fbpx

Какво е мозъчна мъгла и как да избегнем появата й

20 / 09 / 2022
Написана от

Срещали ли сте някога термина „мозъчна мъгла“? Ако не, веднага ще ви го изясним. Това е неприятно чувство на неразположение и изтръпване. Хората, които страдат от мозъчна мъгла, трудно се концентрират и имат лоша памет. Като цяло те са мудни, раздразнителни и усещат натиск в задната част на главата и в задната част на врата. Как да се отървете от описаните по-горе усложнения? Прочетете статията на MedConsult.bg.

Почивката ще помогне да избегнете мозъчната мъгла 

Разбираме, че сте заети с работа или почистване на къщата и искате да свършите всичко възможно най-скоро. Все пак трябва да знаете, че ако намерите малко време за почивка ще можете да свършите всичките си задачи вероятно дори по-бързо и преди всичко резултатът ще бъде по-качествен. 

Избягвайте алкохола за да се предпазите от мозъчната мъгла

Ако сте уморени след тежка работна седмица и смятате, че алкохолът ще ви помогне да се отпуснете, тогава грешите. Разбира се, не пречи да отидете на приятен брънч с приятели или вечерна среща. Там обаче не бива да прекалявате с алкохола, защото консумацията му ще осигури още по-дълбоки състояния на изтръпване, умора и загуба на концентрация и като цяло се засили симптомите на мозъчната мъгла. 

Намалете стреса

Ако страдате от постоянна умора, тя може да е причинена и от стрес. Разбира се, важно е да разберете каква е причината за появата му. Ако това е работа, която не ви харесва, трябва сериозно да се замислите за смяна на работното място. Нямате нужда от неща в живота си, които ви носи само неприятни емоции и ви натоварва, независимо дали става дума за гореспоменатата работа, връзка или нещо друго. 

Колко часа сън са достатъчни

Този въпрос има ясен отговор. Трябва да спите около 8 часа за да избегнете мозъчната мъгла, а тялото да си отпочине. Но знайте, че както малкото сън вреди на организма и психиката, така и повечето часове могат да имат обратен ефект. Опитайте се да си изградите навика всеки ден да ставате и лягате по едно и също време на деня. В крайна сметка има редица мобилни приложения за сън, в които можете да зададете кога искате да заспите и кога да станете.

Яжте повече плодове и зеленчуци

Не е изненада, че яденето на повече плодове и зеленчуци е начинът да облекчите проблемите си с мозъчната мъгла. Други храни, които също ви дават енергия и са вкусни са киселото мляко и различните видове ядки, споделя МедКонсулт.бг.

Мозъчната мъгла може да изисква посещение при специалист

Въпреки че мозъчната мъгла не е описано и потвърдено медицинско усложнение, нейните симптоми могат да бъдат много реални и да направят живота ни много неприятен. Причината за проблемите може да бъде:

Всичко те вече са ясно описани заболявания. Със сигурност е добра идея да се консултирате с лекар и да започнете подходящо лечение в случай на постоянна болка в тила и чувство на липса на концентрация.

Бъдете офлайн

Въпреки че не изглежда така и си мислите, че си почивате докато сърфирате в интернет и социалните мрежи, реалността е съвсем различна. Когато сърфирате в мрежата, вие непрекъснато ангажирате мозъка си и го затрупвате с нова информация, която той се опитва и трябва по някакъв начин да обработи, а това само ще допринесе за появата на мозъчна мъгла. Затова си направете почивка през деня, изключете Wi-Fi или мобилни данни на телефона си. Ако е възможно, затворете очи за известно време и не правете нищо. Също така определено не сърфирайте в мрежата в леглото преди лягане.

Статията е с образователна цел и не може да замести консултация с лекар. При здравословен проблем потърсете помощ от специалист.