fbpx

Какво да правим, ако се появи агресия след инсулт при възрастни хора

04 / 04 / 2022
Написана от

Инсултът е едно от най-честите заболявания при възрастните хора. Освен това мнозина са загрижени за въпроса какво да правят в случай на агресия при възрастни хора, които са претърпели мозъчното увреждане. Това е едно от най-честите заболявания на сърдечно-съдовата система, споделя medconsult.bg

За съжаление, прогнозата след инсулт е разочароваща. Смъртността след нарушение на мозъчното кръвообращение достига 30 процента, а инвалидността след заболяването се доближава до 50 процента.

Какво представлява инсултът

Инсултът има неврологичен характер. Причината за това страшно заболяване е остро нарушение на мозъчното кръвообращение. Нарушава се поради запушване на кръвоносните съдове от кръвни съсиреци или поради емболия на мозъчните артерии. Най-често се среща сред хората в развитите страни. Смята се, че заседналият начин на живот увеличава риска от неврологичната болест. Мозъкът е слабо снабден с кислород, което води до остра хипоксия на мозъка и последваща смърт на нервните клетки.

Нервната тъкан е най-деликатната и чувствителна. Всякакви нарушения на кръвообращението водят до бързо начало на исхемия и нарушаване на нормалното функциониране на невроните. Само половин час след нарушението на кръвния поток настъпват необратими промени, което формира картината на заболяването. По този начин при инсулт е важно да се помогне на човека възможно най-скоро, докато промените не станат необратими.

В медицината е обичайно инсултът да се разделя на две категории:

 • исхемичен, когато има пълно припокриване на лумена на съдовете;
 • хеморагичен, когато съдът се разкъсва и се появява кръвоизлив в околните тъкани. В този случай се наблюдава хематом на мозъка.

Механизмите на развитие на заболяването са приблизително еднакви, но последствията могат да бъдат различни. Статистиката казва, че в 80% от случаите се получава исхемичната форма на заболяването, но и двете форми са свързани с атеросклеротични промени в съдовата система.

Важно: хеморагичният инсулт е по-опасен, тъй като с развитието на хематом понякога може да настъпи изместване в мозъка.

Причини за инсулт

Заболяването се отнася до така наречените мултифакторни заболявания. Смята се, че инсултът има много различни причини, всяка от които допринася по различен начин:

 • нездравословен начин на живот, който може да включва преяждане и липса на физическа активност;
 • голям психо-емоционален стрес;
 • лоши навици, особено тютюнопушене;
 • хипертонична болест;
 • някои други фактори, включително наследственост.

Тези фактори могат да действат заедно или поотделно.

Какви са причините за агресия при хора, прекарали инсулт? 

Много често може да се наблюдава поведение на агресия сред възрастните хора, прекарали заболяването. Причините за това състояние са:

 • увреждане на областите на мозъчната кора, отговорни за емоциите, поведението и интелигентността;
 • обширно увреждане на мозъка. Това е най-честата причина за развитие на агресия.

Една от честите последици от заболяването е парезата на лицевите мускули. Лицето се изкривява.

Важно: агресията при хора, които са претърпели инсулт, може да се развие не в резултат на увреждане на области на мозъка, а вече в периода на рехабилитация, когато човек не може да се примири със загубата на някои функции на тялото си.

Агресията има редица характеристики. Обикновено, с развитието на неадекватно поведение, пациентът е опасен за себе си и за другите. Агресивното състояние не се развива веднага, а постепенно, в продължение на два-три месеца. 

Характеризира се по следния начин:

 • самокритичността изчезва;
 • пациентът се оттегля в мислите си и се отдръпва от всички;
 • напрегнат психо-емоционален фон;
 • неясна реч;
 • загуба на интерес към околните неща и хора;
 • неадекватно поведение, особено през нощта;
 • отслабване.

При човек, който е прекарал инсулт, агресията често се допълва от депресивно състояние. Агресията се характеризира с припадъци. Най-често се появява през нощта. Емоционалната нестабилност води до повишена уязвимост на пациента, а това от своя страна причинява комплекс за малоценност. Има един порочен кръг.

Близките също трудно приемат, че любимият човек е станал различен, дистанциран и агресивен.

Какво да правите, ако болният е агресивен

Учените все още не са създали надежден метод за пълно възстановяване на хората след инсулт. Вниманието от роднини и приятели е от голямо значение. Човек, който е претърпял заболяването, има голяма нужда от подкрепа от близки.

Най-доброто решение е да не се довежда до развитието на психоза и депресия. В някои случаи може да се наложи психотерапия. Важно е пациентът да осъзнава необходимостта от справяне с проявите на агресивност. Тогава има шанс за подобрение.

При леки форми на нарушение на психо-емоционалното състояние любовта и грижата от близки ще бъдат напълно достатъчни. Някои специалисти могат да изпишат антидепресанти. Като цяло лечението след инсулт включва прием на:

 • лекарства, които укрепват стените на кръвоносните съдове;
 • ноотропил - лекарства, които подобряват мозъчното кръвообращение;
 • тромболитици - лекарства, които разреждат кръвта.

Колкото по-бързо протичат възстановителните процеси в мозъка, толкова по-бързо човек ще се отърве от депресията и психозата.

Статията е с образователна цел и не може да замести консултация с лекар. При здравословен проблем потърсете помощ от специалист.