fbpx

Не всичко е алергия

20 / 11 / 2020
Написана от

Ако слушаме родителите, децата им най-често са алергични към портокали и мандарини, ягоди и червени ябълки, от домати и шоколад. Как това отговаря на реалната картина разказва Medconsult.bg в настоящата статия.

Според статистиката 90% от алергиите се причиняват от храни като яйца, фъстъци, мляко, соеви продукти, ядки, риба, морски дарове и пшеница. По официални данни изброяваме 15-те най-проблемни храни - това е списък с продукти, за които трябва да се предупреждава на етикетите на всички хранителни продукти, продавани в магазините. Той е съставен въз основа на научни изследвания и човешки трагедии - заболявания и смъртни случаи, свързани с тези продукти.

Смъртоносна целувка

Например в този списък присъстват фъстъците-  лекарите редовно регистрират смъртни случаи в резултат на непоносимост към тези ядки. В Съединените щати, където статистиката за подобни инциденти се води сериозно, годишно се наблюдават до сто такива смъртни случая. Известни са дори драматични истории, като тази на млад мъж, който  умира от целувка с приятелката си, защото тя е консумирала фъстъци преди да се срещне с него. 

Истината е, че фъстъците са много силен алерген, който може да причини анафилактичен шок и впоследствие смърт.

Не само алергия 

Този списък от 15 храни не е само за алергени. Той съдържа храни, които причиняват други форми на непоносимост към храната , което също е много важно.

Хората често сами си поставят такава диагноза: изяли са нещо, кожата е станала леко зачервена или е имало някакви проблеми с храносмилането, и диагнозата е ясна - хранителна алергия. Всъщност не е толкова просто - не можете да отдадете всяка негативна реакция на алергиите. Има много форми на непоносимост към храна.

Класическият пример е млякото. То е включено в списъците на типичните алергенни храни, но много по-често хората не са алергични към него, а имат непоносимост. Това се дължи на липсата на лактазен ензим, който разгражда млечната захар. Когато е нисък, лактозата (млечната захар) не се разгражда и започва да ферментира в червата. Резултатът е метеоризъм, коремни спазми и диария. 

Псевдоалергия

Съществува и такава форма на реакция като псевдоалергия. По принцип е трудно да се разграничи от истинската: сърбежът и кожните обриви могат да бъдат абсолютно еднакви. Работата е там, че крайният етап от развитието на тези симптоми е еднакъв и в двата случая. Специалните клетки отделят хистамин и други вещества, които причиняват сърбеж, подуване и зачервяване. 

Но алергията винаги е имунологична реакция: всичко започва с взаимодействието на хранителен алерген с антитяло, което предизвиква реакция на имунната система.

При псевдоалергиите същите клетки, които отделят хистамин, просто се стимулират и това също причинява сърбеж и подуване.

Например, хората често реагират по този начин на червеното вино. Може да съдържа серен диоксид или сулфити, както и хистамин или тирамин. И всички тези вещества могат да причинят симптоми, подобни на истинските алергии. Но имунната система няма да играе съществена роля в това. 

Освен това самият тирамин може да причини главоболие, което мнозина считат и за алергична реакция. А сулфитите могат да провокират истински алергии, включително пристъпи на бронхиална астма. Но това се случва много по-рядко от непоносимостта.

Какво е важно да знаем

“Фалшивата” алергия обикновено не е толкова тежка, колкото истинската. Например, колкото повече серен диоксид има във виното, толкова по-силна е реакцията. Но за истинската алергия дозата не е важна дори малко количество алерген е опасно. 

Друг начин за развитие на алергии е появата на нови симптоми, например добавянето на бронхиална астма към ринит. Или развитието на кръстосана реакция - появата на нови алергени. Така че, към непоносимостта към фъстъците, може да се добави и чувствителност към бобовите растения (соя, боб). 

Храни - алергени

Най-често срещаните храни, които причиняват алергии и други проблеми, са:

 • фъстъци;
 • аспартам и ацесулфам (подсладители) ;
 • горчица;
 • серен диоксид и сулфити (ако общото им съдържание е повече от 10 mg / kg или 10 mg / l по отношение на серен диоксид);
 • зърнени култури, съдържащи глутен и продукти от тяхната преработка;
 • сусам;
 • мляко, включително млечна захар - лактоза;
 • орехи;
 • ракообразни;
 • риба;
 • целина;
 • соя;
 • ягоди;
 • шоколад;
 • яйца.

Статията е с образователна цел и не може да замести консултация с лекар. При здравословен проблем потърсете помощ от специалист.