fbpx

Какво може да научим от външния вид на човек за характера и здравето му

20 / 11 / 2020
Написана от

Съвременните учени твърдят, че цялата информация относно здравословното състояние и продължителността на живота на човек е възможно да се разбере от външния му вид.

По ушите може да съдим за интелигентността

По външния вид може да се прецени за интелектуалните характеристики на човек, според американски изследователи ушите са тази част от тялото, която може да разкаже най много за това.

Голяма ушна мида говори за чувствен човек. Хората с тази форма на ухото са:

 • страстни; 
 • импулсивни;
 • невероятно влюбчиви. 

В същото време голямата горна част на ухото, особено ако ушната мида е на едно ниво с веждите или дори малко над тях, показва човек с над средния интелект. От друга страна, малка ушна мида показва човек, който е емоционално обран и необщителен.

Има случаи, когато ушите на човек са с различна големина. Според изследователи от САЩ този знак издава неформален лидер в човек.

Устните са способни да разкажат за тайните на душата

Тънките устни говорят за завистлив, хитър и неприятен характер. Хората с твърде тънки устни са предимно самотници, предпочитат уединението, както у дома, така и на почивка. Но ако е необходимо, те могат да намерят общ език с всеки събеседник.

Но хората с пълни устни се характеризират като:

 • мили; 
 • чувствени;
 • относително наивни хора. 

Освен това, според психолозите, ако човек има ъгълчетата на устните си надолу, значи той е недоволен от живота си, разбра МедКонсулт.бг.

Но има хора, за които можем да кажем, че устните им винаги са извити в усмивка. В по-голямата си част това са ярки, весели и харизматични личности, които са душата на обществото и имат способността да побеждават. 

Освен това е важно да се обърне внимание на големината на горната и долната устна. Ако долната е по-голяма от горната, притежателят им е весел човек, който обича пътуванията и мрази заседналия начин на живот и рутинното ежедневие.

Когато над горната устна има остра кухина, то тогава човекът е творческа личност и е по-добре той да избере професията на художник или музикант. Ако кухината е кръгла - тя символизира милосърдие и състрадателност.

Чупливите нокти - знак за проблеми с дихателните пътища

Също толкова ефективен барометър за човешкото здраве са ноктите.

 • На първо място, трябва да обърнете внимание на цвета им. Жълтите нокти показват, че човекът е дългогодишен пушач или, че има проблем с високите нива на захар или страда от респираторни заболявания, или хроничен бронхит;
 • Чупливи или напукани нокти показват необходимостта от наблюдение на щитовидната жлеза, както и повишаване на нивото на витамини А и С.

Като цяло трябва да се каже, че състоянието на ноктите най-вече показва проблеми с дихателните пътища. Така че, ако ноктите започват спонтанно да се чупят или цепят, това показва ниско ниво на кислород в кръвта и белодробни заболявания.

В същото време удебеляването на нокътната плочка предполага необходимостта от проверка на работата на сърцето, черния дроб и бъбреците. 

Не трябва да се притесняване от бели петна по ноктите: те не представляват никаква заплаха за здравето. Вертикалните бели ивици са склонни да се появяват при възрастни хора и показват процеси на стареене.

Косата е показател за здравето

Според лекарите състоянието на косата  може да разкаже за здравето на човека. Чрез техния цвят, плътност (или липсата им) могат да се установят проблеми в човешкото тяло.

Разбира се, гъстата коса е знак за здраво тяло. В същото време проблемите с нея говорят за разрушителен стрес, преживян от човека.

Освен това косата обикновено отразява наличието или отсъствието на заболявания на вътрешните органи, включително храносмилателната система. По-специално, медицински изследвания показват, че често срещан проблем като пърхот показва проблеми с имунната система, стомаха и червата. В тази връзка хората, страдащи от пърхот, не трябва да купуват скъпи шампоани, а да проверяват здравето си, информира MedConsult.bg.

Подобна ситуация е и при силен косопад. Хората, страдащи от този проблем, трябва да компенсират липсата на желязо в организма, както и да проверят своята ендокринна система.

 • Ако косата “цъфти”, това също има причина - това се случва, поради факта, че в организма има липса на желязо и мед;
 • Ако тя е суха и лесно се къса - това означава, че на тялото му липсват протеини;
 • Липсата на блясък показва недостиг на фосфор и сяра в организма.

Мазната коса показва човек, който злоупотребява със сладкиши, алкохол, кафе и пушени меса. Ранното побеляване на коса може да показва проблеми с щитовидната жлеза, постоянна преумора и стрес.

Най-интересното е, че дори естественият цвят на косата може да каже нещо за човешкото здраве. Кафявия цвят символизира склонност към хормонални смущения, докато хората с руса коса са предразположени към гастрит, ревматизъм и проблеми с ниско кръвно налягане. Но собствениците на червена коса имат нисък праг на болка и склонност към алергии.

Продължителността на живота може да се прецени по размера на крака

През юни 2020 г. с помощта на статистически изследвания британски учени са успели да направят необичайно откритие. Според материали, публикувани в научната преса, те са установили пряка връзка между размера на краката на човек и продължителността на живота му.

Изследването е отнело около две години. Учените са обработили данни за повече от три хиляди смъртни случая. Най-дългата продължителност на живота е при жени с размер 38 и при мъже с 42. Хората от тази група имат шанс да доживеят до 84 години.

Жените с миниатюрен размер (35 номер) живеят средно 68-69 години, а с размер 36- 72-76 години. Дългият живот на дамите е “обещан” от 37 номер - 79-82 години. Освен това, с увеличаване на размера на краката, статистическата продължителност на живота намалява: 

 • 39-ти размер - 74-75 години;
 • 40-ти номер - 70-72 години;
 • 41-и размер - 70-71 години; 
 • 42-ри размер - 68-69 години.

Подобна крива се наблюдава при мъжете. Представители на силната половина на човечеството с 38 номер на крака живеят около 69 години, с 39 размер - от 70 до 72 години. Размерите 40 и 41 “обещават” продължителност на живота от 74 до 76 години. Собствениците на 43-ти размер живеят от 74 до 79 години. Тези, чиито крака са пораснали до номера 44 и 45, могат да очакват да живеят от 67 до 72 години.

Трябва да се подчертае, че това са само средни статистически данни и животът на всеки човек е уникален.

Статията е с образователна цел и не може да замести консултация с лекар. При здравословен проблем потърсете помощ от специалист.