fbpx

Гастроскопия – какво е и кога се пристъпва към нея?

10 / 07 / 2023
Написана от

Гастроскопията е едно от най-важните изследвания не само в гастроентерологията, а и въобще в диагностиката и лечението на вътрешните болести. В рамките на процедурата може да се прави и диагностика, и да се проведе терапия.

Какво представлява гастроскопията?

В повечето случаи гастроскопията е планова медицинска дейност, но се прави и по спешност. Пълното название на процедурата е фиброгастроскопия и се назначава от лекар. Представлява директно оглеждане на стомашно-чревния тракт чрез оптична апаратура, която се вкарва с помощта на гъвкава тръба през устата и хранопровода. Чрез нея се прави диагностика за потвърждаване на диагноза или изключване на заболявания при следните симптоми:

 • коремни болки;
 • тежест в стомаха;
 • неприятен вкус в устата;
 • гадене;
 • затруднено или болезнено преглъщане;
 • загуба на телесно тегло без видима причина;
 • трайна липса на апетит, нежелание за консумация на месо;
 • анемичен синдром с неизяснена причина;
 • продължителни киселини;
 • диария с неизяснена причина.

В кои случаи трябва да се извърши?

Специалистите гастроентеролози от многопрофилна болница “Уни Хоспитал” обясняват, че с помощта на гастроскопията се откриват заболявания на храносмилателната система, сред които: ГЕРБ (гастроезофагеална рефлуксна болест), язва, хроничен гастрит, рак на стомаха и др.
Когато е налице пожълтяване на кожата и има съмнение за заболяване на панкреаса и жлъчната система, тези органи могат да се огледат с фиброгастроскоп. По време на изследването може да се вземе биопсия - при диагностиката на гастрит, онкологично или възпалително заболяване от засегнатата тъкан. При фамилна обремененост за онкозаболявания на стомаха, изследването е задължително да се проведе профилактично веднъж годишно.

Изследването се прави по спешност при симптоми като:

 • повръщане на кръв с ален цвят или кръвенисти материи;
 • черни лъскави изпражнения (мелена) – причината е кървене, най-често от стомаха.

Гастроскопия се предприема и с терапевтична цел при необходимост от:

 • спиране на кървене от стомаха;
 • разширяване на стеснен хранопровод поради онкологично заболяване;
 • поставяне на гастростома;
 • отстраняване на камъни (конкременти) от жлъчката;
 • извеждане на погълнати чужди тела.

Изследването гастроскопия се прилага и за проследяване на състоянието на пациента след извършени хирургични или ендоскопски процедури, както и за контрол на терапията. Може да се прави многократно, като усещането за дискомфорт за пациента е сведен до минимум.

болница панагюрище

Каква е подготовката преди гастроскопия?

Гастроскопията се извършва на гладно - преди процедурата човек не трябва да се е хранил поне 6 часа и не трябва да е приемал течности поне 2 часа преди нея. Ако в храносмилателната система има остатъци от храна по време на изследването, има риск от аспирация в дихателните пътища. Преди изследването пациентът подписва информирано съгласие, в което детайлно се описва какво представлява и как се провежда ендоскопското изследване и изисква писмено удостоверяване, че тази информация е приета от пациента.

Противопоказанията за извършване на гастроскопия включват миокарден инфаркт, възпаления на фаринкса и устната кухина, психични заболявания, нарушения на мозъчното кръвообращение и др.

Как се прави гастроскопия?

Фиброгастроскопското изследване се извършва от специалист по гастроентерология след обучение за провеждане на ендоскопски процедури. Специалистът оглежда директно чрез оптична апаратура стомаха, хранопровода и дванадесетопръстника.

При гастроскопия е възможно да се приложи локална или венозна анестезия с краткотрайно действие, но за някои пациенти това не е необходимо, а при други е достатъчно и само венозно успокоително лекарство. Преди процедурата се впръсква спрей за намаляване чувствителността на гърлото.

Възможно е тя да бъде проведена последователно с колоноскопия и тогава се предприема пълна анестезия. Пациентът е в легнало положение на лявата си страна, апаратът преминава чрез специализираната работа на лекаря през устата на пациента в хранопровода, стомаха и дванадесетопръстника. За разгъване на органа, което дава по-добри възможности за оглеждане, се вкарва въздух.
Обичайно изследването продължава между 15 минути и половин час, но понякога може да надхвърли и 1 час.

Какво представлява уредът гастроскоп (ендоскоп)?

Апаратът фиброгастроскоп представлява ендоскопска система, която се състои от:

 • огъваема тръба, която “влиза” през устата и е дълга около 1 м, а дебелината й е по-малко от 1 см; вътре има по-малка тръба, с която се въвеждат инструменти за различни манипулации – вземане на тъканни проби за изследване под микроскоп (биопсия), отстраняване на полипи, спиране на кръвоизливи и т.н.;
 • част, благодарение на която специалистът навигира апарата и извършва необходимите манипулации;
 • кабелна връзка с монитор.

Статията е с образователна цел и не може да замести консултация с лекар. При здравословен проблем потърсете помощ от специалист.