fbpx

Д-р Александър Сираков: В нашия център основен обект на дейност е лечението на хеморагичен мозъчен инсулт

13 / 09 / 2020
Написана от

лекар

Д-р Александър Сираков – завършил медицина в Медицински университет – София, випуск 2016. От началото на 2017 г. лекар-специализант по Образна диагностика към Отделение по образна диагностика и Референтния център за мозъчно-съдови заболявания на УМБАЛ „Св. Иван Рилски“. От втори курс на обучението си по медицина започнал да се учи и да асистира в рутинните ендоваскуларни процедури на доц. Станимир Сираков. Д-р Сираков в специализирал при водещи специалисти в интервенционалната неврорентгенология като д-р Кирил Орлов (Новосибирск, Русия), проф. Педро Лилик (Буенос Айрес, Аржентина), проф. Ханс Хенкес (Щутгарт, Германия), като допълнително е присъствал на редица конгреси, семинари и практически курсове в областта на интервенционалната неврорентгенология.

MedConsult.bg споделя интервю с д-р Александър Сираков, лекар-специализант по Образна диагностика в Референтния център по мозъчно-съдови заболявания в УМБАЛ "Св. Иван Рилски".

1. Д-р Сираков, как се насочихте към рентгенологията?

-Стана случайно по покана на доц. Сираков първи семестър на втори курс. Беше непонятна за мен сфера и предизвика голям интерес.

2. Кои са най-честите мозъчно-съдови заболявания? Има ли симптоми и изследвания, които ще ни помогнат навреме да ги предотвратим?

-Най-честите мозъчно съдови заболявания със социална значимост са тези, които водят до исхемичен и хеморагичен мозъчен инсулт. В нашия център основен обект на дейност е лечението на хеморагичен мозъчен инсулт в резултат на руптура на мозъчна аневризма, артерио-венозна малформация или артерио-венозна фистула. Този вид патология може да остане дълги години, понякога дори и до края на живота без наличието на симптоми. От друга страна най-честата презентация е мозъчния кръвоизлив, следван от неспецифични симптоми като главоболие, замайване, фокална неврологична симптоматика или епилептични припадъци.

3. Какви са иновациите в лечението на мозъчните аневризми?

-От гледна точка на рентгенологията мога да коментирам иновациите в областта на ендоваскуларното лечение. В последното десетилетие се отчита бурен технологичен прогрес, в това число и изключителното обогатяване на инструментариума в тази субспециалност на образната диагностика. Иновации определено са „flow-diverter“ стентовете, пригодени стенове за асистирано койлиране, емболизационни койлове и други. Категоричен прогрес представлява хидрофилнo полимерните покрития на „flow-diverter“ стентовете, които наподяват ендотелния гликокаликс – изключителен пробив (технологичен и клиничен).

4. Наскоро излезе първият техничен сборник по неврорентгенология с избрани клиничноинтересни случаи от световната практика „The Aneurysm Casebook", където вие с доц. Станимир Сираков сте автори на няколко глави. Разкажете повече за това как стигнахте до тук и научния труд, който представяте?

-В литературата посветена на интеревенционалната неврорентгенология наистина този труд е уникален по рода си. Плод е на неуморния труд на един от най-опитните професори в тази сфера. От страна на нашия екип е резултат на много усилия, тъй като всяка една буквичка, която е в главата, е минала през ръката ми.

5. Д-р Сираков, вие сте първият българин, избран в борда на едно от най-авторитетните списания в областта на мозъчно-съдовите заболявания в света - Interventional Neuroradiology. Как успяхте едва на 28 години да достигнете толкова висока позиция?

-Според мен е случаен изборът ми за част от борда му или в частност резултат от колаборацията ни с проф. Хенкес (Щутгарт, Германия).

6. Кое ви стимулира да се развивате като млад лекар в България и как оценявате условията, които болница Св. Иван Рилски ви предоставя?

-Основното, което ме държи в България е идеята за създаване на школа и екип. Докато това е на дневен ред ще бъда тук.

7. Как виждате бъдещето в неврорентгенологията и с какво може да се подобри в страната?

-Привличането на млади специализанти и хора, които да се развиват в тази област в България е от ключово значение.