fbpx

7 признака, които показват, че работите твърде много

09 / 12 / 2020
Написана от

Кризата с Covid-19, икономическата заплаха и рутината на живота - всичко това води до стрес и тревожност, и насърчава хората да работят повече, за да се подсигурят. Въпреки че желанието за напредък и успех е законно, пристрастяването към работата, както всяко пристрастяване, може да навреди на тялото и ума ни. Как да разпознаете, че това наистина е работохолизъм? Ето някои странични ефекти, които ще предизвикат съмнение, споделя Medconsult.bg.

Въпреки че работохолизмът се изучават почти пет десетилетия, цифровият свят добавя нови измерения към пристрастяването. Различните технологии, като смартфони, лаптопи и таблети, ни позволяват да работим отвсякъде и по всяко време, а за някои това означава денонощни часове в дейности. Ако добавим към това кризата с Covid-19 и прехода към заниманията от вкъщи, със сигурност може да се определи, че границите между времето за труд и почивка са се размили. 

Mного изследвания определят пристрастяването към работата като ситуация, в която човек се труди прекомерно и натрапчиво и не е в състояние да се изключи от задълженията в офиса. Досега обаче не е намерен начин да се направи разлика между трудолюбив и всеотдаен служител и такъв, който страда от работохолизъм. Екипът на medconsult.bg проучи за вас редица физически и психически симптоми, които могат да показват работохолизъм. 

1. Повече часове работа водят до депресия

Ако смятате, че живеете от сутрин до вечер с професионалните си ангажименти, може да страдате от работохолизъм. Изследователи от едно проучване установиха, че тези, които трудят по 11 часа всеки ден, са по-склонни да се борят с депресията в сравнение с тези, които работят 7-8 часа. 

2. Вашата производителност се влошава

Ако сте увеличили броя на работните часове, но резултатите закъсняват, дългите работни дни могат да влошат вашата производителност. Изследване от университета в Станфорд установи, че хората, които прекарват около 70 часа седмично, не са по-продуктивни от тези, които трудят 56 часа седмично. 

3. Обръщате се към алкохола, за да се отпуснете 

Ако работите повече от 40 часа седмично, имате по-висок риск от повишена консумация на алкохол - минимум 14 седмични напитки за жени и 21 седмични напитки за мъже. Повишената консумация на алкохол може да увеличи риска от животозастрашаващи ситуации. 

4. Страдате от ежедневна умора 

Дългото работно време намалява времето за сън и води до умора през деня. Освен това дългото работно време оказва значително влияние и върху качеството на съня, така че дори да сте прекарали 7-8 часа в леглото през нощта, няма да се почувствате освежени на следващия ден. 

5. Сърцето може да показва предупредителни знаци

Може да не го забележите, но стресът в резултат на работа причинява отделянето на хормона кортизол, който може да увреди сърцето ви. Като цяло редица проучвания са открили връзка между сърдечно-съдовите заболявания и дългото време, прекарани в изпълнение на задачи. Например, проучване, проведено в Япония, установи, че тези, които работят повече от 11 часа, са по-склонни да получат инфаркт в сравнение с тези, които работят между 7-11 часа. По-нататъшни проучвания установяват, че служителите в Европа, Япония, Корея и Китай, които са изпълнявали професионални задължения повече от 50 часа всяка седмица, са изложени на по-висок риск от развитие на сърдечно-съдови заболявания. 

6. Хранителните ви навици са се влошили поради дългото работно време

Дългото време, прекарано най-вече зад лаптопа, може да доведе до промени в хранителните навици. Ако прекарвате много часове в офиса или у дома пред компютъра, вероятно няма да си спомните да се храните добре и вероятно ще вземете закуски, за да напълните стомаха си. Различни изследвания предполагат, че нездравословното хранене поради натоварване може да доведе до развитие на диабет. Други проучвания обаче показват, че това е отрицателна връзка - което означава, че в някои случаи може да се намали шанса за развитие на болестта. 

7. Страдате от болки в гърба и врата

Проучване, публикувано в списанието "Occupational & Environmental Medicine", установява, че дългото работно време увеличава шанса за болки в гърба. При жените болката най-често се усеща в областта на шията, докато мъжете са склонни да страдат от болки в долната част на гърба. Възможно е източникът на този знак да е стресът, който причинява мускулно напрежение.

Статията е с образователна цел и не може да замести консултация с лекар. При здравословен проблем потърсете помощ от специалист.