fbpx

Симптоми и рискове от алергичната хрема

30 / 05 / 2018
Написана от MedConsult

Алергичния ринит, познат още като сенна хрема, е силно възпаление на носната лигавица, което е обословено от следните симптоми: сърбеж в носа, кихане, запушен или течащ нос, сълзящи очи, тъмни кръгове под очите, главоболие, обща физическа слабост, умора. При алергична хрема често се наблюдават безсъние, липса на концентрация и умора, раздразнителност.

Алергичните ринити са сезонни или целогодишни. Сезонната хрема най-често се причинява от разпространяващите се във въздуха полени през пролетта, лятото или ранната есен. Обикновено състоянието продължава, докато съответният алергичен дразнител е активен. Целогодишният е провокиран от редица алергени, намиращи се в дома, като прах, люспи от изсъхнала кожа, акари, урина и слюнка на домашен любимец, частици от хлебарки, мухъл, от хранителни алергии и др.

Алергичнят ринит може да се класифицира като лек, умерено тежък или тежък персистиращ алергичен ринит

  • Лек - с леко изразена симптоматика. Характеризира се с нормален сън, нормална активност през деня, нормални спорт и развлечения, нормална работа и учебни занимания;
  • Умерено тежък и тежък. Характеризира се с нарушен сън, нарушена физическа и умствена активност, нервност и безпокойство, нарушена възможност за активен спорт, създадени ограничения при работа при пациентите;
  • Персистиращ алергичен ринит, при който са характерни симптоми повече от 4 дни в седмицата и повече от четири седмици.

Отключващи фактори за алергичната хрема са алергените и замърсителите

От вътрешната среда това са микрокърлежите в домашния прах. Животински алергени като косми и пърхот, слюнка, урина и изпражнения от котки, кучета, зайци, хамстери, плъхове, мишки. Мedconsult предупреждава, че хлебарките могат да са целогодишен източник на респираторни алергози, в частност и алергичен ринит.

От външни фактори с най-голямо значение алергичните ринити са полените . Представляват мъжки полови гамети, отделяни от ветроопрашващите растения, които се отделят в големи количества и чрез вятъра могат да се разпространят на големи разстояния. Източници на най-големи количества са тревните видове, последвани от плевелите и дървесните видове. Също така, като външни фактори са цигареният дим и градски замърсители - серен двуокис и азотни газове.

Страдащите от алергична хрема е необходимо да предприемат своевременни мерки за лечение. В противен случай състоянието може да прогресира до отит, синузит, възпаление на гърлото, кашлица, главоболие, конюнктивити, полипи в носа, астма. Според Medconsult статистически данни сочат, че 80% от децата с алергичен ринит прогресират до бронхиална астма.

Статията е с образователна цел и не може да замести консултация с лекар. При здравословен проблем потърсете помощ от специалист.