fbpx

5 начина да избегнете хемороидите

09 / 12 / 2022
Написана от

Хемороидите са често срещан проблем. Тези подути вени в ректума или извън ануса могат да причинят болка, анален сърбеж и ректално кървене. В повечето случаи симптомите се подобряват дори само чрез домашно лечение, но понякога хората се нуждаят от медицински процедури.

Не е толкова приятно да се говори на тази тема, а понякога дори е неудобно, но много хора страдат от хемороиди и този често срещан проблем може да наруши качеството ни на живот. Въпреки че е явление, което обикновено не е опасно, то може да се повтори и да бъде болезнено и неприятно.

Обикновено хемороидите се появяват поради консумацията на определени видове храна или вследствие на забързан и напрегнат начин на живот. Ето някои неща, които можете да направите, за да намалите вероятността от рецидив.

Хемороидите могат да бъдат избегнати, ако не отлагате посещението на тоалетната 

Може да звучи като лесен и рутинен съвет, но се оказва, че доста хора го пренебрегват. Когато човек се съпротивлява да отиде до тоалетната, това може да е причина изпражненията в червата да станат твърди и сухи, което затруднява изхождането. Усилието по време на изхождането създава натиск върху вените и увеличава риска от развитие на хемороиди, информира MedConsult.bg.

Прекалените напъни също водят до хемороиди 

Говорейки за усилията, опитайте се да не прекарвате твърде много време в тоалетната - избягвайте да четете вестник или списание, или да сърфирате в социалните мрежи. Колкото повече време прекарвате в тоалетната, толкова по-вероятно е да се напрягате, за да се изходите. Седналото положение също упражнява допълнителен натиск върху аналните кръвоносни съдове, което също повишава риска от хемороиди.

Водата е от огромно значение за избягването на проблема 

Много хора не осъзнават колко важен е приемът на течности (най-вече вода). Това е един евтин и прост метод, които ще ви предпази от появата на неприятните хемороиди. Проучванията показват, че адекватната хидратация помага на храносмилателната система да работи по-гладко, което води до по-добри движения на червата. Тъй като запекът е една от причините за появата на хемороиди, пиенето на достатъчно вода може да спести усилията и по този начин да предотврати появата им, споделя МедКонсулт.бг.

Ключово значение имат фибрите 

Проучванията показват, че високата консумация на фибри (набавени от храната или чрез хранителни добавки) води до постоянно положителен ефект върху симптомите и кървенето, свързани с хемороидите. Въпреки че диета, богата на фибри, също е възможно да предизвика появата на повече газове, тя може да доведе до по-леки и по-чести движения на червата.

Фибрите могат да бъдат набавени, чрез консумацията на някои от тези храни:

  • пълнозърнести храни;
  • бобови растения;
  • ядки;
  • плодове; 
  • зеленчуци. 

Препоръката е да се консумират 38 грама диетични фибри на ден за мъже на възраст 19-50 години и 25 грама за жените. За тези на 50 и повече години препоръката е да консумират 30 грама на ден за мъже и 21 грама за жени.

Упражненията имат няколко положителни страни

Физическата активност помага за поддържането на нормалната функция на дебелото черво. Редовните упражнения също намаляват времето, което прекарваме в седнало положение, което може да предотврати натиска върху вените в областта. Проучванията показват, че редовната рутинна тренировка може да помогне за регулиране на функцията на червата и да намали вероятността от хемороиди. В допълнение, физическата активност също може да помогне на хората да отслабнат, ако са с наднормено тегло, което от своя страна може да предотврати появата на неприятния проблем.

Статията е с образователна цел и не може да замести консултация с лекар. При здравословен проблем потърсете помощ от специалист.