пъти на ден и изпражненията са редки и воднисти. Появата и по време на бременност често може да бъде свързана с вирусна инфекция, резултатът от която е чревният грип. Обърнете внимание обаче и на бактериалния произход, което може да означава например салмонелоза.

Диария по време на бременност, придружена от гадене и повръщане

Втората по честота причина за появата на това неразположение е грешка в храненето, често предизвикана от включването на храна, която не се консумира редовно. Разстройството през бременността често е придружено от гадене, често повръщане, а стомахът и храносмилателната система като цяло са по-чувствителни дори и към храни, които обикновено не предизвикват проблеми.

Внимавайте с магнезия, има слабително действие

Бременните жени може да се оплакват от диария, след като започнат да приемат магнезий. Лекарите го предписват:

  • срещу мускулни спазми при майката;
  • за намаляването на риска от преждевременно раждане;
  • защото е необходим за правилното развитие на костите на бебето;
  • за понижаването на опасността от развитието на диабет при нероденото и др.

Въпреки това магнезият в по-високи дози има слабително действие.

Самата диария не оказва влияние върху хода на бременността и не представлява заплаха за бебето, тъй като всички вируси или бактерии остават в храносмилателния тракт. Но съществува риск за бъдещата майка – опасността от дехидратация, особено през топлите месеци.

Ако разстройството е придружено от гадене и повръщане, то тогава организмът на жената губи течности и различни вещества, които са важни както за нея, така и за бебето. Това е причината, поради която състоянието не бива да се подценява, и ако продължава повече от два дни, трябва да се посети лекар. Ако е необходимо, той може да приложи течности интравенозно, информира MedConsult.bg.

Как може да се преборим с проблема

Диарията най-често се отстранява чрез диета и коригиране на менюто. Приемът на течности също е от огромно значение. Подходящи диетични храни, които успокояват червата, са например оризът или бананът.

Лекарят също може да предпише лекарства, които са позволени и безопасни за приложение по време на бременността.

Диарията като предвестник на раждането

Ако страдате от разстройство в края на бременността, има защо да му обърнете внимание. То може да е един от симптомите на предстоящо раждане. По този начин тялото се пречиства естествено и се подготвя за големия момент, а коремните спазми също могат да раздразнят матката и да започне раждането.

Статията е с образователна цел и не може да замести консултация с лекар. При здравословен проблем потърсете помощ от специалист.