fbpx
Диабет

Висока кръвна захар - Диабет

Диабет тип 2 е хронично състояние, което засяга метаболизма на захарта в организма. Захарта е основното гориво на нашето тяло. Развитието на болестта обикновено може да бъде предотвратено, но честотата на това заболяване в западния свят се увеличава, главно поради нарастващото затлъстяване в обществото. Диабет тип 2 означава, че тялото произвежда инсулинова резистентност. Инсулинът е хормон, който регулира навлизането на захар в клетките. Друг феномен е, че тялото произвежда инсулин, но твърде малко, така че не се поддържат балансирани нива на кръвната захар (глюкоза). 

Въпреки че някои лекари твърдят, че няма лек за диабет, има много клинични проучвания, които показват, че натуропатичното и естествено лечение може напълно да балансира състоянието и напълно да премахне болестта, споделя medconsult.bg.

Диабет тип 2 - признаци и симптоми

Симптомите първоначално могат да се проявят като безобидни. Всъщност човек може да има диабет тип 2 в продължение на 2 години, без да осъзнава това. Ето някои типични признаци:

 • Повишена жажда и често уриниране - Натрупването на глюкоза причинява изтегляне на течности от тъканите. Това състояние причинява липса на течност в тъканите и чувство на жажда. В резултат на това хората пият повече течности и уринират по-често.
 • Изключителен глад - Тъй като кръвната захар не може да влезе в клетките, се създава липса на енергия в мускулните клетки и жизненоважни органи. Това състояние насърчава силен глад, който продължава дори след хранене.
 • Загуба на тегло - Въпреки че при повечето пациенти се наблюдава силен глад, има състояние на загуба на тегло. Без енергията, която захарта доставя на тялото, мускулните клетки и мазнините могат да се свият.
 • Умора и раздразнителност, причинени от липсата на захар в клетките.
 • Замъглено зрение - Ако нивото на глюкозата е твърде високо, течността може да излезе от тъканите, включително от очната леща. Това може да повлияе на способността да фокусирате зрението си.
 • Бавно възстановяване на множество рани и инфекции - Поради високото ниво на глюкоза в тялото, трудно се заздравяват раните и има много случаи на инфекции, особено цистит и вагинит при жените.
 • Потъмняване на кожата - Има хора, които развиват слоеве от тъмна и кадифена кожа в гънките на тялото, особено в подмишниците и шията. Това състояние е симптом на резистентността на организма към инсулин.

Диабет тип 2 - основни причини

За да разберете причините за диабет тип 2, трябва да разберете метаболизма на захарта в организма. Тя е основният източник на енергия за тъканите и мускулите в тялото. Идва от 2 основни източника: изядената храна и запасите от гликоген в черния дроб. По време на храносмилането захарта се абсорбира в кръвния поток. При нормални обстоятелства захарта, която достига до кръвния поток, влиза в клетките на тялото с помощта на инсулин.

Хормонът инсулин се произвежда в панкреаса. Панкреасът е жлеза, разположена зад стомаха. При хранене панкреасът отделя инсулин в кръвта. След като инсулинът е помогнал на захарта да навлезе в клетките, нивата на глюкоза намаляват, както и секрецията на инсулин от панкреаса. Черният дроб е резервоар. В ситуации на гладуване (не ядене в продължение на няколко часа или повече), черният дроб освобождава натрупаната захар, за да гарантира, че нивата на глюкозата са стабилни и балансирани.

При диабет тип 2 този процес е недостатъчен. Вместо захарта да влезе в клетката, тя се съхранява в кръвния поток. Това състояние се причинява, когато панкреасът не отделя достатъчно инсулин и когато се развие инсулинова резистентност. Инсулинова резистентност означава, че инсулинът не може да "отваря" клетката, за да влезе захарта. 

Диабет тип 2 – рискови фактори

Наднорменото тегло е рисков фактор номер едно за развитие на захарната болест. Колкото повече мастни клетки има човек, толкова по-вероятно е той да развие инсулинова резистентност. Освен това, колкото повече мастни клетки има, толкова повече инсулин трябва да отделя панкреасът, за да влезе захарта в клетките. Прекомерната секреция на инсулин в продължение на години причинява износване на панкреаса и неговия колапс, което се проявява в намаляване на инсулиновата секреция.

Колкото по-малко физически е активен човек, толкова по-висок е рискът от развитие на диабет тип 2. Редовните упражнения помагат за поддържане на здравословно тегло, използва глюкозата за енергия и причинява повишаване на инсулиновата чувствителност в клетките (по този начин предотвратява инсулиновата резистентност).

Фамилна анамнеза - рискът от захарната болест се увеличава, ако родител, брат или сестра имат заболяването.

Хората от различни раси са по-склонни да развият диабет тип 2. Това обикновено са популации, които са променили драстично начина си на живот за кратко време и че тази промяна е довела до избухването на заболяването. 

С напредването на възрастта се увеличава риска, особено след 45-годишна възраст. Обикновено, защото на тази възраст хората са склонни да се занимават с по-малко упражнения и да наддават тегло. Въпреки това през последните години появата на захарната болест става все по-честа при деца и юноши, поради лошия начин на живот на неправилното хранене и липсата на активност.

Преддиабетното състояние е състояние, при което нивото на глюкозата е по-високо от нормалното, но не е достатъчно високо. Ако това състояние не се лекува, то с течение на времето ще се превърне в диабет.

Ако една жена развие гестационен диабет по време на бременност, рискът от по-късно развитие на диабет тип 2 е по-висок. Ако жената роди бебе над 4,5 килограма, рискът от развитие на заболяването също е по-висок.

За диагностициране на заболяването се извършват редица кръвни изследвания.

Какви са усложненията

Диабет тип 2 е заболяване, което е лесно да се игнорира, особено в ранните му стадии, когато не е придружено от симптоми. Но болестта засяга основните органи, включително сърцето, кръвоносните съдове, нервите, очите и бъбреците. Поддържането на балансирани нива на глюкоза е от решаващо значение за предотвратяване на тези усложнения.

Краткосрочни усложнения

Краткосрочните усложнения изискват незабавно лечение. Без лечение тези усложнения могат да доведат до инсулт или загуба на съзнание. Тези усложнения могат да бъдат причинени само от тези, които приемат лекарства за балансиране на диабета или инжектират инсулин.

Хипергликемия (висока кръвна захар)

Нивата на глюкоза могат да се повишат по много причини. Симптомите, които съпътстват хипергликемията са:

 • многократно уриниране;
 • сухота в устата;
 • замъглено зрение;
 • умора;
 • гадене. 

При хипергликемичен статус хранителното меню, приемът на лекарството или и двете трябва да бъдат балансирани. 

Ако кръвното ниво е над 250, незабавно посетете лекар. Това състояние може да доведе до синдром, наречен хиперосмоларен синдром -  състояние, при което има хипергликемия, причиняваща гъста кръв. Това е животозастрашаваща ситуация.

Увеличаване на кетони в урината (кетоацидоза)

Ако клетките гладуват за енергия, тялото може да се опита да произвежда енергия от мазнини. Този процес произвежда токсични киселини, наречени кетони. Това състояние е придружено от загуба на апетит, гадене, повръщане, треска, коремна болка и миризма на ацетон от устата. Това е животозастрашаващ случай и трябва да се лекува незабавно.

Хипогликемия (ниски нива на кръвната захар)

Това състояние може да се дължи на много различни причини, но най-често това състояние се появява при диабетици поради неправилно лечение или инжектиране на инсулин. Симптомите са изпотяване, треперене, умора, глад, виене на свят и гадене. По-късните симптоми са затруднено говорене и объркване. Ако през нощта се развие хипогликемия, тя ще бъде придружена от изпотяване и главоболие.

Дългосрочни усложнения

Усложнения на диабета ще се развиват постепенно. Колкото по-рано избухне заболяването и колкото по-малко балансирано е нивото на глюкоза през годините, толкова по-голям е рискът от усложнения. В крайна сметка усложненията могат да причинят животозастрашаващи увреждания.

Сърдечно-съдови заболявания

Диабетът значително увеличава риска от сърдечно-съдови заболявания, включително атеросклероза, коронарна артериална болест и ангина пекторис (болка в гърдите), инфаркт, инсулт и хипертония. Според последните проучвания рискът от инсулт се удвоява през първите 5 години на лечение с диабет тип 2. 75% от пациентите умират от сърдечни заболявания.

Невропатия (увреждане на нервите)

Хипергликемията може да увреди стените на малките кръвоносни съдове (капиляри), които хранят нервите, особено краката. Това състояние може да причини чувство на изтръпване, усещане за парене или болка. Тези усещания обикновено започват от върховете на пръстите на краката и след период от месеци или години усещанията се разпространяват в останалата част на тялото. Ако този проблем не се лекува, може да се появи изтръпване на крайниците. Ако има увреждане на нервите, които оформят храносмилателната система, може да се появи гадене, повръщане, диария или запек. Мъжете могат да имат проблем с ерекцията.

Увреждане на бъбреците (нефропатия)

Бъбреците съдържат милиони малки кръвоносни съдове, които филтрират отпадъците от кръвта. Диабетът може да разруши деликатната система за филтриране. Обширното увреждане може да доведе до бъбречна недостатъчност или бъбречно заболяване, което да доведе до диализа или бъбречна трансплантация.

Увреждане на очите

Диабетът може да причини увреждане на кръвоносните съдове на ретината (ретинопатия), състояние, което може да доведе до слепота. Болестта увеличава риска от други проблеми със зрението като катаракта и глаукома.

Увреждане на стъпалото ("диабетно стъпало")

Увреждането на нервите на стъпалото и лошия приток на кръв към стъпалото увеличават риска от усложнения на стъпалото. Ако това състояние не се лекува, брадавици и порязвания могат да се превърнат в сериозни инфекции. Сериозните щети ще доведат до ампутация на пръст и дори крак.

Заболявания на кожата и устата

Диабетиците имат по-висок риск от кожни проблеми, включително бактериални инфекции, гъбични инфекции и сърбеж. Гингивитът също е често срещан при диабетици, особено ако устната хигиена е лоша.

Остеопороза

При диабетиците се наблюдава в някои от случаите намаляване на костната плътност и по този начин се увеличи риска от остеопороза.

Колкото по-малко балансирано е нивото на глюкоза, толкова по-висок е рискът от развитие на Алцхаймер. Връзката между диабета и болестта на Алцхаймер се обяснява на няколко нива:

 1. Диабетиците имат по-висок риск от атеросклероза. Атеросклерозата стеснява кръвоносните съдове и по този начин по-малко кръв достига до мозъка.
 2. Твърде много инсулин в кръвта причинява възпаление, което унищожава мозъчните клетки.
 3. Липсата на инсулин пречи на мозъчните клетки. Мозъкът може да се подхранва единствено от захар, за разлика от други клетки в тялото, които също могат да получават енергия от протеини.

Какви са насоките за лечение

Лечението е ангажимент за цял живот. То включва периодична проверка на нивата на кръвната захар, правилно хранене, редовни упражнения и понякога редовен прием на лекарства или инсулинови инжекции. Целта на лечението е поддържане на балансирани нива на глюкоза и забавяне на усложненията, свързани със заболяването. Всъщност поддържането на балансирано ниво на захар може да намали риска от инфаркти и инсулти с повече от 50%.

 • Храна - Видът на храната и количеството храна влияят върху нивата на захарта. Следователно основата за лечение на диабет ще бъде цялостна промяна в диетата, насочена не само към балансиране на нивата на глюкозата, но и към намаляване на риска от усложнения.
 • Упражнения - Упражнението помага на глюкозата да навлезе от кръвния поток в клетките. Колкото по-активен е човек физически, толкова по-балансирано е нивото на кръвната му захар.
 • Болести - По време на заболяване, дори настинки, тялото произвежда хормони, които повишават нивата на глюкоза.
 • Алкохол - Алкохолът може да повиши или понижи нивата на кръвната захар.
 • Хроничният стрес може да повлияе и дори да попречи на правилното производство на инсулин.
 • Хормоналните промени при жените променят нивата на глюкоза, особено една седмица след менструация. Освен това менопаузата може да предизвика промени в нивата на захарта.

В допълнение към редовните тестове за кръвна захар, се препоръчва да правите тест за HgA1C на всеки два до три месеца. Този тест дава добра картина на баланса на нивата на захарта за дълъг период от време.

Профилактика на диабет тип 2

Изборът на здравословен начин на живот може да помогне за предотвратяване на диабет тип 2. Дори ако болестта съществува в семейството, поддържането на подходяща диета и упражнения могат да помогнат за предотвратяване на появата на заболяването. И ако болестта вече е избухнала, същият избор на здравословен начин на живот може да предотврати усложненията:

 • Избор на нискомаслени и висококалорични храни. Акцент върху плодовете, зеленчуците и пълнозърнестите храни с нисък гликемичен индекс.
 • Препоръката е 30 минути умерени упражнения всеки ден. Силно се препоръчват дейности като ходене, колоездене, плуване.
 • Ако сте с наднормено тегло, загубата на само 2 кг.  може да намали риска от диабет. Отслабването трябва да става чрез здравословно хранене и редовни упражнения.