fbpx

10 съвета как да се събудите без махмурлук след консумация на алкохол

02 / 11 / 2020
Написана от

Убедени сте, че ще станете без главоболие, но докато се надигнете от възглавницата и започва всичко да се върти. Екипът на Medconsult.bg ще ви помогне да предотвратите махмурлука.

Защо имате махмурлук 

Като цяло етанолът, алкохолът в напитката, се изпарява. Неговото присъствие в тялото увеличава производството на ензими, които могат да причинят болка, като известния махмурлук. Те също причиняват хипогликемия - недостиг на захар.

Това причинява гадене, умора и глад. Освен това капилярите по кожата на лицето се разширяват, когато пиете, а когато ефектът отшуми, те се свиват обратно и причиняват болка.

Това е и една от причините за великия мит: алкохолът, противно на общоприетото схващане, всъщност не затопля тялото. Той създава илюзията за топлина и усещане за топлина - защото капилярите се разширяват и кръвта тече по-лесно. Но на практика се случва това, че губите топлина. В случаи на хипотермия пиенето на алкохол може да бъде наистина опасно, поради загубата на топлина, която все още ви липсва в тялото.

Прекомерното пиене може да доведе до пристрастяване. Отрицателните ефекти върху здравето ви, когато пиете са твърде много:

  • увреждане на черния дроб;
  • когнитивни увреждания;
  • психически и социални щети.

Как да разберете дали навикът се превръща в зависимост

Що се отнася до прекомерната консумация на алкохол има прост въпросник с общо четири въпроса. Той е доказан с изследвания и работи по следния начин:

1. Замисляли ли сте някога, че трябва да намалите количеството алкохол, което пиете?

2. Критикуват ли ви често ваши близки относно навикът ви да си “пийвате” ?

3. Чувствали ли сте се някога виновни?

4. Изпитвали ли сте нужда от алкохолна напитка сутрин, за да се отпуснете и да започнете деня или да се отървете от вчерашния махмурлук?

Ако сте отговорили положително на два или повече въпроса, може да искате да преразгледате навиците си за пиене и да видите дали не прекрачвате границата.

Съвети за превенция на махмурлука

1. Хапнете достатъчно

Алкохолът има различен ефект, когато сте уморени или гладни. Преди да излезете да празнувате, обърнете внимание на себе си - изтощени ли сте? Може би имате нужда за един час почивка? Ако не, имайте предвид, че алкохолът може да ви повлияе по-бързо и рано да ви изпрати у дома в леглото, за да компенсирате липсващите часове сън.

Действа бързо на празен стомах, защото по този начин достига по-лесно до кръвта. Силно се препоръчва да се храните добре, за да забавите времето, необходимо на алкохола да се абсорбира.

2. Не бързайте

Ако сте от тези, които не могат да понесат факта, че чашата им е празна, опитайте се да забавите скоростта. Вие всъщност не се състезавате с никого и идеята е, да се насладите, а не да изпиете количество, което ще ви остави шокирани в края на вечерта. Адаптирайте по-бавната скорост на пиене и с течение на времето ще забележите, че не се опитвате да допиете една чаша, за да преминете към следващата.

3. Вода, вода!

Друг начин да забавите темпото е да пиете вода между питиетата. Поръчайте на бармана бутилка вода. По този начин вие пиете по-отговорно. Една от основните причини, поради които се чувствате ужасно след такава нощ, е дехидратацията и по този начин ще избегнете лекарството за махмурлук.

4. Храна след пиене

Съгласно предишния коментар е добре да имате нещо в стомаха, след като сте пили много. Храната помага за „усвояването“ на алкохола и също така, ако вече сте пили до степен на гадене, по-добре е да имате нещо в стомаха си. Доверете ни се, наистина е неприятно да повръщате стомашни сокове.

5. Смесване

Това е грешка за начинаещи, въпреки че има доста коктейли, които съдържат комбинации, които могат бързо да ви завъртят главата. Ако сте започнали вечерта с един вид алкохол, не заменяйте и не смесвайте с друг. Има някои видове, които могат да се смесват без особени последици, но в по-голямата част от случаите просто не си заслужава.

Пиете водка? Не превключвайте на вино или обратно, нито на бира или уиски. Това е рецепта за ужасен махмурлук. А що се отнася до коктейлите Лонг Айлънд например може да изглежда невинен и дори доста вкусен, но съдържа в себе си около четири различни вида алкохол, всички във висока концентрация. Действа бързо и вероятността да имате силно главоболие сутринта е висока. 

6. Спрайт срещу махмурлук

Звучи странно, знаем, но резултатите  установиха, че пиенето на спрайт или сода бикарбонат предотвратява махмурлука на сутринта след това. 

В проучване китайски изследователи са изследвали 57 различни напитки. Те открили, че спрайтът и содата са най-подходящи за пиене, тъй като инхибират активността на ацеталдехид, междинен продукт, при който алкохолът се разгражда в черния дроб и причинява махмурлук. 

Не забравяйте, че сладките и газирани напитки сами по себе си не са здравословни - затова изберете сода.

7. Чаша сок от круша

Австралийски изследователи твърдят, че преди да започнете да пиете, изпиването на чаша крушов сок ще попречи на оплакванията ви. Причината все още не е напълно ясна, но крушите вероятно имат противовъзпалителни вещества, които помагат за разграждането на алкохола по-бързо, без да причиняват болка.

8. Настроение

Алкохолът има тенденция да повдига настроението, за добро или лошо. Има хора, които са приповдигнати, но има и такива, които могат да се окажат в ужасно настроение и неспособни да се контролират.

Когато сте тъжни, текилата с приятели ще ви накара да се отървете от неприятните мисли? Когато сте щастливи, алкохолът ли ви прави още по-щастливи или ставате потиснати? Във всеки случай е препоръчително да знаете границите си и да не пиете отвъд тях, особено ако настроението ви се влошава и ставате агресивни.

9. Количеството има значение

Колко можете да пиете без това да ви повлияе зле, е комбинация от генетика, тегло  и също навик. Разликите в теглото и ръста играят важна роля и вероятно някой едър човек ще се напие по-бавно от някой слаб и нисък. Така че пийте според това, което е полезно за вас, а не за вашата компания!

10. Разреждане

Ако смесите алкохол с висок процент като водка или уиски с безалкохолна напитка, трябва да знаете, че така той ще се транспортира по-бързо до кръвта и вероятно ще се напиете по-лесно. Друга причина да пиете бавно.

Основен бонус:

Не бързайте да приемате обезболяващо!

Болкоуспокояващите, комбинирани с алкохол, могат не само да не помогнат, но да причинят вреда. Някои могат да причинят коремна болка, а други, които съдържат ацетаминофен, могат да причинят увреждане на черния дроб. По-добре ги избягвайте и ако наистина ви боли, вземете ги възможно най-дълго след часа на пиене.

Статията е с образователна цел и не може да замести консултация с лекар. При здравословен проблем потърсете помощ от специалист.