fbpx

Как се проявява мигрената и по какъв начин да я лекуваме

11 / 12 / 2022
Написана от

Много от нас смятат мигрената за следствие от днешния напрегнат начин на живот, но тя е била известна още на древните египтяни. Това е хронично нарушение, което се проявява с повтарящи се пристъпи на постоянна болка, придружени от други проблеми, като:

  • стомашно разстройство;
  • гадене;
  • повръщане;
  • повишена чувствителност към миризми;
  • фотофобия.

Мигрената засяга по-често жените и се среща във всички възрастови групи, но най-често лекарите наблюдават появата й при хора между 30 и 40 години.

Защо ни притеснява и можем ли да си помогнем сами, или трябва да отидем при специалист?

Къде да търсим причините за мигрената

Всеки, който е преживял няколко пристъпа на мигрена, обикновено може сам да проследи с течение на времето кои фактори е вероятно да предизвикат появата на болката. Всички причини все още не са изяснени, но според някои научни изследвания една от тях може да бъде вродена специална чувствителност към внезапни промени в централната нервна система.

Значителна роля за появата на мигрена играят някои собствени вещества на тялото  - като хормона серотонин. Хормоналните промени по време на менструалния цикъл на жената, менопаузата или андропаузата при мъжете или продължителната употреба на определени лекарства също допринасят за податливостта към мигренозни пристъпи.

Стартови фактури

Отключващите фактори могат да бъдат както вътрешни, базирани на настройките на човешкия организъм, така и външни, идващи от околната среда. Те включват по-специално промени във времето, дългосрочен стрес, хронична липса на сън и почивка, четене с неподходящи очила, силен физически стрес или преумора, но също така, например, строга диета за отслабване или непригодена програма за детоксикация, свързана с гладуване, прекомерна консумация на алкохол или целодневно движение в шумна среда.

Видове мигрена

Има два вида мигрена – с аура (предвестник) или без аура, като втората е много по-често срещана. Така наречената аура предшества самото главоболие и се проявява, наред с други неща, с общо чувство на напрежение и нервност, раздразнителност, нарушения на зрението, промени във вкуса за определени храни, повишена чувствителност към миризми, изтръпване, мравучкане или спазми в крайниците.

Тези симптоми изчезват почти веднага след появата на главоболието. Те обикновено са едностранни и пулсиращи и могат да продължат от часове до дни. Мигренозният пристъп протича индивидуално за всеки човек и е с различна интензивност, разбра MedConsult.bg.

Лекарите препоръчват всеки страдащ от мигрена поне веднъж да бъде прегледан от невролог, тъй като дори пристъпите да не са животозастрашаващи, понякога мигрената може да бъде симптом на друго скрито заболяване.

Какво трябва да направи човек с мигрена 

В стадия на тежък остър пристъп болката може да бъде излекувана медицински с помощта на лекарства, които потискат главоболието и другите съпътстващи симптоми (обикновени аналгетици, парацетамол, противоревматични лекарства). В много случаи обаче превантивното лечение е ефективно и без употребата на лекарства, с максимални усилия за елиминиране на факторите, които предизвикват атака. Хубаво е засегнатият от мигрена да си води дневник, за да може след определен период от време да прецени и разпознае основните причини за пристъп и да продължи да избягва такива фактори, ситуации или храни.

До известна степен при мигрена може да помогне и редовният прием на витаминни добавки – магнезий и калций, коензим Q10, витамини от група В, лецитин и омега 3 мастни киселини. Но тези вещества трябва да бъдат набавени естествено от храната, като поради тази причина ежедневното меню трябва да бъде разнообразно.

Природните средства могат да се използват както като част от профилактиката, така и като допълнение към лечението в периода между пристъпите. От лечебните билки най-ефективна е обикновената моминска вратига. Отлично действа и гинко билобата, която подпомага кръвообращението в мозъка.

Други растения като ангелика, майорана и гуарана се препоръчват за профилактика на мигрената. Розмаринът и лавандулата също са подходящи средства, научи МедКонсулт.бг.

Като един от начините да се опитате да предотвратите мигренозен пристъп е възможно да опитате и ароматерапията, т.е. лечение с аромати. Тук своята незаменима роля играят естествените етерични масла, получени чрез студено пресоване от избрани растения. Според ароматерапевти и лекари по холистична медицина помага например обтриването на слепоочията с масло от лавандула, евкалипт, босилек, мандарина или маточина. Няколко капки от маслата могат да бъдат прибавени към водата, докато си почивате във ваната, да бъдат поставени върху възглавницата или в аромалампа.

Сред другите алтернативни методи, акупресурата може да помогне в някои случаи, както в превантивния смисъл на думата, така и директно прилагане на натиск върху чувствителните точки по време на болков пристъп, предизвикан от мигрената. Къде можете да намерите необходимите точки за акупресура? На тила и раменете, на слепоочията, а също и на ръката - в меката "трапчинка" между палеца и показалеца. Хомеопатията със сигурност си струва да се опита, но винаги е препоръчително да се консултирате с експерт - хомеопат преди това.

Статията е с образователна цел и не може да замести консултация с лекар. При здравословен проблем потърсете помощ от специалист.