fbpx

Естествено лечение на сърдечна недостатъчност

10 / 08 / 2022
Написана от

Намаляването на ефективността на сърдечния мускул води до заболяване, наречено сърдечна недостатъчност. Това е състояние, при което сърцето не може да издържи натоварването и не е в състояние да циркулира правилно кръвта до всички органи на тялото. Сърдечната недостатъчност е хронично заболяване и в повечето случаи се влошава с годините. Симптомите могат да се появят и по време на прости ежедневни дейности и разбира се по време на усилие и физическа активност, споделя МедКонсулт.бг.

Китайски метод за лечение на сърдечна недостатъчност

Традиционната китайска медицина счита сърдечната недостатъчност за състояние, причинено от намаляване на енергията на сърцето, умора и слабост на сърдечния мускул, блокиране и неподвижност в гръдния кош. Състоянието не възниква от само себе си и в китайската медицина се набляга на задълбочената диагностика и откриването на факторите, които могат да доведат до влошаване или продължаване на заболяването. Сред основните променливи, които са свързани със сърдечната недостатъчност, са различни други заболявания, инфаркти, нарушения на ритъма на сърцето, високо кръвно налягане, диабет, алкохолизъм или тютюнопушене, хранителни дефицити или неадекватна диета, стрес и психическо напрежение, чувство на гняв и др. Природолечението в китайската медицина е уникално и персонално лечение за всеки човек и се изгражда специално спрямо неговото състояние, навици и начин на живот.

Комбинирано интегративно лечение при сърдечна недостатъчност

Сърдечната недостатъчност е сериозно заболяване, което изисква диагностика, лечение и проследяване от специалисти. В повечето случаи се дават лекарства, които да балансират и облекчат до известна степен симптомите. Китайското лечение се прилага едновременно и в комбинация с конвенционалното, а не го замества. Действието на естественото лечение не противоречи на медикаментозното, а се оказва, че го допълва. Например, някои от конвенционалните лекарства намаляват натоварването на сърцето, а китайските лечебни смеси са предназначени да подсилят дейността му. Естественото лечение не включва странични ефекти и носи облекчение и множество ползи за пациентите, информира MedConsult.bg.

Цели на естественото лечение

  • повишаване на жизнеността и намаляване на умората, тежестта и задуха;
  • намаляване на отока в различните органи на тялото;
  • помагане на дейността на сърцето, за да може кръвта да циркулира правилно до всички органи на тялото;
  • подобряване на качеството на живот и способността за посрещане на ежедневните дейности;
  • забавяне скоростта на прогресиране на заболяването.

Какво включва алтернативния лечебен метод 

Китайското лечение при сърдечна недостатъчност включва комбинация от акупунктура, смеси от лечебни растения, които са адаптирани към здравословното състояние и лекарствата, които пациентът приема, препоръки за хранене и за редовна и съвместима физическа активност и практикуване на методи за облекчаване на стреса. Естественото лечение е ефективно при десностранна и лявостранна недостатъчност, както и при изтичане на клапа и др. Терапията е придружена от физикални прегледи с помощта на подходяща апаратура (ехокардиография), която дава актуална картина на ситуацията и позволява да се забележи промяната и подобряването на състоянието на пациента във времето.

  • акупунктура - акупунктурата създава нервна стимулация в областите на мозъка, които са отговорни за работата на сърцето и кръвта. Китайската акупунктура е нежна и безопасна, има положителен ефект върху нервната дейност, свързана със сърцето, кръвообращението, разширява стеснените кръвоносни съдове, регулира сърцебиенето, намалява болката, балансира и успокоява психическото напрежение;
  • лечебни растения - имат положителен ефект върху контрактилитета на мускула на сърцето и следователно подобряват неговата функция и кръвоснабдяването на органите на тялото. Лечебните растения влияят също на кръвното налягане, липидите в кръвта и са ефективни при ситуации на вазоконстрикция;
  • препоръки за хранене - спомагат за подобряване на действието на лекарствата и билките, които приемат хора, страдащи от сърдечна недостатъчност;
  • препоръки за промяна на начина на живот - терапията включва наблюдение на начина на живот и препоръки за промяна, ако е необходимо. Като хранителни навици, психически стрес, неподходяща физическа активност и др.

Статията е с образователна цел и не може да замести консултация с лекар. При здравословен проблем потърсете помощ от специалист.