fbpx

Липсата на физическа активност води до депресия

10 / 12 / 2020
Написана от

Терминът депресия често се използва за описване на различни емоционални чувства, но всъщност това е истински психически проблем, който е едно от най-често срещаните разстройства на настроението. Има много видове депресия, като:

 • следродилна; 
 • сезонна;
 • клинична.

Клиничната депресия е състояние, при което има чувство на тъга или гняв, което продължава дълго време, нарушава ежедневието и може също да доведе до значително влошаване на качеството на живот. 

Проучване, проведено през 2019 г., е установило, че всеки трети респондент съобщава, че е страдал от депресия в даден момент от живота си, а около 63% свидетелстват, че познават поне един такъв човек. 

Депресията лечима ли е

Има много начини за лечение, включително:

 • психична терапия;
 • поведенческа терапия;
 • различни лекарства;
 • промени в начина на живот, включително диетични храни и комбинация от упражнения.

Ново проучване, което изследва над 150 000 участници, открива ясна връзка между ниската физическа активност и високия риск от изпитване на симптоми на депресия и тревожност. Изследването, установява, че аеробните и силовите тренировки допринасят индивидуално за намаляване на риска от влошаване на психическото състояние. Най-очевидната връзка обаче се открива, когато те се комбинират.

В миналото са провеждани редица проучвания, които са установили, че упражненията помагат за справяне и дори за предотвратяване на психични състояния. Установено е например, че аеробните упражнения, които включват дейности като плуване, колоездене, ходене и други, помагат за облекчаване на чувството на тревожност и депресия.

Въпреки това отговорите на много въпроси, произтичащи от връзката между физическата активност и настроението, остават неясни: например, не е ясно как да се измери количеството физическо натоварване, необходимо за влияние върху настроението, как спортът може да предотврати психични проблеми или да подобри психическото състояние. 

Липсата на физическа подготовка увеличава риска от депресия с 98%

По време на проучването учените са използвали данни, събрани за изследване на Великобритания Biobank, което включва информация за около половин милион доброволци на възраст между 40 и 69 години от Великобритания, Уелс и Шотландия. В проучването над 152 000 участници са преминали серия от тестове за измерване на нивото на тяхната физическа активност, включително тестове за сърдечен ритъм по време на тренировка, за кардио-белодробна издръжливост, оценка на мускулната сила на пациентите и др. 

Участниците също са попълнили и два клинични въпросника, свързани с тревожността и депресията, за да предоставят на изследователите перспектива за психическото им състояние. След около седем години изследователите отново оцениха психическото състояние на субектите с помощта на въпросници. 

При анализа на данните изследователите са разгледали други характеристики, които могат да повлияят на резултатите, като:

 • възраст;
 • пол;
 • история на психични проблеми; 
 • тютюнопушене;
 • доходи;
 • физическа активност;
 • образование;
 • родителска депресия; 
 • хранене. 

Изследователите са открили ясна връзка между първоначалното ниво на физическото и психическото им състояние седем години по-късно. Участниците, класифицирани като с ниска кардио-белодробна издръжливост и ниска мускулна сила, са били 98% по-склонни да изпитат депресия и 60% по-вероятно да изпитват тревожност. Учените са изследвали и връзката между психичното здраве и всеки вид физическа активност. Според проучването подобряването на нивото на физическа подготовка се постига само за три седмици и може да намали риска от развитие на депресия и тревожност с около 30%, информира МедКонсулт.бг.

Положителният принос на спорта за психичното здраве е ясен, но причинно-следствената връзка остава неясна

Въпреки че проучването демонстрират ясна връзка между двете променливи, резултатите от него не показват непременно причинно-следствена връзка между физическата активност и подобряването на психичното състояние. Например, тези, които са в по-добро психическо състояние също могат да имат висока склонност да извършват рутинни спортни дейности. Изследователите обаче твърдят, че по време на проучването са били използвани редица статистически техники, които не са довели до промяна в резултатите и са засилили причинно-следствената връзка между двата фактора. Необходими са обаче допълнителни изследвания, за да се разбере механизмът, който води до корелация между двете променливи, разбра MedConsult.bg.

Тези констатации са особено важни в наши дни, когато ограниченията важат за спортни зали и спортни клубове. Според настоящото проучване изглежда, че колективният спад в нивата на физическа активност поради пандемията от COVID-19 представлява потенциална опасност не само за физическото, но и за психичното здраве. 

Статията е с образователна цел и не може да замести консултация с лекар. При здравословен проблем потърсете помощ от специалист.