fbpx

Как да живеете по-дълго: кажете ДА на пътуванията

28 / 10 / 2020
Написана от

Прекарването на цели дни с минимално движение между леглото и хола не само причинява самота, но наистина вреди на здравето и дори скъсява живота. Намаленото движение и темпото на ходене, които са едни от признаците на процеса на стареене, намаляват шансовете за дълголетие и увеличават риска от смъртност.

Какво е жизнено пространство и как се свързва с дълголетието

Жизненото пространство ( физическата и психологическата среда на индивида) е сложна мярка, която отчита различни данни като:

 • пространство за движение;
 • честота на движение;
 • човешка независимост в близкото и далечното му обкръжение.

Изследване, публикувано във водещото списание JAGS, изследва хипотезата, че съществува връзка между намаляването на жизненото пространство и смъртността. В проучването са участвали мъже на възраст от 71 до 98 години от шест медицински центрове в САЩ, научи Medconsult.bg.

За целта е изготвен въпросник, който изследва нивото на независимо движение на възрастните през предходните четири седмици в пет направления:

 • стаи на къщата;
 • непосредствената среда извън дома;
 • жилищният квартал;
 • градът;
 • извън града.

Субектите са били помолени да посочат честотата на посещенията си във всяко от местата и до колко им е необходима помощ за придвижване във всяко от тях. Тежестта на данните се състои от бална скала от 0 до 120. 0 точки - за тези, чийто обхват на движение е ограничен само в спалнята и дори за това се нуждаят от помощ. 120 точки - за тези, които се движат самостоятелно във всички пространства, без никаква помощ.

Веднъж на всеки четири месеца учените, провеждащи изследването са се свързвали с участниците. Ако се окаже, че участникът в анкетата вече е починал, се изследва причината за смъртта.

Учените са изследвали образование, семейно положение, ръст, тегло, здравословно състояние, тютюнопушене , психическо състояние, различни заболявания, настроение, скорост на ходене, физическа активност, прекратяване на дейности по различни причини, болка, домакински дейности и лични дейности.

Според проучването ниското ниво на жизнено пространство е свързано с:

 • напреднала възраст;
 • затлъстяване;
 • ниска скорост на ходене;
 • намалена физическа активност;
 • нарушена умствена функция.

Хората, които се характеризират с него, са склонни да бъдат по-изолирани, по-малко образовани и много повече съобщават за влошено здраве, болести и функционални ограничения.

За период от три години 373 от пациентите са починали. Една трета от сърдечно-съдови проблеми, една трета от рак, една трета от други причини. Изследването установява силна връзка между намаляването на жизненото пространство и увеличаването на смъртността. 

Как жизненото пространство може да “обещае” дълголетие

Мъжете, които са получили нисък резултат, са имали много характеристики на немощ: слабост, бавно движение, намалена физическа активност и често са се нуждаели от помощ при изпълнение на задачи, включващи движение у дома и отвън.

Според едно от обясненията, по-малкото движение и по-малкото независимост причиняват намаляване на физическата активност и физическата форма - два параметъра, които имат реално влияние върху дълголетието.

Според друго мнение, ограниченото жизнено пространство отразява патологични фактори, които влияят върху шанса за смъртност - например заболяване (което все още няма клинични прояви), намалена мускулна активност и нарушения в други телесни системи. По този начин жизненото пространство е биологичен маркер на стареенето, тъй като отразява спад във функциите.

Проблемите, които могат да доведат до ограничено движение, са:

 • ниско ниво на подкрепа (никой няма да изведе възрастния от непосредствената му среда);
 • умствени способности (липса на осъзнаване на важността на излизането извън непосредствената среда) ;
 • психическо и емоционално състояние (нежелание да излезе).

Въпросното проучване показва, че индексът, наречен "жизнено пространство", предоставя уникална информация относно риска от смърт за кратко време. 

Друга мярка за движение, отдавна известна със способността си да предсказва смъртността, е скоростта на ходене. Тези проучвания карат учените да считат, че разходките, движението и смяната на средата увеличават шносвете за дълголетие.

Пътуванията водят до дълголетие

От тези неща възниква въпрос, който се нуждае от изясняване: може ли да се увеличи жизненото пространство на възрастните чрез изкуствени средства - например ако пътуват повече - това ще увеличи ли шансовете за дълголетие и съкращаване процеса на смърт? Досега проведените изследвания показват, че отговорът на този въпрос е положителен, споделя medconsult.bg.

Статията е с образователна цел и не може да замести консултация с лекар. При здравословен проблем потърсете помощ от специалист.