fbpx

Алергия към глутен и митове за цьолиакията

15 / 04 / 2021
Написана от

Цьолиакия, заболяване причинено от чувствителност към глутен, се диагностицира при все по-голям брой хора. Експертите обаче споделят, че действителният брой най-вероятно е много по-голям, тъй като част хората не знаят за тяхното заболяване. Независимо дали ви предстоят изследвания, които да докажат, че страдате от цьолиакия или вече знаете за своята алергия към глутен, е важно да сте информирани кои са най-честите грешки, допускани от хората, свързани със заболяването.

Преди първите изследвания трябва да се спазва диета без глутен

Ако спазвате диета без глутен в продължение на няколко седмици преди изследванията е грешно, тъй като тогава резултатите могат да бъдат отрицателни. Резултатите от тестовете трябва да покажат колко антитела тялото произвежда като част от неподходящ имунен отговор на протеини в диетата. По този начин, ако тестът не открие цьолиакия, тези антитела могат допълнително да увредят редица органи (тънките черва, бъбреците, черния дроб, щитовидната жлеза и други).

Непосредствено след тестовете трябва да се приложи строга диета

Не правете такива драстични промени, тъй като не всеки положителен кръвен тест означава цьолиакия. Напротив, промените в режима на хранене трябва да се направят, ако има сериозни подозрения за заболяването, тъй като някои от неговите форми могат да бъдат определени само чрез комбинация от серология и хистология.

Цьолиакията е болест на младите хора

Това твърдение е погрешно. Заболяването все по-често се диагностицира при възрастните хора. Според текущите резултати от проведени изследвания, до една пета от хората ще развият болестта след 60-годишна възраст. Освен това тези, които имат генетична предразположеност към нея, могат да я развият по всяко време, дори ако например до този момент не са имали проблем свързани с храни, съдържащи глутен. Това се дължи не само на по-напреднала възраст, но и на възникващи здравословни усложнения. Те могат да се развият допълнително, тъй като нелекуваната цьолиакия може да доведе до:

Алергията към глутен е същото като непоносимостта

Реакциите, които ще се проявят, ако сте развили непоносимост към глутен, са възпаление и увреждане на тънките черва. При алергична реакция се проявяват доста типични симптоми на свръхчувствителност, като подуване на устните или езика или зачервяване, диария или изпотяване. Преди всичко обаче не уврежда чревната лигавица, какъвто е случаят с цьолиакия. Глутеновите алергии обаче не са толкова чести. Антихистамините помагат и е необходима по-лека безглутенова диета, разбра MedConsult.bg.

Случайните нарушения на безглутеновата диета няма да навредят

Ако страдате от цьолиакия, не трябва да дразните червата си с глутен. Това е така, защото лигавиците на тънките черва постепенно се разрушават, което може да доведе до нарушена абсорбция на хранителни вещества и други заболявания, включително злокачествени тумори. Поради това е важно постоянно да спазвате диета без глутен, за да не причинявате други заболявания, които биха усложнили живота ви, разбра МедКонсулт.бг.

Статията е с образователна цел и не може да замести консултация с лекар. При здравословен проблем потърсете помощ от специалист.