fbpx

Проф. Хаим Даненберг от болница Хадаса, Израел е един от пионерите в поставянето на аортни клапи по безкръвен път (Интервю)

13 / 11 / 2020
Написана от

HaimDanenberg copy

Професор Даненберг е роден през 1962 г. в Йерусалим. След завършване на обучението си в Медицинския факултет на Университета в Йерусалим, проф. Даненберг завършва специализацията си по кардиология в университетската болница Хадаса. През 2000-2003 г. завършва стаж в Центъра за здравни науки и технологии към Харвардския университет в Бостън, САЩ.

Проф. Хаим Даненберг e директор по интервенционна кардиология в болница "Хадаса".Той е специалист по кардиология и от 2004 е гостуващ учен в Центъра за биомедицинско инженерство в Харвард-MIT. Професор Даненберг се занимава с научни изследвания, изучавайки етапите на развитие на коронарна болест на сърцето и влиянието на възпалителните механизми върху лечението на коронарна артериална болест. Професорът участва и в клинично проучване в областта на сърдечната катетеризация.

Екипът на medconsult.bg имаше удоволствието да посети Университетската болница в Хадаса, по покана на д-р Ивайло Тончев, където се срещнахме и разговаряхме с водещите лекари от кардиологичната клиника. Представяме ви разговора ни с един от пионерите в поставянето на аортни клапи по безкръвен път - проф. Даненберг.

-Проф. Даненберг, аортната стеноза е един от най-честите и най-сериозни проблеми с клапната болест в днешно време. Бихте ли обяснили какво е симптоматична и тежка стеноза на аортната клапа и каква е честотата на този клиничен сценарий?

-Аортната стеноза е много често срещано клапно заболяване при възрастното население - 2-5% от хората над 80 години страдат от тежка АС (аортна стеноза). Пациентите страдат от задух, болка в гърдите при някакво усилие, синкопи и замаяност. За съжаление, няма медицинска терапия, която да забави прогресията на тази патология и следователно единствената ефективна терапия е подмяната на стеснения клапан.

-Какви са предимствата от използването на транскатетърно имплантиране на аортна клапа от ново поколение (TAVI)? 

-TAVI ( Транскатетърно имплантиране на аортна клапа) е минимално инвазивна терапия, която позволява подмяна на клапана без операция на открито сърце и използване на кардио-белодробен байпас. Ето защо можем да лекуваме пациенти, които действително не могат да се подложат на операция на открито сърце поради други заболявания и тяхната възраст. Наскоро научихме, че тази терапия е по-ефективна и по-безопасна от операцията при пациенти на всички нива на хирургичен риск.

-Как подготвяте пациентите във вашата болница за тази процедура и какъв е подходът ви към процедурата TAVI? Колко време отнема възстановяването от процедурата?

-Екипът в Кардиологичния център на Хадаса е много опитен. Опитът е натрупан през последните 10 години и тази процедура е много кратка, ефективна и бърза. TAVI в Хадаса се извършва под местна упойка и лека седация без нужда от обща анестезия. Пациентът се подлага на обширна предварителна процедура, включваща ехокардиография и компютърна томография, но след като бъдат приети за процедурата, процесът е много лесен и кратък, a възстановяването от 1-3 дни.

-Какви са ползите и рисковете от това лечение?

Както бе споменато по-рано, в повечето случаи процедурата е по-безопасна и по-ефективна от операцията, също така е с ниска степен на перипроцедурни усложнения. И все пак около 10-15% от пациентите ще се нуждаят от имплантация на сърдечен пейсмейкър.

-Какви са дългосрочните резултати при пациенти с TAVI?

-Опитът с тази процедура в световен мащаб показва много обещаващи резултати в краткосрочен и междинен план. Тъй като процедурата е все още нова, ние все още се учим по отношение на дългосрочните (над 10 години) резултати. Засега клапаните, имплантирани преди 9-10 години, все още функционират много добре.

-Във вашия отдел има перкутанно лечение за митралната и аортната клапа. Можете ли да дадете на българските пациенти допълнителна информация за тези иновативни процедури?

-TAVI е първата стъпка в революцията на нехирургичната терапия на структурните сърдечни заболявания. В момента извършваме иновативни процедури и за други клапани. Като водещ център в Израел - „ Start-up Nation “, ние участваме в най-иновативните и модерни процедури и използваме устройства, които се надяваме, че ще променят бъдещето в тази област и резултатите на нашите пациенти.

-Колко пациенти претърпяват мини-инвазивни интервенции в Медицински център на университета в Хадаса?

-Броят им се разраства всяка година и се надяваме тази година да лекуваме поне 200 пациенти по минимално инвазивен начин. Нашите врати са отворени за пациенти от цял свят за консултации и терапия.