fbpx

Пандемия: психическа атака

13 / 11 / 2020
Написана от

Пандемията от COVID-19 ни лиши от способността да контролираме събитията в собствения си живот, удряйки психичното здраве, което е бумеранг за физическото.

Илюзия на контрол 

Свикнали сме да планираме всичко. Тази събота ще отидем на гости, седмица по-късно - на театър, след това ще отпразнуваме годишнината от сватбата си и ще отидем на морето. Животът е планиран за години напред. И изведнъж пандемия!

Животът, който излезе извън контрол с началото на самоизолацията, никога няма да бъде същият - някой граници са затворени, барове и дискотеки също, а в автобусите, магазините и аптеките се влиза само с маски, ръкавици и при социална дистанция.

Въз основа на липсата на контрол върху случващото се, обсесивно-компулсивната невроза “процъфтява” във великолепен цвят. Това е състояние, при което човек непрекъснато мие ръцете си, третира ги с дезинфектант всяка минута, постоянно почиства дръжките на вратите със спирт, не се разделя с маската дори у дома или в колата, където освен него няма никой друг.

Всичко това създава илюзия за контрол над ситуацията, но само илюзия. Всъщност говорим за прогресиращо психично разстройство. Трябва да се спазват разумни предпазни мерки, но всяка минута дезинфекция на ръцете води до екзема и получената ерозия става широко отворена “входна врата” за различни инфекции, а не само коронавирус!

Посттравматичен синдром по време на пандемия

Активно раздутите страхове разболяват иначе психично здрави хора, а тези, чието емоционално състояние е разхлабено се влошават толкова много, че експертите по целия свят говорят за посттравматичния синдром (ПТСР), провокиран от пандемията. Преди това се е наблюдавала при жертви на терористични атаки и войници, които са се биели в горещи точки, а сега се диагностицира при почти цялото население на планетата.

Симптомите му са:

  • безсъние; 
  • кошмари;
  • депресия;
  • отдръпване; 
  • враждебност;
  • раздразнителност; 
  • изблици на агресия. 

Тези, които са имали коронавирусна инфекция, са особено склонни към ПТСР.

  • Първо, защото засяга не само белите дробове, но и мозъка, причинявайки коронавирус енцефалопатия с главоболие, състояние на зашеметяване, нарушена памет, концентрация и работоспособност, тревожност и депресия;
  • Второ, защото дори самото време прекарано в изолация, да не говорим за инфекциозното отделение, е огромен стрес.

И самата болест не е подарък, но помислете какво е да не видиш лицето на лекар или медицинска сестра, които ви лекуват, защото те са “опаковани” от главата до петите в специалните костюми и да не получавате емоционална подкрепа от тях, която се изразява с насърчителна усмивка или съчувствен поглед. Да не може да се говори за вашето състояние, защото лекарите при наплив от пациенти нямат време да говорят с тях. Как може човек да се възстанови при такива условия? 

Пандемията е причина за паническа аката

Кадрите, които постоянно се показват по всички телевизионни канали, кара мнозина да изпадат в паника и страх да не попаднат в опасна зона от заразени с коронавирус. Броят на паническите атаки сред населението, по предварителни оценки, се е увеличил 27 пъти, въпреки факта, че не всички от тях са взети под внимание, научи MedConsult.bg.

Страхът от инфекция, както се казва, се соматизира, тоест преминава от психическо ниво към физическо, което води до пристъпи на паника с бърз сърдечен ритъм, чувство на задушаване и студена пот. 

След гледане на телевизионни предавания за коронавируса вечер и тревожното очакване на втора атака, пристъпите на паника се появяват масово през нощта, а това е причина да хората да будуват нощем.  По този начин се лишават от сън и почивка, а липсата на сън изтощава нервната система, увеличавайки склонността към панически разстройства. Освен това сега заболеваемостта от коронавирусна инфекция нараства. Така че изблиците на паника не са изчезнали и дори се засилват, обръща внимание МедКонсулт.бг.

Изходът е само един - да се потърси помощ от невролог. Той ще избере лекарства от групата на бензодиазепините, които ще потушат започналата атака. Не можете обаче да ги приемате през цялото време, в противен случай ще станете зависими от наркотици. Те трябва да са под ръка при спешни случай, но в идеалния случай паническите атаки не трябва да се потискат с хапчета, а да се предотвратяват с помощта на психотерапевтични техники, които гарантират излекуване с 95% вероятност - това е много висока степен!

Ефекти на изолацията по време на пандемията

Медицински изследователи са анализирали две дузини статии за въздействието на пандемията върху психиката и са стигнали до заключението, че изолацията е токсична и може да доведе до необратими последици за психичното здраве на човек - от повишени нива на тревожност, безсъние и емоционална нестабилност до депресия и ПТСР. 

Те споделят още, че психологическите последици от коронавируса и пандемията са много по-големи от преките вреди, нанесени на физическото здраве. В крайна сметка само част от хората се разболяват от тази инфекция, но буквално всеки усеща влиянието й.

Само в Италия 54 души са се самоубили поради страх от COVID-19 и са предотвратени приблизително същия брой опити. Националната асоциация на фармацевтите там регистрира безпрецедентен ръст в продажбите на антидепресанти, достигайки връх през март-април и тази тенденция продължава. А Италианското кардиологично дружество съобщава за трето увеличение на броя на смъртните случаи от инфаркти поради страха на пациента от хоспитализация.

Статията е с образователна цел и не може да замести консултация с лекар. При здравословен проблем потърсете помощ от специалист.