fbpx

4 естествени начина за намаляване на тревожността по време на епидемията

15 / 12 / 2020
Написана от

Въпреки че ваксината против COVID-19 е почти при нас, чувството за несигурност вероятно ще остане и през следващите месеци. Проучване показва, че около 34% от анкетираните страдат от безпокойство поради епидемията. Точно преди да потърсите медицинска помощ, ще се радвате да разберете, че има естествени алтернативи, които могат да помогнат.

Здравни и икономически проблеми, социална дистанция и увеличаване на чувството за самота, тези отгласи от вирусното заболяване доведоха до значително влошаване на психичното състояние на хората и увеличаване на процента на страдащите от тревожност. 

Проучването на американския телевизионен канал CBS, публикувано през май месец и изследващо чувството за национална устойчивост след пандемията от COVID-19, е установило, че над 20% от анкетираните съобщават, че психичното им състояние се е влошило. Също така е станало ясно, че над 34% от анкетираните са страдали от тревожност, 18% от тях са страдали от депресия и повече от 20% са съобщавали за чувство на самота.

Друго проучване, което изследва психическото състояние на повече от 3000 граждани във Великобритания през първите шест месеца от въвеждането на ограниченията поради Covid-19, показва, че разпространението на психични състояния като стрес, тревожност и депресия се е увеличило значително в сравнение с публикуваните по-рано данни: 

  • 64 % от участниците съобщават за симптоми, свързани с депресия;
  • 57% от тях съобщават за симптоми, характерни за тревожност; 
  • 26% страдат от умерена до тежка тревожност. 

Защо епидемията ни причинява безпокойство

Основният фактор, който причинява засилване на чувството за безпокойство в настоящия период, е страхът от неизвестното. Въпреки че през последните седмици все повече се говори за ваксината срещу COVID-19, все още не е ясно кога точно заболяването ще се превърне в събитие, което се появява само в историческите книги. Фактът, че близкото бъдеще е неясно и не знаем дали ще има по-нататъшно обостряне на болестта, дали ние самите или нашите роднини сме се разболели от болестта, също допринася за чувството на безпокойство.

Епидемията почти напълно промени нашия живот и накара социалните връзки да се разхлабят. Тези аспекти също могат да повишат тревожността. Едно от най-значимите притеснения обаче е икономическото: епидемията е повлияла на различни пазари по света и е довела до това много хора да загубят работата си. Дори след разпространението на ваксина не е ясно какви ще бъдат дългосрочните икономически последици. Тази несигурност сама по себе си допринася значително за влошаването на психичното състояние, споделя MedConsult.bg.

Някои естествени начини за намаляване на тревожността

Въпреки че има много фармакологични и психологични лечения, които могат да допринесат за облекчаване на безпокойството, има и естествени начини, които могат да се комбинират. Ако обаче приемате лекарства за лечение на тревожност, е най - добре да се консултирате с вашия лекар относно промените в диетата или приемането на някои добавки, за да избегнете промяна в отговор на конвенционалните лекарства. Събрахме за вас няколко естествени решения, които ще облекчат психическото състояние.

Упражнения за медитация и релаксация

Медитацията може да помогне за спиране на потока от мисли и по този начин да улесни управлението на безпокойството и стреса. Мета-анализ, публикуван през 2010 г., е установил, че медитацията може да бъде от полза за страдащите от разстройства на настроението и тревожност. 

Един от най-често срещаните симптоми на тревожността е свиването на мускулите и стискането на челюстта. Разширените техники за релаксация ще ви помогнат да се отървете от тези негативни навици. Опитайте се да легнете в удобна поза и бавно да свивате и отпускате мускулни групи в тялото. Започнете от пръстите на краката и продължете така чак до раменете и мускулите на челюстта. 

Ефективно писане и управление на времето 

Намирането на начин да изразите безпокойството може да ви помогне да почувствате, че психическото ви състояние е под контрол. Различни изследвания показват, че воденето на дневник, както и други форми на писане, може да бъде ефективен начин за справяне с тревожността. Например проучване от 2016 г. е установило, че творческото писане може да помогне на децата и тийнейджърите да се справят с тревожността, научи MedConsult.bg.

В стресови моменти като тези, поемането на много ангажименти и натоварване и личен живот също може да бъде фактор, допринасящ за чувството на стрес. Опитайте се да планирате дневен или седмичен график на задачите, които трябва да изпълните. Списъкът трябва да включва една сложна и голяма задача и няколко малки. Ако успеете да изпълните всички задачи в списъка, чувството за способност ще се увеличи и може да се почувствате по-спокойни. 

Конопено масло

То е производно на растението канабис. За разлика от други форми, маслото не съдържа тетрахидроканабинол - основната психоактивна съставка в растението. Предварително проучване показва значителен потенциал при използването на конопеното масло за понижаване на нивата на тревожност. 

Билков чай

Мнозина вярват, че пиенето на билков чай ​​ще помогне за намаляване на безпокойството и ще допринесе за по-добър сън. Резултатите от малък експеримент, проведен през 2018 г., показва, че лайката може да намали нивата на кортизол в организма, известен също като хормон на стреса. 

Подобно на билковите чайове, има и различни натурални добавки, които могат да намалят безпокойството. Въпреки това, преди да решите да комбинирате една или друга добавка, препоръчително е да се консултирате с медицински специалист или терапевт, който е добре запознат с билколечението.

Статията е с образователна цел и не може да замести консултация с лекар. При здравословен проблем потърсете помощ от специалист.