fbpx

Защо хемороидите са проблем, за които хората се срамуват да говорят

28 / 07 / 2021
Написана от

Хемороиди - повечето хора се срамуват да говорят за тях. В същото време повече от една трета от нас ще се срещнат с тях през живота си. Как можем сами да повлияем на произхода и развитието на този чувствителен проблем?

Какво представляват хемороидите

Всички имаме хемороиди, но не всички имаме проблеми с тях. Това са разширени венозни структури около долната част на ректума и аналния канал. Според мястото на възникване се разделят на външни и вътрешни.

Външните хемороиди се появяват в ректума и се проявяват като синкави торбички с различни размери. Те са по-чести, по-малко сериозни от медицинска гледна точка и дори могат да засегнат децата. 

Вътрешните хемороиди се образуват вътре в ректума, най-често на 3-4 см от ануса. В първите етапи обикновено не са болезнени, те се проявяват по-скоро чрез кръв в изпражненията. Отначало те се появяват временно и се прибират, по-късно трябва да бъдат “прибрани” ръчно. В най-напредналия стадий те остават трайно изпъкнали, което може да бъде решено само чрез операция. Болката може да бъде толкова голяма, че прави невъзможно седенето.

Симптоми на хемороиди

 • ректално кървене;
 • сърбеж, болка и натиск в ректума;
 • усложнения по време на дефекация (хемороиди възпрепятстват преминаването на изпражненията);
 • усещане за влага около ануса.

Хемороиди по време на бременността и при раждането

Жените ги получават най-често по време на бременност, обикновено през последния триместър. Причинява се от натиска на бебето върху тазовото дъно, което води до притискане на вените и нарушено изтичане на венозна кръв от таза и долните крайници.

Ето защо бъдещите майки също страдат от подуване на краката. Хемороидите могат да се появят и от повишеното налягане по време на раждането, споделя МедКонсулт.бг.

Повече за появата им през бременността можете да научите тук.

Може ли появата им да бъде предотвратена 

Основният виновник е заседналият начин на живот и минималното движение. Но не всички упражнения ще помогнат.

Повдигането на тежки товари или колоезденето може дори да влоши значително състоянието. Заседналите спортове като гребането също не са подходящи. Препоръчителните физически дейности включват:

 • ходене;
 • плуване;
 • тенис;
 • скуош;
 • бадминтон и други подобни.

Най-лошото за ректума е дългото стоене, така че ставайте от стола или дивана на всеки час и се разхождайте. Ще помогнете не само на ректума, но и на краката. 

За да се избегне този неприятен проблем, трябва да се увеличи делът на фибрите от плодове, зеленчуци, бобови растения и да се намали захарта и белия хляб. За да се предотврати запек, трябва да се приемат поне 2 литра течности на ден.

Причини за появата им

 • дълго седене (работа, телевизия, пътуване);
 • липса на движение;
 • хроничен запек или умишлено задържане на изпражненията;
 • вдигане на тежки товари;
 • затлъстяване;
 • генетика.

Методи за лечение

RepaHerb banner 300x250 px

Лечението зависи от вида и стадия на хемороидите. Домашното лечение е подходящо само за по-леки етапи. Ако не помогне в рамките на 3 дни, е необходимо незабавно да посетите лекар. 

Като домашни лекарства могат да се използват мехлеми и супозитории. Тези продукти обикновено имат болкоуспокояващи ефекти и лечебни свойства, които укрепват кръвоносните съдове и спират кървенето. Мехлемите могат да се използват и при двата вида, но супозиториите са подходящи при вътрешни хемороиди, разбра MedConsult.bg.

Внимателната хигиена също е важна. И е за предпочитане да се носи памучно бельо.

Има и хирургични методи, които ще помогнат за справяне с проблема. Те включват лигиране, криотерапия (замразяване), лазерно отстраняване и електрокоагулация. Външните хемороиди могат да се абсорбират сами, но обикновено остават с издърпана кожа, което след това усложнява хигиената и може да причини кожни проблеми.

Какви могат да са другите причини за появата на кръв в изпражненията

Добре е да знаете, че особено в по-млада възраст кръвта в изпражненията не означава непременно хемороиди. Това често са кървящи пукнатини в лигавицата на ректума, наречени фисури.

Тези пукнатини могат да бъдат причинени от твърди изпражнения. Те са придружени от болка, но могат да се излекуват сами, най-късно до няколко дни. Ако обаче проблемът с фисурите продължава, това може в крайна сметка да доведе до дългосрочен проблем с болезнено отделяне на изпражненията. Тогава посещението при лекар е задължително.

Статията е с образователна цел и не може да замести консултация с лекар. При здравословен проблем потърсете помощ от специалист.