fbpx

Хранене и заболявания на стомашно-чревния тракт

20 / 11 / 2020
Написана от

Лекарите са сигурни, че чревната микрофлора играе много важна роля в живота на всеки човек и до голяма степен определя предразположението към определени заболявания на стомашно-чревния тракт.

Как да поддържаме здрав храносмилателен тракт

Днес стомашно-чревните заболявания са широко разпространени. И по време на COVID много хора са изложени на риск. Причината е, че те се движат малко, ядат много и се хранят неправилно.

Всъщност е установена ясна връзка между хиподинамията и нарушената подвижност на стомашно-чревния тракт, научи medconsult.bg

Съществуват редица стомашно-чревни заболявания, които се характеризират със симптоми като подуване на корема и чувство на тежест след хранене. По правило такива пациенти вече знаят за заболяването си, посещават лекар и разбират как да контролират своето благосъстояние. Но има и новопоявили се стомашно-чревни заболявания по време на самоизолация: ако пациентите почувстват тревожни симптоми, те трябва да се консултират с лекар, за да преценят ситуацията.

Лекарите съветват да следвате съвременните препоръки за спазване на диета, планиране на ежедневна диета, която трябва да включва храни, богати на фибри и протеини.

Ползата от диетичните фибри

Има много изследвания, публикувани в големи медицински списания, които подкрепят дългосрочните ползи от диетичните фибри. Дневната норма за различни източници е от 25 до 30 g на ден. Ако човек няма специални диетични препоръки, то това правило е универсално за всички.

Трябва да се отбележи възможността за допълнителна употреба на лекарства, съдържащи пребиотици. Това са хранителни вещества за полезните микроби, които обитават червата ни. В условията на достатъчно хранене чревната микробиота ще допринесе значително за подобряване на функциите на нашите черва и, косвено, други органи и цялото тяло.

Има много доказателства, че не само имунитетът, но и състоянието на ендокринната и нервната система зависи от здравето на червата. 

Съществуват тесни връзки между чревната имунна система, ентеричната нервна система и ендокринните клетки на червата. Чревната микрофлора играе съществена роля. Когато патогенните бактерии навлязат в тялото, нормалната чревна микрофлора се мобилизира и произвежда специални антимикробни протеини, които предотвратяват развитието на патогенни бактерии. Тя също така синтезира локален имунен протеин - клас А имуноглобулин.

Има много витамини, които се синтезират от чревната микрофлора и тя участва активно в метаболизма на мазнините и въглехидратите. В същото време редица сигнални молекули, синтезирани от чревната микрофлора, позволяват на червата да контролира хормони, които играят роля във всички жизненоважни процеси на тялото. Следователно нарушението на микроби в червата може да доведе до развитие на редица заболявания на нервната система и промяна в адекватната реакция на организма към стрес, претоварване и хиподинамия.

Специалистите са проследили невроендокринните връзки. Клетките се откриват в хода на храносмилателната система. При невроендокринните тумори може да има значителна хормонална активност. Поради това е много важно по време на бременност да се използват широко ферментирало мляко и напитки, съдържащи пробиотици, които подобряват състава на чревната микробиота при майки и бебета.

Включването в ежедневната диета на храни, които имат положителен ефект върху функцията на червата, е важно за всички, особено по време на периоди на:

  • емоционално и физическо претоварване;
  • нарушения на съня;
  • слаба физическа активност. 

Всички тези прости насоки са резултат от сериозни научни изследвания в клиничната медицина, микробиологията и психичното здраве.

Всеки трябва да знае и използва правилата на здравословното хранене. И, разбира се, просто се движете, съвeтва MedConsult.bg

Статията е с образователна цел и не може да замести консултация с лекар. При здравословен проблем потърсете помощ от специалист.