fbpx

Световноизвестният кардиолог проф. Хаим Лотан говори за иновациите в лечението на сърдечните заболявания

23 / 10 / 2020
Написана от

ChaimПрофесор Хаим Лотан е роден в Хадера, Израел през 1952 г. Завършил е медицинско обучение в Медицинския факултет на Еврейския университет в Хадаса през 1979 г. Проф. Лотан е директор на Кардиологичния института в Университетската болница Хадаса в Айн Керем, Йерусалим. Той е председател на комитета към Министерството на здравеопазването за сертифициране и лицензиране на коронарни стентове в Израел, и в допълнение е основният изследовател в много от водещите изследвания в интервенционната кардиология и коронарните стентове, с много публикации в тази област.

Екипът на medconsult.bg имаше удоволствието да посети Университетската болница в Хадаса, по покана на д-р Ивайло Тончев, където се срещнахме и разговаряхме с водещите лекари от кардиологичната клиника. Представяме ви разговора ни с една от най-известните фигури в света на интервенционната кардиология - проф. Лотан.

-Кое е най-важното развитие в интервенционната кардиология през последните години?

-Възможността за отваряне на вратата за подмяна на перкутанната аортна клапа TAVR, която отваря възможността да започнете лечение и да мислите за начини за лечение на другите клапи.

-Световната медицинска среда определя Вашето отделение като едно от най-модерните, иновативни и модерни за интензивно лечение в света. Каква е причината?

-За да бъдете в крак с медицината, трябва да се включите в съвременните технологии, ние се опитахме да бъдем център, който е с висок стандарт, за да оцени всяко ново лечение и по този начин да можем да предложим на нашите пациенти най-новото и най-добрите технологии.

-Вие сте водач на срещата на ICI (Международна конференция за иновации в сърдечно-съдовите системи (сърдечни, мозъчни и периферни съдове)) в Тел Авив. Какви бяха целите и резултатите от тази среща?

-Целите са винаги да се запитаме какви са неудовлетворените нужди във всички различни части на сърдечно-съдовата медицина; кои са останалите проблеми, които трябва да решим? И да видим заедно какви иновативни лечения и решения са ни необходими за бъдещето.

-Какви са новите и бъдещите разработени сърдечни устройства?

-Има нови разработки във всички области на кардиологията. В интервенционната кардиология има огромни неудовлетворени нужди от това как да се поправят и заменят дегенериралите клапи без операция на открито сърце. По подобен начин имаме разширяващото се поле на сърдечна недостатъчност с необходимост от наблюдение и откриване на ранно влошаване, и лечение на пациента с механични устройства за поддържане на отслабващото сърце. В лабораторията по електрофизиология се опитваме да намерим по-добри начини за картографиране и аблация на животозастрашаващите аритмии.

-Сърдечно-съдовите заболявания (ССЗ) са най-значимият прогностичен фактор при индивиди с диабет тип 2 (T2D). Смятате ли, че има достатъчно информираност за здравето на сърцето?

-Не. Само през последните години общността разбра, че повечето от пациентите със захарен диабет умират в крайна сметка от сърдечен и мозъчен инсулт, и следователно лечението трябва да бъде насочено към намиране на лекарства, които подобряват резултатите от CV, а не само лечение на високата глюкоза нива.

-Много хора могат да развият сърдечни проблеми, без да имат класически симптоми. В този случай кога трябва да направим скрининг за сърдечни проблеми?

- Много рано трябва да сме наясно, че пациентите с диабет са изложени на висок риск от развитие на сърдечни проблеми и затова трябва да обърнем внимание и на другите рискови фактори (тютюнопушене, нива на холестерол, фамилна анамнеза, хипертония и т.н.), Необходимо е да се подходи към тези рискови фактори по-агресивно, за да се предотвратят фатални последици.

-Кои са нещата, за които човек трябва да се погрижи след сърдечна операция?

- Отново, ако човек има всички рискови фактори - трябва да сме сигурни, че ги контролираме всички, за да предотвратим запушването на присадките / стентовете или новите блокажи. Контролът на диабета и LDL холестерола, спирането на тютюнопушенето и накрая - физическите упражнения, са изключително важни (имаме страхотна програма за сърдечна рехабилитация, която смятаме, че има значително въздействие при всички пациенти след инфаркт).

-Колко чуждестранни пациенти се лекуват във вашия отдел годишно?

-Между 50-100 пациенти, идващи от цял свят.

-Какво според Вас е бъдещето на кардиологията? Какви са Вашите професионални мечти?

-Населението застарява навсякъде, така че виждаме повече проблеми, свързани със сърцето, а именно аритмии, проблеми с клапаните и сърдечна недостатъчност. Трябва да дадем нови решения на всички нови проблеми с това застаряващо население. За да се намерят решения на всички нови предизвикателства, кардиологията ще бъде разширена с извършването на все повече структурни интервенции. Дългогодишната ми мечта е да включа възможно най-много медицинската общност в иновации.