fbpx

Алергия към цветен прашец или полиноза

29 / 05 / 2020
Написана от Е. Николова

Пролетта е прекрасно време, но не и за пациенти, алергични към цветен прашец , защото се проявява т.нар. сенна хрема или полиноза.
Тя представлява алергично заболяване с преобладаващо увреждане на очите и лигавиците на дихателните пътища. Причината за нейното развитие е разнасяния от вятъра цветен прашец от растенията, който поради малкия си размер, лесно прониква в дихателните пътища.

Растителни групи, причиняващи алергия

Основните групи растения, които са важни за развитието на алергичен риноконюнктивит, са:

  • дървета (период на цъфтеж - април-май);
  • ливадни зърнени култури (период на цъфтеж - юни-юли);
  • (период на цъфтеж - юли-началото на септември).

Има погрешно схващане, че най-разпространеният алерген, причиняващ симптомите на сенна хрема, е тополовият пух, който, първо, не е цветен прашец, и второ, поради размерите си не е в състояние да проникне в дихателните пътища. Но въпреки това, тополовият пух е силно алергенен, носейки прашец от други растения на повърхността си.

Ако през тези сезони имате назална конгестия, често кихане, намалено обоняние, сърбеж в очите и сълзене, medconsult.bg ви съветва да потърсите помощта от алерголог.

Диагностика на сенна хрема

  • Клиничният кръвен тест е в основата на диагнозата на повечето от известните заболявания. По правило при алергии броят на еозинофилите в този анализ се увеличава, което може да послужи като косвен знак за потвърждение на диагнозата;
  • Риноцитограма - микроскопско изследване на носната кухина, при което също можем да видим увеличение на броя на еозинофилите;
  • Ниво на общ и специфичен имуноглобулин Е към различни алергени. Златният стандарт за диагностициране на алергиите е изследването на специфични антитела, както и тестове за кожни алергии с битови, епидермални, плесенни и поленови алергени. Нивото на специфичен имуноглобулин Е се оценява чрез кръвен тест и може да се извърши както в ремисия, така и по време на обостряне на заболяването;
  • Кожни тестове за алергия- практически безболезнен метод, при който капки алерген се прилагат върху кожата на вътрешната повърхност на предмишницата, след което се извършват повърхностни пункции. След 15 минути се вижда реакция, подобна на ухапване от комар;
  • Изследване на функцията на дишане с фармакологична разбивка - метод, при който сте поканени да дишате в епруветка по определен начин. След това вдишвате лекарството, което разширява бронхите, и повтаряте изследването. Ако има намаление на проходимостта на дихателните пътища, както и увеличаване на тези параметри след вдишване на лекарството, се диагностицира бронхиална астма.

Medconsult.bg напомня, че ако не лекувате алергичен ринит, с течение на времето може да се превърне в по-сериозно заболяване - бронхиална астма. Предвестник на астмата са суха пароксизмална кашлица, усещане за задръстване, хрипове в гърдите и задух. При наличие на такива симптоми в никакъв случай не трябва да отлагате посещение при лекар.

Статията е с образователна цел и не може да замести консултация с лекар. При здравословен проблем потърсете помощ от специалист.