fbpx

Проф. д-р Красимир Иванов: Най-големият капитал на здравеопазването в България са хората

27 / 01 / 2021
Написана от

rsz img 0973 krasimir ivanovПроф. д-р Красимир Иванов, дмн е председател на Асоциацията на университетските болници в България (АУБРБ). Ректор е на Медицински университет „Проф. д-р Параскев Стоянов“ – Варна два последователни мандата в периода 2012-2020г., а преди това е изпълнителен директор на УМБАЛ „Св. Марина“ – Варна в периода 2001-2010г. Той е национален консултант по хирургия и почетен член на немското хирургическо дружество. Има над 350 научни публикации и множество отличия като лекар, мениджър и общественик. Носител е на орден "Св. св. Кирил и Методий" за значимия му принос в областта на медицинската наука и образование в Република България.

- Проф. Иванов, пациентите с по-тежки заболявания търсят диагностика и лечение в Университетските болници. Какви са предимствата на университетските болници при лечение на пациенти с тежки случаи? По какъв начин дейността на медицинските университетите подпомага лечебно-диагностичния процес в болниците?
- Университетските болници в България са най-високо технологичните. Разполагат с модерна апаратура, в тях работят университетски преподаватели – професори, доценти, асистенти, които освен преподаватели са и учени – предлагат комплексно лечение на всички видове заболявания, заради което са и най-търсени. Не маловажен е фактът, че тези лечебни заведения са база на медицинските университети за подготовка на студенти, докторанти, специализанти и определено качеството, което те предлагат, е високо.

- В последната година се открои проблемът с недостиг на лекари и медицински специалисти в България. Как считате, че може да се разреши този проблем?
- Относно недостига на лекари и медицински сестри – проблем, който особено ясно изпъкна в условията на кризата, мога да кажа, че сме много закъснели. Дори сега да приемем в университетите толкова лекари, колкото са ни необходими, до момента, в който ще се включат пълноценно в практиката, ще минат 10 години. За да се преодолее проблемът е необходимо целево инвестиране в медицинските университети, да увеличат капацитета си, както и инвестиции в болниците, които са тяхна база.

- Смятате ли, че са атрактивни условията за работа и специализация на младите лекари, които предлагат университетските болници в страната?
- Условията за специлизацията на младите лекари в университетските болници са атрактивни, тъй като тук те се учат от водещите лекари-специалисти, работят със съвременна апаратура и се срещат с много тежки и разнообразни клинични случаи.

- Наблюдава се неравномерно разпределение на модерно оборудвани и кадрово обезпечени болници в страната. Оказва ли този факт влияние върху лечението и здравето на българите?
- Неравномерното разпределение на болниците в страната е факт, но и не е възможно във всяко населено място да се изгради и поддържа високо специализирана болница. Необходимо е навсякъде да има оборудвани медицински центрове, където пациентите да получават навременна и спешна медицинска помощ, а тези, които се нуждаят от болнично лечение, да бъдат насочвани към лечебно заведение, където биха могли да получат желаната помощ. Добре е, че в България всеки има право да избере къде да бъде лекуван и от кого.

- Проф. Иванов, къде според вас трябва да бъдат насочени инвестициите в здравеопазването в България в бъдеще?
- Бъдещите инвестиции трябва да бъдат насочени преди всичко към хората, работещи в здравеопазването, в материално-техническа база и модерна апаратура от най-висок клас. Най-големият капитал на системата са хората, които работят в нея и грижата и вниманието на държавата трябва да бъдат насочени към тях.