fbpx

Исхемията може да засегне сърцето, мозъка, крайниците и червата

19 / 12 / 2022
Написана от

За да протичат всички процеси в човешкото тяло нормално, то се нуждае от няколко основни хранителни вещества, един от които е кислородът. С всяко вдишване, кислородът навлиза в белите дробове и след това в кръвта, откъдето пътува из тялото до кръвоносните съдове и артериите, за да подхрани всички му части. Но ако кръвотокът на определено място е намален или дори спрян, възниква проблем, наречен исхемия.

С други думи, исхемията се отнася до липса на кръвоснабдяване на артериалните тъкани в определена част от тялото, което в повечето случаи се причинява от атеросклероза, причинена от запушване на артериите. Исхемията най-често засяга сърцето, мозъка, крайниците и червата. Може да се развие бавно и без симптоми, но е възможно да се появи внезапно и да застраши човешкия живот.

Какво е исхемична болест на сърцето (ИБС)

Исхемичната болест на сърцето е липса на кръвоснабдяване на част от сърдечния мускул, причинена от намален кръвен поток през сърцето. В повечето случаи болестта се причинява от атеросклероза, т.е. втвърдяване на коронарните артерии поради отлагането на мазнини в стените на съдовете. Други причини, като възпаление или емболия, са доста редки. Те могат да доведат до остра исхемична болест, научи MedConsult.bg.

Болестта може да има няколко форми. От тиха исхемия, която не показва никакви симптоми и може да бъде записана само на ЕКГ, през преходна и хронична исхемична болест на сърцето, обикновено проявяваща се с ангина пекторис или инфаркт на миокарда (смърт на сърдечния мускул) до остра сърдечна недостатъчност. Симптомите, които могат да придружават ИБС, включват:

 • болка в гърдите;
 • сърцебиене по-бързо от нормалното;
 • болка във врата, челюстта, рамото или ръката;
 • задух по време на физическо натоварване;
 • прекомерно изпотяване;
 • разстроен стомах или повръщане;
 • силна умора.

Какви симптоми се проявяват, когато исхемията засегне мозъка

Исхемията може да засегне мозъка и да причини исхемичен инсулт, който е възможно да има сериозни последствия. За да функционира правилно, мозъкът трябва да получи 20% от наситената с кислород кръв, изпомпвана от сърцето. За разлика от други органи, мозъкът няма собствени енергийни резерви и следователно е напълно зависим от непрекъснатия кръвен поток. Ако този поток бъде прекъснат и не се възстанови много бързо, настъпва инсулт.

Понякога притока на кръв към мозъка може да бъде прекъснат за кратко време, причинявайки симптоми на церебрална исхемия, но не достатъчно дълго, за да причини действителен инсулт. Това състояние се нарича преходна исхемична атака (TIA) или лека форма на инсулт. Това обикновено е предупредителен знак за истински исхемичен инсулт.

Исхемичният мозъчен инсулт може да приеме формата на тиха исхемия, която е напълно безсимптомна. Но не е изключено да се появи внезапно, като инсулт. Ако получите някой от следните симптоми, трябва да потърсите медицинска помощ възможно най-скоро:

 • главоболие, което се появява силно и бързо, понякога придружено от замайване или повръщане;
 • припадък;
 • проблеми с движението на тялото (слабост, изтръпване или невъзможност за движение на крайниците и лицето от едната страна на тялото);
 • неясна реч и затруднено разбиране на другите.

Как се развива исхемия на долните крайници

Долните крайници биват засегнати много по-често от исхемия от горните. Дори и в този случай най-честата причина за състоянието е стесняването или пълното затваряне на артериите. Увеличаването на мастните плаки постепенно затваря артерията и притокът на наситена с кислород кръв намалява. Това води до отлагане на тромбоцити и образуване на кръвни съсиреци.

Състоянието се развива постепенно, така че може да отнеме много време за диагностициране. Най-често се проявява едва в напреднала възраст. Исхемията на долните крайници се класифицира в четири етапа в зависимост от тежестта на заболяването:

 • Етап I: няма симптоми;
 • Етап II: възникват мускулни болки, които ограничават способността за ходене и принуждават пациентите да правят почивки в ходенето. Обикновено изчезва след няколко минути в покой;
 • Етап III: болка в краката се появява дори в покой, особено през нощта в легнало положение;
 • Етап IV: всички наранявания на крайниците са много трудни за лечение, може да възникне инфекция, да се образуват язви по краката и да настъпи смърт на тъканите. Понякога се налага ампутация на крайник.

Остра исхемия на долните крайници

Това е сериозно заболяване, което в много случаи завършва със смърт. Обикновено се развива поради две причини, а именно емболия в артериите на долните крайници и тромбоза. Те най-често се причиняват от предсърдно мъждене, което води до образуване на емболи (кръвни съсиреци), разбра МедКонсулт.бг.

Причината за развитието на това състояние може да бъде сърдечно заболяване или венозна тромбоемболична болест. Въпреки това, острата исхемия на крайниците може също да бъде проява на сърдечно-съдово заболяване.

Как може да се разбере, че са засегнати червата

Мезентериалната исхемия възниква поради атеросклероза на чревните артерии и може да засегне както тънкото, така и дебелото черво. Първо се проявява с болка в горната част на корема, която може да се премести и в гърба. Обикновено продължава 2 до 3 часа след хранене, но след това се връща след следващото хранене. Други симптоми могат да бъдат:

 • подуване на корема;
 • усещане, че трябва незабавно да се изхождате;
 • кръв в изпражненията;
 • диария;
 • повръщане или разстроен стомах. 

Лечение и профилактика

Лечението на исхемията винаги зависи от засегнатия орган, тежестта на заболяването и индивидуалното здравословно състояние на пациента, но в повечето случаи е насочено към подобряване на кръвния поток. Ако се открие навреме, болестта може да бъде напълно излекувана. Ето защо е важно да се консултирате с лекар в случай на някое от горепосочените затруднения.

Също така е полезно да посещавате редовни профилактични медицински прегледи, особено в по-напреднала възраст. По време на тези рутинни прегледи лекарят проверява за основни рискови фактори като високо кръвно налягане, висок холестерол и диабет. Това ще позволи проблемът да бъде уловен, преди да възникнат трудности. Можете също така да намалите шансовете си за развитие на исхемия, като промените начина си на живот, като например:

 • здравословна диета, която включва редовна консумация на плодове, зеленчуци и пълнозърнести храни;
 • редовна физическа активност;
 • намаляване и управление на стреса;
 • пълно спиране на тютюнопушенето;
 • поддържане на здравословно телесно тегло.

Статията е с образователна цел и не може да замести консултация с лекар. При здравословен проблем потърсете помощ от специалист.