fbpx

Проф. Баталов: Искаме да оценим влиянието на COVID-19 инфекцията при пациенти с ревматологични заболявания

05 / 04 / 2021
Написана от

Баталов

Проф. д-р Анастас Баталов е водещ специалист по ревматология, автор на над 170 статии на български и английски език и е цитиран над 1400 пъти в международни издания. През 1994г. за пръв път в България въвежда – Ставната ехография, като нова методика в Ревматологията.

Баталов е:

  • Ръководител Катедра Пропедевтика на вътрешните болести в МУ – Пловдив 
  • Началник Клиника по Ревматология – УМБАЛ „Каспела“, Пловдив  
  • Зам. Ректор на Медицински Университет – Пловдив 
  • Президент на Българската Асоциация за Мускулоскелетен Ултразвук (БАМСУ) 
  • Национален консултант по Вътрешни болести

Поводът за интервюто е провеждането на мащабен проект, чиято цел е да оцени влиянието на COVID-19 инфекцията при пациенти с ревматологични заболявания, в условията на пандемия.

- Проф. Баталов, Вие организирате с вашия екип проучване за пациенти с ревматологични заболявания и COVID-19 инфекцията. Бихте ли разказали повече за инициативата?

- Да, организираме национален проект, в който участие имат както Медицински Университет - Пловдив, така и Българската асоциация за мускулно-скелетен ултразвук, УМБАЛ “Каспела” и пациентски организации. Основната цел на проекта е да оценим влиянието на COVID-19 инфекцията върху пациенти с ревматологични заболявания, които са поставени в условия на пандемия. Искаме да изучим и да съберем обстойни данни от реалната клинична практика как пациенти с ревматологични заболявания прекарват инфекцията, как се отразява тя на тяхното основно заболяване, как се променя клиничната картина, какви оплаквания имат и има ли промяна в режима на приеманите лекарства.

Имаме доста амбициозни задачи, които сме поставили. Те са свързани с факта, че ревматологичните заболявания и последната фаза на COVID-19 инфекцията т.н цитокинова буря, протичат по сходен начин. В организма се намират сходни високи нива на цитокини, които са общи и за двете заболявания, което е интересно за нашата клинична практика и за справянето с ревматологичните заболявания при нашите пациенти при тази ситуация. Също така е ясно, че пациенти с ревматологичните заболявания в по-голямата си част са имуносупресирани вследствие на тяхното основно лечение и за нас е важно да знаем как на фона на тази имуносупресивна терапия те изграждат имунитет спрямо COVID-19 инфекцията, независимо след преболедуване или след поставяне на ваксина. Връзката на заболяванията, медикаментозната терапия, COVID-19 инфекцията е важна за нас. Допълнително си поставяме задачи да оценим достъпа на нашите пациенти по време на пандемията до адекватна ревматологична помощ и евентуално възможността за използване наа телемедицина в периодите на локдаун.

- Как могат пациентите да попълнят анкетата?

- Анкетата е уеб базирана и качена на сървър за период от 1 година. Надяваме се, че ще се справим за по-кратък срок с обработването на важната информация. Предоставяме на нашите пациенти линк, който те могат да отворят не само от компютър, но и от мобилни устройства. От телефона могат да попълнят анкетата само с кликване на линка.

- Пациенти с какви диагнози могат да се включат в анкетата?

- Ние сме се насочили конкретно към пациенти с ревматологични заболявания, независимо какви са те. В анкетата са описани нагледно диагнозите, като има възможност за добавяне и на други ревматологични заболявания.

- Препоръчвате ли на пациенти с ревматологични заболявания да се ваксинират? Има ли конкретни ваксини, към които да ги насочите?

- Да, но препоръчвам първо да се консултират с техния ревматолог. Ваксините, които са на разположение както в България, така и в ЕС нямат особени противопоказания, които да спират ваксинацията при повечето пациенти с ревматологични заболявания. Ние искаме да оценим влиянието на медикаментите, с които се лекуват в момента и надеждността на съществуващия алгоритъм как да се поставят ваксините в зависимост от вида на това лечение.

Линк към анкетата : https://rheumatologycovid19.bg/?fbclid=IwAR337q-aeXnm2nM7UH7wCNiPiQtxiDraSOhMKm0pxAnRyQIMDGcdimI5rcg