fbpx

Трансмазнините - най-вредните мазнини

11 / 11 / 2020
Написана от

През 2018 г. Световната здравна организация (СЗО) започна непримирима война за елиминиране на индустриално произведените трансмазнини от храната по целия свят. И днес 58 държави вече са приели законодателство, което ще позволи да се защитят 3,2 милиарда души по света от влиянието на тези вредни вещества до края на 2021 година. Но още над 100 страни все още не са се справили с мазнините, научи MedConsult.bg.

Смята се, че консумацията на индустриално произведени трансмазнини е причина за около 500 000 смъртни случая от коронарна болест на сърцето всяка година. Тази исхемична болест на сърцето се проявява с:

 • инфаркти;
 • сърдечна недостатъчност; 
 • аритмии и няколко други животозастрашаващи проблеми. 

Вредни ефекти на трансмазнините

 • При жените увеличават риска от рак на гърдата с 40% -75% и рак на яйчниците с 12%;
 • Увеличават риска от диабет тип 2;
 • Влошават качеството на млякото при жените, които кърмят;
 • Увеличава риска от бебета с наднормено тегло (това увеличава риска от затлъстяване и диабет тип 2);
 • Нарушават работата на ензимите, които играят ключова роля за детоксикацията на химикали, канцерогени и някои лекарства;
 • Отслабват имунната система;
 • Намаляват нивото на мъжкия хормон тестостерон и влошават качеството на спермата;
 • Причиняват метаболитни нарушения на простагландини, биологично активни вещества, които регулират много процеси в организма.

Всеки се бори различно

„Тъй като светът се бори с пандемията COVID-19, трябва да направим всичко възможно, за да защитим човешкото здраве. По-специално е необходимо да се предприемат всички възможни мерки за предотвратяване на болести, които повишават податливостта на коронавирус и водят до преждевременна смърт”, споделят лекарите. 

Приблизително две трети от смъртните случаи, свързани с употребата на трансмазнини, се случват в 15 страни. Четири от тях (Канада, Латвия, Словения, САЩ) от 2017 г. активно прилагат препоръчаните от СЗО най-добри политически принципи за трансмазнините. Те са насочени към ограничаване на тяхното съдържание до ниво от 2% от мастно-масления компонент на всички хранителни продукти или към пълна забрана за използването на частично хидрогенирани масла (те съдържат трансмазнини). Но в САЩ и някои други страни са използвали твърде много такива мазнини и затова не е лесно да се направи разлика.

В Съединените щати борбата с холестерола и животинските мазнини има страничен ефект: широкото използване на трансмазнини не само в хранителната индустрия, но и у дома - те се рекламират като здравословна алтернатива. Американците просто са забравили за свинската мас и маслото, замествайки ги с маргарини, намазки и олио. Всички тези масла са с високо съдържание на трансмазнини. 

Но в САЩ има и много повече ограничения за употребата им. В някои щати са въведени забрани да се използват в ресторантите. Освен това върху опаковките трябва да бъде посочено количеството на трансмазнините в продукта.

Последната мярка е принудила много производители да променят състава на продуктите, като изключат тези мазнини. 

Как трансмазнините покориха света

До 20-ти век основните хранителни мазнини са били:

 • млечните мазнини;
 • говеждото;
 • свинската мас;
 • растителните масла.

В края на 1890-та година известният френски химик Пол Сабатие открива реакцията на хидрогениране, при която течните мазнини стават твърди под определено влияние. При тази обработка приблизително 40-50 процента от мазнините се превръщат в трансмазнини. Но тогава това не смущава никого и в началото на 20 век той получава Нобелова награда за своите изследвания.

Пробивът обаче е свързан с друг учен - германският химик Уилхелм Норман. Той патентова процеса на превръщане на течните растителни масла в твърди с помощта на реакция на хидрогениране и изградил оборудване за това. През 1909 г., използвайки неговата технология, във Великобритания започват да се произвеждат хидрогенирани мазнини.

Американците бързо са изкупили всички права и са започнали масово производство на твърда хидрогенирана мазнина, която с помощта на реклама е станала супер популярна. Отначало липсата на млечни мазнини играела важна роля за масовото популяризиране на хидрогенираните масла и обхватът на тяхното използване започва да се разширява. Те започнали да се използват вместо животински мазнини, а с появата на хладилниците, маргаринът започва да се продава на опаковки, за да се намазва върху хляб като масло. Това е бил много голям бизнес, който е продължил успешно през по-голямата част от 20-ти век.

Но през 90-те години той започна да има проблеми. Съществуват сериозни изследвания върху рисковете за здравето от трансмазнини. Научни изследвания показват много от негативните им ефекти и светът започна да се прочиства от тези индустриални мазнини. Те възнамеряват да ги прекратят до 2023 година, споделя МедКонсулт.бг.

Съвети за намаляване на приема на вредните мазнини

 • Изберете течни растителни масла;
 • Избягвайте търговски печени изделия (бисквитки, пайове, понички и др.), готови за консумация закуски и удобни храни, включително бързо хранене. За да бъдете сигурни, приемете, че всички такива храни съдържат трансмазнини, освен ако не е посочено друго;
 • Ако не можете да избегнете храни, съдържащи хидрогенирани масла, изберете такива, които имат „частично хидрогенирани масла“, изброени в края на списъка на съставките, а не в началото;
 • За да се избегне яденето на трансмазнини в ресторантите, една стратегия е да се избягват пържени храни (тъй като ресторантите могат да използват частично хидрогенирани масла във фритюрници) и десерти.

Статията е с образователна цел и не може да замести консултация с лекар. При здравословен проблем потърсете помощ от специалист.