fbpx

Любовта живее три години

07 / 12 / 2020
Написана от

След като партньорите свикнат един с друг, работата на мозъка се връща към нормалния си ритъм и хормоните спират да стимулират емоционалната зависимост на мъжете и жените. Това се случва за около три години. Но означава ли това, че всяка романтична връзка е обречена? Прочетете статията на МедКонсулт.бг, за да си отговорите на този въпрос.

Хормоните разрешават всичко

Наскоро американски психолози опровергаха тази теория. След анализ на връзките на 5000 двойки в продължение на 10 години, те стигнаха до заключението: любовта може да живее десетилетия, но зависи от самата двойка. Тя трябва да положи усилия за това. 

Понятията любов и влюбване често се заменят. Разликата е, че при влюбването преобладават физиологичният компонент, страстта, сексуалността. Човек вижда обекта на своето желание и кръвта му “кипва”, а това се нарича химия между двама души в пряк и преносен смисъл. Хормонален коктейл се смесва с кръвта и човек е готов на всичко. Когато хората казват, че любовта е болест, те имат предвид точно това.

Защо се получава така

Когато мъжът и жената се влюбят, тестостероновият хормон се увеличава и при двата пола (да, жените също го имат). Разбира се, естрогенът е женският полов хормон, който е в много малки количества при мъжете, споделя MedConsult.bg.

Преобладаващият хормон е този на щастието, а именно допаминът. Човек буквално изпада в еуфория. Ето защо мнозина са пристрастени към това да се влюбят, като наркотик и често да сменят партньорите си.

Какво е любовта

Психолозите не са съгласни с твърдението, че ако страстта изчезне, с нея си отива и химията. 

Направен е експеримент с 2000 двойки, които живеят заедно повече от десет години. При тях преобладава повече хормонът окситоцинът, който е отговорен за нежността, майчините чувства, обичта и грижите. Хората, които истински се обичат, ще останат заедно дори когато страстта изчезне, защото между тях се е образувала привързаност в най-добрия смисъл на думата. И се основава на взаимното привличане, а не на секса. Виждали ли сте възрастни хора, които вървят хванати за ръце? Това е любов! 

Как да се уверите, че лудата страст ще се превърне в любов

Дали страстта ще се превърне в любов зависи от самата двойка:

  • Мъжът и жената трябва да знаят, че охлаждането на страстта не е причина да се отдалечат;
  • Партньорите трябва задължително да имат мотивация да се подкрепят и защитават;
  • Двойката трябва да има общи интереси (бизнес, творчество и т.н.);
  • През времето, което трае любовта (за същите тези три години), мъжът и жената трябва да се опитат, преди всичко, да станат приятели и да разрешат всичките си различия;
  • Много важно е да си разнообразяват свободното време, а спомените, който си създават заедно да са ярки и запомнящи се.

Специалистите съветват, че ако искате да живеете щастливо до края на живота си, е необходимо да работите връзките си с партньора, мислете един за друг и се изненадвайте всеки ден.

Статията е с образователна цел и не може да замести консултация с лекар. При здравословен проблем потърсете помощ от специалист.