fbpx

Признаци на болестта на Алцхаймер при възрастни хора

15 / 03 / 2022
Написана от

Всяка година се увеличава броят на пациентите в напреднала възраст, които страдат от симптомите на свързана с възрастта деменция. В медицинската практика това отклонение се нарича болест на Алцхаймер.

Нейните прояви са доста специфични, особено в ранните етапи на развитие на болестта, така че всеки трябва да знае за тях предварително, за да диагностицира патологията навреме при роднини. Важно е да не оставяте ситуацията да се развие.  Когато се появят първите забележими симптоми, трябва да се консултирате със специалист и да осигурите на възрастния пациент подходящи грижи.

Повече за болестта на Алцхаймер

Болестта на Алцхаймер е получила името си от името на лекаря, който за първи път описва болестта в детайли и публикува своя анализ. Въпреки факта, че първото споменаване на това заболяване е описано преди повече от век, старческата деменция все още не е напълно разбрана.

Повечето изследователи и лекари са съгласни, че основната причина за отклонението е образуването на така наречените невротични плаки в мозъка. Този процес възниква поради неправилно нагъване на протеини. Именно те провокират разрушаването на връзките между нервните клетки и появата на характерни симптоми.

Естеството на проявата на Алцхаймер при всеки отделен пациент може да бъде различно. Със сигурност обаче е известно, че болестта може да се предава от най-близките роднини. Рисковата група включва и хора с вътречерепни наранявания, прекарали опасни инфекции и вируси, хора, които живеят в химически опасни зони и имат проблеми с имунната система. Съществува и теория (макар и непотвърдена), че болестта на Алцхаймер е с вирусен произход.

Най-често болестта от Алцхаймер се открива при пациенти на възраст 65 години и повече. В редки случаи заболяването може да се развие при хора на средна възраст (45-60 години). „Младите“ случаи са редки, обикновено са придружени от силна мутация на гени и други невротични аномалии, споделя medconsult.bg.

Първият и най-важен симптом, на който мнозина не обръщат внимание, докато не стане твърде късно, е влошаването на паметта. Липсата на каквото и да е интелектуално обучение е пряк път към развитието на Алцхаймер.

Първична симптоматика при Алцхаймер

Ранните симптоми на Алцхаймер обикновено остават незабелязани при пациенти в напреднала възраст. Самият пациент просто физически не може да разбере, че нещо не е наред с него, а членовете на семейството не обръщат внимание на някакви дребни промени или приписват всичко на възрастта.

Старческата деменция в ранните етапи на развитие засяга нервната система:

 • Разсеяност и забрава. Пациентът често забравя къде е отишъл, какво е направил само преди няколко минути. Той постоянно губи същността на разговора, разсейва се от дреболии, не може да се концентрира и да запомни дори най-елементарната информация.
 • Обща летаргия, загуба на интерес към живота. Най-честите симптоми в този случай са пренебрегване на личната хигиена и устойчивост на всякакви промени в живота. Всички важни или спешни решения се отлагат или прехвърлят върху раменете на близки или на случайността.
 • Затруднено разбиране на речта и нейното възпроизвеждане. Пациентът почти не разбира какво му се говори, трудно му е да избира думи за собствената си реч, не може да възприема нормално цифри и букви.
 • Трудности при запомнянето на нова информация или припомнянето на спомени от миналото. Пациентът може да загуби цели части от паметта. Например, той може да забрави имената на своите деца или внуци, но да помни точно коя година е завършил училище.
 • Промени в настроението. Постоянните скокове от апатия към агресия са един от най-честите симптоми на Алцхаймер.
 • Дезориентация в пространството и времето. Пациентът напълно не осъзнава изтичането на времето. Може да започне да прави пай, например, и да забрави за това за няколко часа. Или пациентът е в състояние да се изгуби в района, в който живее почти през целия си живот. Това са най-опасните прояви на Алцхаймер, които трябва да бъдат поставени под контрол от близки.

Със сигурност мнозина, които имат възрастни роднини в семейството, са преживели истинската проява на болестта на Алцхаймер. За много баби и дядовци неконтролираната патология се е развила от обикновена забрава до пълна загуба на съзнание.

Алгоритъм за развитие на заболяването:

 • Първо, краткосрочната памет на пациента ще отслабне. Тогава патологията ще засегне дългосрочната памет. Отвън това може да изглежда като обикновена забрава - на кого не се случва? Но всъщност за възрастните хора това е критичен момент. Трудно запомнят информация, не помнят очевидни неща, постепенно престават да разпознават близките и себе си.
 • На физическо ниво Алцхаймер се проявява под формата на нарушена координация, промени в походката. Всяка стъпка става все по-нестабилна или бавна.
 • Пациентът престава да се справя с домакинските задължения. Не може да разпознае нещата си, не помни кога ги е използвал и как да ги използва като цяло. Често пенсионерите, които живеят сами и сами си готвят храната, забравят да спрат газта или водата, което застрашава живота им и този на околните.
 • На психо-емоционално ниво деменцията се проявява в промени в настроението. Пациентът се оплаква от разочарование, от чувство на неудовлетвореност. Особено силно негативните емоции започват да се появяват по-близо до нощта. На този етап има чести случаи на клинична депресия. Пациентът има сериозни затруднения в общуването. Постепенно пациентът като цяло се затваря от света, спира да излиза от къщата или да осъществява какъвто и да е контакт.

Състояние  на предеменция се характеризира със следните симптоми:

 • нарушение на работната памет;
 • невъзможност да се концентрира дори върху най-простите задачи;
 • разсейване;
 • нарушение на абстрактното и логическото мислене;
 • невъзможност за усвояване на нови умения, запомняне на информация;
 • малки когнитивни отклонения

Прогресирането на болестта от Алцхаймер е придружено от следните отклонения:

 • бързо прогресиране на увреждане на паметта;
 • нарушено възприятие (агнозия);
 • нарушение на речта (значително намаляване на речника, постоянни ненужни паузи в речта, бавна реч).

Умерена патология

На този етап от развитието на отклонението ранните симптоми се влошават. Освен това има и физически увреждания:

 • за пациента става трудно да изпълнява сложни домакински задачи (например да плаща сметки, да готви храна и др.);
 • настъпва професионална деградация;
 • настроението непрекъснато се променя - от пълна апатия до агресия.

Тежка патология

Този стадий на Алцхаймер означава пълна загуба на способността за нормално общуване и възприемане на заобикалящата действителност. Пациентът страда от морално и физиологично изтощение, той губи редица когнитивни умения.

Често пациентите в напреднала възраст на този етап не реагират на звукови и светлинни стимули, те напълно преминават към лежане, което води до появата на рани от залежаване, развитие на инфекции и в резултат на това смърт.

Какви фактори водят до развитието на болестта на Алцхаймер

Все още не е възможно да се даде точен отговор на този въпрос. Повечето експерти са съгласни, че три провокиращи фактора влияят върху развитието на деменция:

 • Намалено производство на ацетилхолин. Това съединение ви позволява да поддържате нормално ниво на нервно-мускулно предаване. Тази хипотеза е използвана при планиране на поддържащи терапевтични курсове за пациенти с деменция.
 • Неуспех на процеса на почистване на мозъчни клетки от умиращи протеинови структури . На този етап от изследването на болестта на Алцхаймер тази теория се счита за една от най-обещаващите.
 • Нарушения в структурата на тау протеините, които водят до тяхната смърт. Тази теория има все повече и повече последователи всеки ден, така че активно се развива заедно с останалите.

Разбира се, няма ефективно лечение и превантивни мерки, които да помогнат за предотвратяване или спиране на развитието на деменция. Въпреки това се смята, че редица мерки все още спомагат за донякъде забавяне на появата на болестта на Алцхаймер.

Ето някои от тях:

 • постоянно интелектуално обучение (особено в пенсионна възраст);
 • корекция на диетата: добавяне на морски дарове, пресни зеленчуци, зърнени храни към ежедневното меню;
 • редовен преглед при лекар, проследяване на кръвното налягане, нивата на кръвната захар;
 • пълно отхвърляне на лошите навици;
 • редовни и дълги разходки на чист въздух.

Като цяло всички стандартни условия на здравословен начин на живот ще помогнат за забавяне на появата на заболяването. Правилното хранене, леки спортове, усвояване на нови умения и интелектуални дейности, положителни емоции - всичко това ще помогне да се избегнат не само проявите на Алцхаймер, но и много други промени, свързани с възрастта.

Хората, които имат възрастни роднини в семействата си, трябва да бъдат по-внимателни към състоянието си. При първите признаци на развитие на болестта на Алцхаймер трябва да се вземат мерки.

Статията е с образователна цел и не може да замести консултация с лекар. При здравословен проблем потърсете помощ от специалист.