fbpx

Как са свързани безработицата, неудовлетвореността на работа и депресията

17 / 09 / 2021
Написана от

kak sa svarzani bezraboticata neudovletvorenostta rabota depresiyataСитуацията с падемията от COVID-19 създаде много безработни места. Според проучвания много хора, които вече не стават всяка сутрин за работа, сега дори когато е възможно, някои предпочитат да останат в леглото. Депресирани ли са? Дали COVID-19 ги накара да се замислят отново за професията, която искат да упражняват и защо някои от тях могат да развият хронична тревога.

Проучванията показват, че безделието създава висок риск от тревожност, депресия, употреба на наркотици, насилие и дори самоубийство. Хората, които са загубили работата си, са два пъти по-склонни да показват признаци на тревожност и депресия. Безработното лице може да изпадне в постоянно безпокойство, предвид неспособността му да плаща за основни нужди. Намалени социални взаимодействия, липса на рутина и правилно управление на времето. Времето и енергията се насочват към екзистенциално оцеляване. Както споменахме, тя има цена както за тялото, така и за ума. Екипът на MedConsult.bg споделя интервю с  д-р Авивия Раз, клиничен психолог по темата.

- Защо мислите, че всички ресторантьори не искат да се върнат на работа?

- Според мен това не е задължително, защото не обичат да работят, но в този случай на работа, например при сервитьорки, може да няма предизвикателството и самореализацията, която търсят и затова са на кръстопът.

- Какво кара хората да работят?

- Хората трябва да работят това, което обичат. Така се чувстват, че вършат важни неща, и това има значителна и ценна роля за тях. Може би в ресторантите не изпитват това удовлетворение. Тази работа не им осигурява нуждите, които са им необходими и не става въпрос за пари, а за чувство за социална принадлежност. Хората може да са отишли ​​да работят в кафенета и ресторанти като допълнение към доходите, студентите го правят, не са избрали тази работа като професия за цял живот. 

Д-р Раз казва, че обикновено, когато стачкуват работниците във фабрики, които предстои да затворят, можете да ги чуете да казват „това беше вторият ми дом“, „идвах тук всеки ден в продължение на двадесет години“, хората търсят връзката с работното място и емоцията, която имат към нея, и ако тя не съществува, значи това е проблем. Така правят и художниците и културните дейци, които са спрели да работят. 

- Как е свързана депресията и липсата на желание за работа?

- Това не е така за човек, който е спрял да работи, защото страда от депресия и тревожност. Не ходи на работа, защото самочувствието му е ниско и страда от несигурност, или се страхува от провал. Очевидно това е вид работа, която не са харесвали толкова много преди. Скуката и безделието могат да причинят заболяване и загуба на смисъл в живота. Хората се изграждат от успехите си. 

Професия, която сме избрали и с която се занимаваме, е важен компонент в нашата идентичност и най-вече в осмислянето на живота ни. Работата може да има отрицателен ефект, ако не ни подхожда и изпитваме в работната среда неприятни чувства и неудовлетвореност, но от друга страна - безделието има много негативен ефект върху представата ни за себе си и може да доведе до загуба на общ смисъл на живота.

Посещаемостта на работното място не означава непременно висока работна етика и вече има данни от проучвания за синдрома на „бездействие на мрежата“ на служителите, един от които показва, че 70% от сърфиращите са в порнографски сайтове в САЩ и 60% от пазаруването се извършва в работно време.

Данните от проучването на Gallup показват, че 13% от служителите се чувстват „обвързани“ с работата си, 26% се чувстват отчуждени и враждебни, може би е разбираемо защо хората са избрали да не се връщат след преболедуване от COVID-19. Не че не искат да работят, може би просто разбраха, че мразят работата си или че мразят постоянната тревожност, която съпътства изкарването на прехраната, тъй като хората, които трябва да се издържат, са постоянно подложени на стрес и емоционални състояния.

Психичното благополучие като удовлетворение на работното място има положителен ефект върху здравето и такава липса на благосъстояние може да доведе до разпространение на сърдечни заболявания, намаляване на имунната система и продължителността на живота.

Нови проучвания в Съединените щати и Китай по време на епидемията от коронавирус показаха, че хората, които са имали ниско участие на работа и висок стрес, са мислили често за смъртта. Други проучвания показват, че контролът върху работата, съобразена с уменията и способностите на човек, може да намали смъртността и дори да предотврати депресията.

Оказва се, че работата е много повече от място, на което ходим всеки ден - това всъщност е възприемането на нашето аз, на нашите способности и въпросът е - къде отиде всичко това за много хора в пандемията.