fbpx

Как позицията на тялото по време на сън влияе на здравето

01 / 10 / 2020
Написана от

Всеки човек обича да спи по различен начин. Някои спят на една страна, свити като ембрион, а други - по гръб с вдигнати над главата ръце, но всяка от позициите на тялото по време на сън има ефект върху човешкото здраве.

Трудно е да се определи коя е най-добрата или най-лошата поза за сън, тъй като всяка от тях има както предимства, така и недостатъци. Оптималното решение е да сменяте или съчетаете няколко позиции на тялото наведнъж.

Кои са факторите, които оказват влияние върху съня

  • неудобно положение на тялото;
  • застоял въздух в стаята;
  • неправилен матрак;
  • високо ниво на стрес;
  • неправилно хранене;
  • хронични заболявания.

Как се намират ръцете, краката и цялото тяло на спящия може да зависи не само от качеството на съня, но и от здравето му. Когато тялото ни стои дълго време в една позиция, то привиква към нея. Това се отразява на общото състояние след събуждане, върху психичното здраве и физиологията на човека.

Как отделните пози влияят на здравето

1. По гръб с ръце, притиснати отстрани

 otstrani

Плюсове: Счита се за най-добрата позиция за здравето на гръбначния стълб, по този начин гърбът остава изправен за дълго време. Това облекчава натиска върху гръбначните дискове и предотвратява болката в областта на врата и гърба. Също така, спането по гръб намалява развитието на киселинен рефлукс.

Минуси: Те включват риск от хъркане, сънна апнея и сънна парализа. Под въздействието на гравитацията, в това положение началото на езика навлиза в дихателните пътища, което предотвратява преминаването на въздух в белите дробове и причинява хъркане.

Решение: Ако тази позиция причинява хъркане и проблеми с дишането, то може да се комбинира с позата “на една страна”. Комбинацията от тези два начина ще ви помогне да имате по-добър сън и да се събудите освежени. Когато спите по гръб, не трябва да слагате много възглавници под главата си, за да не напрягате врата си и да нямате проблеми с дишането. При възможност поставяйте по-голяма възглавница под коленете, която ще поддържа естествената позиция на долната част на гърба.

2. По гръб с кръстосани ръце назад

 wdignati ruce

Плюсове: Това е един от най-предпочитаните начини за спане и е добре за здравето на гръбначния стълб, както и за шията. Ако заспите по гръб и кръстосате ръцете назад, така намалявате напрежението, което се получава в областта на гръбначните дискове и болезнени усещания в шията и гърба. Тъй като в тази поза главата е повдигната, а стомаха е разположен под хранопровода, се намалява киселинния рефлукс. Хубаво е да спите по този начин за да намалите появата на бръчки, защото по този начин лицето не се опира във възглавницата.

Минуси: Тази свободна и спокойна поза за сън често води до хъркане. Освен това, когато ръцете дълго време стоят по този начин, може да се появи изтръпване и болка в мускулите на раменете.

Решение: Избирайки тази позиция, е по-добре е да не използвате възглавница, защото по този начин главата, заедно с врата и гръбначния стълб ще са в неутрално положение и ще се избегне ненужния натиск върху тези части по време на сън.

3. На дясната страна на тялото

 dqsta strana

Плюсове: Лежането от дясната страна с леко свити крака е идеалното положение за сън при подуване на корема и при висока температура. Хората, които предпочитат тази поза, страдат по-малко от проблеми с жлъчния мехур. При жлъчнокаменна болест лекарите съветват да спите на дясната страна на тялото. По този начин нервната система се успокоява по-бързо. Ако някой има проблеми със стомаха, белите дробове или черния дроб, сънят от дясната страна е най-добър.

Минуси: Тези, които спят повече на дясната страна на тялото, е по вероятно да получат киселини и храносмилателни проблеми. В това положение на сън горната част на крака не получава достатъчна опора, така че е възможно да се появят болки в таза и бедрата. Това поза може да увеличи “увисването” на гърдите при жените.

Решение: Когато заспите в тази позиция е най-добре да използвате стабилна възглавница, като по този начин ще поддържате добре мускулите на врата. От полза би било да поставите възглавница между коленете, като по този начин ще се намали напрежението е горния крак, информира MedConsult.bg.

4. На лявата страна на тялото

 lqwa strana

Плюсове: Тази поза се препоръчва за хората с диабет и чернодробни проблеми. Ако спите по този начин ще ограничите хъркането и да облекчите киселините. Смята се дори, че позата намалява риска от развитие на мозъчни заболявания (например болестта на Алцхаймер и Паркинсон). Хората, които избират тази поза за сън, са по-малко склонни да се будят посред нощ, поради удобното положение на цялото тяло. Тази позиция е полезна за бъдещите майки, тъй като подобрява притока на кръв към плода и улеснява работата на лимфната система.

Минуси: Постоянното спане на лявата страна има и своите минуси. Това натоварва допълнително вътрешните органи. Прищипването на нервите има лош ефект върху работата на вътрешните органи (особено стомаха, черния дроб, белите дробове), което е изпълнено с дискомфорт в цялото тяло. Спането на лявата страна е противопоказен за хора със сърдечно-съдови заболявания, нарушения на кръвообращението и хронично безсъние.

Решение: Поставете малка възглавница между коленете си за допълнителен комфорт. Опитайте се да не поставяте ръката си под главата или под цялото тяло, защото по този начин има вероятност бързо ще изтръпне и да причини дискомфорт по време на сън и при събуждане. По-добре е да поставите дясната ръка върху тялото, а другата леко да я протегнете напред. Най-добрият вариант е да редувате спането на лявата и дясната страна на тялото.

5. Ембрионална поза

 embrion

Плюсове: Човек, който обича да спи, свит като ембрион и притиснал колене до гърдите си, рядко страда от хъркане и киселинен рефлукс. В това положение коремът е под хранопровода и гравитацията пречи на стомашната киселина да навлиза в гърлото. Тази поза е подходяща за бременни жени, които често страдат от стомашни проблеми и токсикоза.

Минуси: Въпреки очевидните предимства, това позиция по време на сън причинява силно напрежение в мускулите на гърба и врата. Това е изпълнено със сериозни проблеми като прищипване на седалищния нерв и хронична болка в гърба. Позицията на ембриона няма най-добър ефект върху дишането, върху състоянието на кожата и гърдите.

Решение: За хората, които предпочитат да спят в тази поза, е препоръчително да използват твърда и висока възглавница, която да поддържа главата. Това ще облекчи натиска върху врата и ще предотврати мускулни болки.

6. По корем

 po korem

Плюсове: Много хора обичат да спят по корем. Тази позиция не пречи на функционирането на горните дихателни пътища и намалявайки вероятността от хъркане. До известна степен спането по корем е полезен за храносмилането, но ако тялото се намира в тази позиция дълго време, тогава е възможно да възникнат проблеми с храносмилателната система.

Минуси: Основната вреда от тази позиция е върху гръбначния стълб. Легнал по корем, човек не поддържа естествената извивка на гърба и увеличава натоварването на лумбалната област, на ставите и мускулите, което често води до болка и изтръпване. В тази позиция шията се напряга, ограничава се дишането и кръвообращението. Следователно, спането по корем е строго противопоказно за хора, които имат болки в областта на врата и гърба, разбра МедКонсулт.бг.

В тази поза, хората с наднормено тегло създават допълнително напрежение върху вътрешните органи, особено белите дробове.

Решение: Ако предпочитате да спите по корем, опитайте да се обърнете леко настрани, като поставите възглавница между стомаха и матрака. По този начин ще се увеличи степента на комфорт и ще се предотврати натиска върху корема и вътрешните органи.

Статията е с образователна цел и не може да замести консултация с лекар. При здравословен проблем потърсете помощ от специалист.