fbpx

Множествена склероза - как могат да се запазят когнитивните способности

20 / 10 / 2022
Написана от

Множествената склероза е хронично възпалително автоимунно заболяване, което засяга различни области на централната нервна система. Болестта причинява увреждане на главния и гръбначния мозък по различно време и с различна тежест.

Основното увреждане, настъпващо в резултат на множествената склероза, включва развитието на възпалителни лезии, разпръснати в различни части на централната нервна система, които причиняват разрушаване на миелина (обвивката на нервните клетки), както и дегенерация на нервни клетки в главния и гръбначния мозък.

Тези наранявания причиняват неврологични разстройства, които често се проявяват под формата на гърчове. В първите етапи от развитието на заболяването пристъпите могат да преминат напълно и често са последвани от период на ремисия, който е възможно да продължи седмици, месеци или години. С напредването на болестта честотата на пристъпите намалява, но щетите в резултат на увреждане на мозъка, причинено по време и между пристъпите, може да се натрупа.

Какви симптоми могат да се развият в резултат на множествената склероза

Множествената склероза причинява широк спектър от симптоми, като основните включват:

  • зрителни нарушения в резултат на увреждане на зрителния нерв;
  • намалена сетивност в крайниците, включително изтръпване и болка, двигателни нарушения като проблеми с ходенето, загуба на равновесие и замаяност; 
  • увреждане на способността за контрол на пикочен мехур и нарушение на сексуалната функция. 

Освен това често се срещат симптоми като умора и промени в настроението.

Множествена склероза и когнитивни нарушения

Когнитивните нарушения са едни от най-честите симптоми, които се развиват при пациенти с множествена склероза. Това разстройство засяга до 70% от пациентите и се проявява в различна степен на тежест - от леко, което е почти незабележимо, до развитие на значително разстройство, което засяга ежедневното функциониране и качеството на живот.

Защо и как се отразява развитието на когнитивни нарушения при пациенти с множествена склероза

Произходът на когнитивните нарушения се крие в комбинацията от увреждане на определени области на мозъка и връзките между тях, намаляване на способността за изграждане на връзки между нервните клетки (синапси), както и намаляване на обема на мозъка, което възниква поради кумулативното увреждане на влакната и нервните клетки.

Нарушенията може да се проявят по различни начини, включително затруднения с паметта и концентрацията, проблеми с пространственото възприятие, затруднение в способността и скоростта на обработка на информация. Заедно с това намаляването на способността за изграждане на връзки между нервните клетки може да доведе до увреждане на способността за учене и разбиране.

Помагат ли леченията за заболяването за спиране и смекчаване на когнитивните увреждания

Лечението на множествената склероза изисква комплексен подход и се провежда от мултидисциплинарен екип. Съществува голямо разнообразие от методи за лечение на МС, които са разделени на различни видове според техните цели:

1. Лечение на пристъпите на множествена склероза

По време на пристъп на множествена склероза често се използват стероиди, които потискат имунната система и възпалението, което характеризира заболяването. Тези лекарства са предназначени да спрат развитието на атаката и да съкратят нейната продължителност, научи МедКонсулт.бг.

2. Терапевтични методи, които предотвратяват или забавят прогресирането на заболяването

През последните три десетилетия са разработени около 20 нови лечения, предназначени да забавят или предотвратяват активността на МС.

Днес са одобрени много лекарства, които действат чрез различни имунологични и биологични механизми и засягат главно имунната система, като по този начин спомагат за смекчаване на активността на заболяването и водят до намаляване на честотата на пристъпите, забавяне на прогресията на увреждането и намаляване на последиците, включително намаляване на лезиите, които се образуват в мозъка.

3. Симптоматична терапия

Тези лечения помагат за облекчаване на различните симптоми, причинени от множествената склероза, включително затруднено ходене, спастичност, умора, треперене, болка, нарушения в контрола на задържане на урината и депресия.

4. Възстановяващи методи за лечение

Рехабилитационната терапия включва голямо разнообразие от методи, като физическа терапия, трудова терапия, хидротерапия, когнитивна рехабилитация, както и промени в начина на живот, включително диетични промени и редовна физическа активност, за които е установено, че помагат за запазване на когнитивните способности и предотвратяват влошаване на заболяването.

Има ли методи за лечение, които помагат за запазване на познавателните способности

Конвенционалното лечение на множествената склероза наистина може да забави когнитивното увреждане и дори да предотврати влошаването му за определен период от време, но наред с това е необходимо и рехабилитационно лечение. Терапиите за когнитивна рехабилитация помагат да се обучат други части на мозъка да поемат функциите от увредените области и да развият нови синапси. Освен това те допринасят за подобряването и запазването на съществуващата функция. По този начин те могат да допринесат за ограничаване на когнитивния спад, разбра MedConsult.bg.

Ако са се развили симптоми, които могат да предполагат когнитивно разстройство, важно е да повдигнете проблема с лекуващия лекар и да извършите цялостна оценка. Комбинация от лекарствена терапия, която помага да се намали загубата на обем на мозъка и да се запази когнитивната функция, и методи на допълващи терапии, може да подобри функцията на мозъка и да намали степента на въздействието на болестта върху качеството на живот.

Статията е с образователна цел и не може да замести консултация с лекар. При здравословен проблем потърсете помощ от специалист.