fbpx

Изненадващо ново проучване: Пиенето на кафе не увеличава риска от инфаркти

24 / 11 / 2020
Написана от

Учените във Великобритания поставят под въпрос наличната в медицината информация, че пиенето на твърде много кафе води до атеросклероза, което увеличава риска от инфаркт и инсулт.

Ако сте изтощени, защото работите прекалено много и пиете големи количества кафе, за да стоите будни вече може да сте спокойни, тъй като според проведено проучване във Великобритания, напитката може да не е толкова вредна за сърцето, както се смяташе преди.

Учени от университета „Кралица Мери“ в Лондон поставят под въпрос наличната в медицината информация, според която пиенето на много кафе води до артериална твърдост, което увеличава риска от инфаркт и инсулт, които са сред най-честите причини за смърт сред населението. Затова откритието засяга стотици милиони хора по света, които пият ободряващата напитка всеки ден, споделя МедКонсулт.бг.

В какво се състои проучването

Проучването включва 8412 възрастни хора, подложени на ЯМР и други тестове, насочени към изследване на промяната в обема на кръвта. Участниците са били попитани колко чаши кафе консумират и според това са били разделени на три групи: 

  • хора, които изобщо не пият кафе;
  • такива, които пият между една и три чаши на ден;
  • хора, които пият повече от три чаши на ден. 

Изследователите също така са документирали лична информация за участниците, като:

  • възраст; 
  • произход; 
  • тегло; 
  • начин на живот; 
  • здравословно състояние.

Какви са били резултатите и изводите 

Резултатите от проучването са били изненадващи: дори консумирането на 25 чаши на ден не са причина за възникването на проблеми с артериите. Друго интересно откритие е, че заклетите пушачи и консуматорите на алкохол също са тежки потребители на ароматната и ободряваща напитка. Констатациите от изследването са били представени за първи път на годишната конференция на Британското общество по сърдечно-съдова медицина, научи MedConsult.bg.

Изследователите споделят, че въпреки голямата популярност на ободряващата напитка в света, много проучвания “пречат” на обществото да й се наслаждава и, че техните изследвания показват, че пиенето на кафе не е толкова вредно, колкото се е смятало досега. 

Статията е с образователна цел и не може да замести консултация с лекар. При здравословен проблем потърсете помощ от специалист.