fbpx

Влиянието на смартфоните върху кожата

18 / 11 / 2020
Написана от

Изследователите отново говорят за вредното въздействие на смартфоните и компютрите върху хората, което техните производители отхвърлят. 

Учени са изследвали ефекта, който електронните екрани имат върху хората. Оказва се, че тяхната синя светлина причинява преждевременно стареене на кожата, така както незащитената кожа се уврежда от слънцето, информира Medconsult.bg.

Установено е, че днес 60 %от всички хора прекарват повече от шест часа на ден пред своите цифрови устройства. Шест часа от това ежедневно излагане в продължение на пет дни се отразява на кожата като 25 минути на слънце без слънцезащитен крем.

Как да намалим вредното влияние на екраните

Експертите препоръчват на всеки 20 минути в продължение на 20 секунди да погледнете далеч от екрана и да се отдалечите от него на една ръка разстояние, което ще намали риска от увреждане на очите. Това е минималното разстояние за защита срещу действието на синята светлина. А за тези, които се грижат за състоянието на кожата си, се препоръчва използването на антиоксидантни кремове при работа с електроника.

Учените все още не са проучили напълно резултатите от продължителното излагане на влиянието на синята светлина, но вече е ясно, че това причинява хиперпигментация на кожата - дори при младите хора тя започва да се покрива със старчески петна. 

Повечето хора нямат представа за последиците от това безкрайно облъчване, което също нарушава биологичния ни часовник, така че е по-добре да изключите джаджите след залез слънце.

Оказва се също така, че синята светлина на електрониката прониква много по-дълбоко под кожата, отколкото дори слънчевата ултравиолетова светлина. Тя навлиза през епидермиса до подкожния слой, генерирайки разрушителни свободни радикали, които унищожават клетките.

Телефоните увеличават с 40% възпалението на кожата

Част от вредните последици от продължителното стоене пред екрана :

  • причинената пигментация може да продължи повече от три месеца;
  • повишава нивата на хормона на стреса;
  • енергизира нервната система.

Екранното облъчване произвежда силно активни молекули, които променят клетъчните структури. Повече от 30 часа излагане на въздействието на смартфон увеличава възпалението на кожата с 40%.

Производителите на електроника обаче не се интересуват. Така например екранът на новия модел смартфон е с 20 % по-ярък от предишния модел, което означава, че синята му светлина ще е още по-силна, допълва още medconsult.

Статията е с образователна цел и не може да замести консултация с лекар. При здравословен проблем потърсете помощ от специалист.