fbpx

Алергия към прах

26 / 06 / 2020
Написана от

Алергията към прах може да се развие поради генетични характеристики, някои заболявания на вътрешните органи, фактори на околната среда. Може да не се появи от първия месец в живота, но може да възникне неочаквано на всяка възраст. Ако подозирате този тип алергия, Medconsult.bg ви препоръчва да се свържете с алерголог-имунолог и да се подложите на тестове.

Прахът се състои от малки частици с различен произход и само някои частици от неговия състав могат да провокират алергични реакции, така че алергия към домашен прах може да се появи при някой, който няма алергични реакции към строителство, прах по книги или цимент.

Симптоми

Алергията към строителен и домашен прах се проявява чрез един от 5-те основни симптома или от комбинации. Независимо какво е предизвикало проявите, симптомите почти винаги са идентични.

Конюнктивит

Алергичният конюнктивит се провокира от поглъщането на алерген върху лигавицата и може да има леко, умерено и тежко протичане.

Алергичното възпаление може да се разграничи от простото механично дразнене по факта на едновременно и равномерно възпаление на двете очи, което се проявява чрез следните симптоми:

 • конюнктивална хиперемия - капилярите са ясно разграничени, конюнктивата около тях е зачервена;
 • сълзене - от оскъдни до постоянни сълзи в продължение на няколко часа;
 • зачервяване на клепачите с частично или пълно затваряне на едното или двете очи на фона на ангиоедем (може да причини подуване на цялото лице).

Обострянето на изброените симптоми в помещение, където има повишено замърсяване и прах, е допълнителен диагностичен признак, който трябва да бъде споделен на лекаря.

Алергичен ринит

Заболяването се проявява чрез кихане, ринорея (секреция на бистра течност от носа) или назална конгестия, сърбеж. През нощта състоянието на пациента може да се облекчи поради естественото освобождаване на противовъзпалителни хормони от организма. Алергията към строителен прах може да бъде придружена от вторична инфекция, тогава текстурата и цвета на носа могат да се променят.

Атопичен дерматит

дерматит

 Праховата алергия може да се прояви и като екзема след взаимодействие на допир с прашни предмети. Типични признаци са сърбеж, белене на кожата появата на петна, пукнатини по кожата, понякога образуването на рани. Алергичната екзема по правило е локализирана в определени области. При деца под 12 години това е областта на лакътя, коляното, ставите на китката, лицето, краката. При възрастни прояви се наблюдават на ръцете, гърба на шията, в горната половина на тялото, в зоната на деколтето.

В допълнение към изброените симптоми също е възможно:

 • суха кожа;
 • бял или червен дермографизъм;
 • хейлит - възпаление на устните и кожата около него.

Уртикария/Копривна треска

копривна треска

 По правило уртикарията е остра при взаимодействие с голямо количество алерген.

Три основни симптома, свързани с уртикария:

 • мехури - червени или белезникави петна,подпухналост на кожата с различни размери, понякога със зачервяване, обикновено със сърбеж; изчезват след 24-30 часа, понякога по-бързо;
 • подуване поради сливането на големи мехури - със или без сърбеж, понякога с усещане за парене, може да бъде болезнено, изчезва на 3-тия ден, а понякога по-бързо;
 • ангиоедем.

Отокът се появява по лицето, ръцете, по-рядко в други части на тялото. Подуването на ларинкса, бронхите и червата при излагане на прахови частици са рядкост.

Алергичната реакция към домакински, книжен, въглищен, циментов прах причинява уртикария и ангиоедем само в много редки случаи.

Диагностика

Първите действия на лекаря- алерголог към пациента - изясняване на наследственото предразположение, събиране на оплаквания и преглед. Освен това е необходимо да се проведе поредица от тестове, които ще идентифицират провокиращия фактор. Между тях:

 • prik-тест - няколко капки от различни алергени се прилагат върху предмишницата, след което на местата на приложение се прави лека инжекция;
 • тест за алергия към скарификация - правят се малки линейни драскотини по предмишницата, алергенът се капва върху образуваните рани (използва се, когато няма начин да се направи прик тест);
 • приложение алергичен тест - алергените се прилагат върху кожата без инжекции и драскотини, и се оставят за 10 минути (използват се при обостряне на атопичен дерматит или при много остра реакция на алерген).

Друг вариант са провокативните тестове, когато веществото се прилага върху области, които са подложени на алергична реакция - носната лигавица, зоната под езика, лигавиците на окото. Алергията на прах при възрастни се открива чрез назално или конюнктивално приложение.

Алергии при деца

Проявява със същите симптоми, както при възрастните, въпреки че по-често те са придружени от прояви на атопичен дерматит. Препоръчва се децата да се подлагат на специфично лечение, за да се изключи по-нататъшното развитие на проблема и появата на тежки припадъци. Най-често реакцията се предизвиква от акар, към екскрементите, на който имунната система често реагира.

Проявява се под въздействието на следните провокиращи фактори:

 • нелекуван или недостатъчно активно лекуван атопичен дерматит на фона на хранителни алергии;
 • наличието в миналото или настоящето на инфекциозни или чревни заболявания при деца с хранителни алергии;
 • неправилно хранене.

Кожните тестове рядко се извършват за деца под 4-5 години, така че лекарите вземат медицинска анамнеза, провеждат преглед, събират оплаквания, предписват кръвен тест за антитела от клас Е, за да поставят диагноза.

От голямо значение за лечението и профилактиката на детските алергии е почистването, използването на овлажнител, филтри в дома. Необходимо е да се отървете от декоративни предметите, които натрупват прах, меки играчки, балдахини над леглото. При сериозни прояви се използват антихистамини, кортикостероиди и хормони.

Лечение на алергия

Най-често се причинява от отпадни продукти от сапрофити, микро-акари, живеещи в матраци, възглавници, одеала. Един грам матрачен прах съдържа 200 - 15 000 сапрофити. Те са естествени спътници на човека, невъзможно е да се изключи появата им или да се отървете от тях, но броят им може да бъде намален.

Алергията към домашния прах е трудно да се елиминира, тъй като прахът ни заобикаля навсякъде. Мокро почистване, използването на хипоалергенни постелки и честата им подмяна, измиването при температура от 60 градуса може да помогне частично да се премахнат алергичните прояви. Ако проблемът сериозно се почувства - ще трябва да приемате лекарства, които лекарят ви назначи. Лекарите предписват капки за очи, мехлеми, суспензии, капки в носа, външни средства за лечение на външни прояви (екзема, уртикария).

Лечението и дозировката се избират само от специалист, съветва MedConsult.bg. Терапията трябва да се провежда цялостно под наблюдението на лекар, за да се намалят симптомите и да се улесни живота на пациента.

Статията е с образователна цел и не може да замести консултация с лекар. При здравословен проблем потърсете помощ от специалист.