fbpx

Проф. Веселка Дулева: “Намаляване на нивата на захарта в преработените храни и напитки може да предотврати милиони здравословни проблеми и дори смъртни случаи”

01 / 02 / 2022
Написана от

prof. dulevaСпоред последните резултати от Асоциацията на производителите на безалкохолни напитки в България, индустрията за безалкохолни напитки и бутилирани води у нас отчита поредно намаление на калориите и захарта в продуктите си за последните 5 години.

65.6% от консумираните през 2020 г. газирани напитки са с формули, които не съдържат захар или калорийното им съдържание е формирано от съдържащите се в тях плодове.

По този повод попитахме специалиста проф. д-р. Веселка Дулева за връзката между намаляването на захарта в преработените храни и напитки и здравословното състояние на хората. 

- Проф. Дулева, как ще се отрази на здравето на хората промяната в състава на безалкохолните напитки?

Намалената консумация на сладки напитки означава по-нисък прием на „свободни захари“ и калории като цяло, подобрено хранене и по-малко хора, страдащи от наднормено тегло, затлъстяване, диабет и кариес. Консумацията на свободни захари, включително подсладени със захар напитки, е един от основните фактори за глобалното увеличаване на хората, страдащи от затлъстяване и диабет.

Според доклад на СЗО, националните проучвания показват, че напитките и храните с високо съдържание на свободни захари могат да бъдат основен източник на ненужни калории в храненето на хората, особено при деца, юноши и млади възрастни.

СЗО препоръчва прием на свободни захари под 10% от общите енергийни нужди за деня (50 гр или около 10 чаени лъжички дневно от всички източници при среден прием от 2000 ккал на ден), а за допълнителни ползи за здравето намаляване на консумацията  до по-малко от 5%.

Според доклад на учени от Харвард, публикуван през август 2021 год., Националната инициатива за намаляване на солта и захарта в САЩ, ще повлияе на здравето и икономиката. Намаляване на нивата на захарта в преработените храни и напитки може да предотврати милиони здравословни проблеми и дори смъртни случаи.

- След промяната в състава на безалкохолните напитките, кои пациенти с хронични заболявания могат спокойно да ги консумират и кои е препоръчително да ги ограничат?

Промяната в състава на безалкохолните напитки и намаляване на използването на добавени свободни захари в тях намалява риска и оказва въздействие върху развитието на редица заболявания и състояния – кариес, нарушения в глюкозния метаболизъм, диабет, наднормено тегло и затлъстяване, метаболитен синдром.

В свой доклад СЗО посочва, че намаляването на  консумацията на подсладени със захар напитки може да намали затлъстяването, диабета тип 2 и кариеса и настоява за глобални действия за ограничаване на консумацията и въздействието на захарните напитки върху здравето.

Хората с диабет изпитват затруднения при регулиране нивата на кръвната си захар и трябва да ограничат приема на захари. Много изкуствени подсладители позволяват консумирането на храна със сладък вкус, без повишаване нивата на кръвната захар. Други подсладители са носители на енергия, но се метаболизират по-бавно, предотвратявайки скокове в нивата на кръвната захар.

Хората с нарушен  глюкозен  метаболизъм, инсулинова резистентност и реактивна хипогликемия произвеждат излишък от инсулин след бързо усвояване на глюкозата. Подобно на диабетиците, те трябва да избягват приема на храни с висок гликемичен индекс, съдържащи прости захари и често консумирането на храни със сладък вкус от изкуствени подсладители е добра алтернатива при тях без риск за въздействие върху нивата на кръвната захар.

Наднорменото тегло и затлъстяването увеличават  риска от хронични заболявания  като сърдечно-съдови заболявания, някои видове рак и диабет тип 2. Свободните захари допринасят за общата енергийна плътност на хранителния прием и положителен енергиен баланс без достатъчна хранителна плътност и наличие на полезни хранителни вещества. Поддържането на енергийния баланс е от решаващо значение за поддържане на здравословно телесно тегло и осигуряване на оптимален прием на хранителни вещества. Мета-анализ на рандомизирани контролирани проучвания при възрастни установява връзка между намаляване на приема на свободни захари и намаляване на телесно тегло, докато повишен прием на свободни захари се свързва със сравнимо увеличение на телесното тегло. По-ниската енергийна стойност  на подсладителите предполага пряка връзка с управлението на теглото за потребителите. Въпреки това към момента не са разрешени твърдения, свързани с ефектите на подсладителите върху управление на теглото.

При лица с метаболитен синдром, който включва високи нива на кръвна захар и инсулинова резистентност, повишени стойности на инсулина (хиперинсулинемия),  есенциална артериална хипертония,  дислипидемия, понякога и повишени стойности на пикочна киселина в кръвта (хиперурикемия), ограничаване приема на прости захари е една от препоръките за хранене за намаляване риска от хронични заболявания.  

- Има ли предимство да се използва повече от един подсладител в един продукт?

Изкуствените подсладители са различни видове и всеки от тях е с уникален вкус, могат да се използват както самостоятелно, така и в комбинация в нискокалорични хранителни продукти и напитки в комбинация със захари или без добавяне на захар. Използват се широко, често в комбинация, за запазване на сладкия вкус, познат на потребителите.

Търсенето на нови технологии за използване на подсладители се е увеличило значително през последните десетилетия, тъй като броят на заболяванията, свързани с прекомерната консумация на захар стана проблем за общественото здраве.

Подсладителите се използват в хранително-вкусовата промишленост поради високата им подслаждаща сила и ниската им калорийна стойност. Добавят се в храни и напитки, основно заради тяхната подслаждаща роля, но също и заради техните технологични свойства (стабилизатори, поддържане на определени текстури). Тяхната подслаждаща сила е от сто (например ацесулфам К, аспартам) до няколко хиляди (например неотам) пъти по-висока от тази на захарозата. Използването им рязко нарасна през последните 20 години, главно за формулиране на нискокалорични продукти, като същевременно се запазва сладостта. Разбира се, всички разрешени за използване подсладители са оценени относно безопасността и риска за здравето от Европейския орган по безопасност на храните и са част от европейската регулация.

Често определени комбинации от подсладители оказват влияние върху вкуса или функционалността извън това, което се постига чрез използването на един подсладител. Трябва да се имат предвид въпроси, свързани с баланса на текстурата и вкуса, както и как да се постигне същия обем на продукта.  Подсладителите се смесват не само за регулиране на вкуса или поради функционалност, но и за икономически или диетични съображения.

- Колко калории могат да се спестят, като се използват нискокалорични продукти без захар? Ще се отрази ли положително на резултатите при хора на диета за отслабване?

Намаляването на съдържанието на захар, както и разпространението на напитки „Лайт“ или „Без захар“ с нула калории, е инициатива на компаниите в отговор на повишената чувствителност на потребителите към нискокалорични продукти, както и натиск от здравните власти за намаляване на приема на добавени захари, свързани с повишаване на риска от развитие на диабет тип 2, затлъстяване и други социално значими заболявания. Резултатът е наличието на пазара на напитки с по-ниска енергийна стойност или без никакви калории, подсладени със синтетични подсладители.

Съдържанието им на захар се различава значително в някои случаи поради съществуващи различни практики и предпочитания в отделните държави, напр. 500 мл газирана безалкохолна напитка, подсладена със захар съдържа средно около 15 бучки захар на пазара в Германия, 11 бучки захар във Франция или 7 в Англия.

Калориите, осигурени от съдържанието на захари при отделни безалкохолни напитки в стандартна чаша от 250 мл варират от 105 ккал до 130 ккал, а в някои случаи и повече. При подсладените с изкуствени подсладители напитки, съответно същото количество безалкохолна напитка е носител на 0-0,5 ккал. В зависимост от хранителното поведение и обичайната консумация на безалкохолни напитки намаляването на енергийната стойност на дневния прием варира.

Отсъствието на захар при газирана напитка „лайт“ или „zero“, спестява около 300 ккал при консумиране на стандартна порция, като запазва същата сладост.

- Проф. Дулева, какви препоръки за повишаване на имунитета през зимния период и в ситуация на Covid-19 бихте дали на читателите ни?

Човешкият организъм е чувствителен на дефицити. Редица проучвания свързват пълноценното хранене с изграждане на добър имунитет. Научни изследвания потвърждават, че дефицитът на хранителни вещества може да промени имунния отговор и да доведе до по-често и по-дълго боледуване от инфекциозни заболявания, особено при деца, да повиши смъртността от заболявания. Дори и при умерен дефицит на някои витамини и минерали се наблюдават редица нарушения на имунния отговор. Взаимодействието между храненето и имунитета е от значение както на индивидуално ниво, така и за общественото здраве и за клиничната практика. Изследвания показват специфичното влияние на витамините върху имунните функции. Неадекватният хранителен прием, консумирането на храни с ниска хранителна плътност и качество се свързва с хранителни дефицити, които повлияват здравето и функциите на организма. Детският организъм е по-чувствителен на хранителни дефицити, които по-трудно се компенсират и при продължително непълноценно хранене ефекта върху дейността на имунната система и устойчивостта на организма към заболявания е по-голяма.

Дефицитът на витамини, по-специално на витамин А,  витамин D, витамин С, витамини от  В-групата,  на минерали като цинк, селен, желязо и др.  нарушава както вродения, така и придобития имунитет. През последните години значителен прогрес се отбелязва по отношение изучаване на механизмите, при които неадекватното хранене и специфичния микронутриентен дефицит повлияват имунната система и имунния отговор при инфекции. Ролята на витамините върху заболеваемостта се дискутира и изследва.

Препоръчва се балансирано хранене за осигуряване на пълноценни белтъци, витамини, минерали, влакнини и антиоксиданти за по-силна имунна система и намаляване на риска от хронични и инфекциозни заболявания - консумиране на прясна и непреработена храна - тъмни и зелени листни зеленчуци, оранжево/жълто оцветени плодове и зеленчуци, бобови и ядки,  пълнозърнести храни, източници на пълноценен белтък (напр. месо, риба, яйца, мляко). Подбор на здравословни мазнини, които се съдържат в бяло месо (напр. птиче месо), риба, авокадо, ядки, зехтин, соево, рапично, слънчогледовото и царевичното масло. Избягване на преработените храни и меса, ястия, закуски, пържени храни, замразена пица, сладкиши, бисквитки, маргарини. Ограничаване приема на сол до по-малко от 5 г (приблизително 1 чаена лъжичка) и използване на йодирана сол. Ограничаване приема на захар. Избор на пресни плодове, вместо сладки закуски (напр. бисквити, сладкиши, шоколад).

Една от важните препоръки е спазване на хигиенни изисквания при подготовка и приготвяне на храната и избягване на храненето извън дома. Храненето навън по време на COVID-19 пандемията увеличава контакта с други хора и вероятността за среща с вируса. Домашно приготвената храна е най-добрият избор.