fbpx

Дистанционно обучение - погрижете се за зрението на децата си

23 / 12 / 2020
Написана от

Въпреки че електрониката помага в настоящите трудни времена, е необходимо да обърнете внимание на това дали детето ви вече няма увредено зрение поради редовното използване на:

  • компютри; 
  • таблети;
  • смартфони. 

Дългосрочното гледане на дисплеи и монитори води може да доведе до редица здравословни усложнения. Използването на таблети, мобилни телефони и компютри натоварва зрението на децата, защото изисква силен фокус върху детайлите - буквите не са толкова остри или оградени, а също така има различен контраст между текста и фона. Различните отражения също оказват влияние върху зрителните стимули. Всичко това затруднява работата на окото и го принуждава да положи много повече усилия.

Повишената дейност на очите трябва да се компенсират с добра грижа - водете децата си на профилактични прегледи дори те да нямат забележими проблеми със зрението. 

Прекомерното напрежение на очите причинява спазми

Честото гледане на монитор или дисплей може да доведе до така наречения спазъм на настаняването (синдром на уморените очи). При прекомерно усилие има спазъм и окото не е в състояние да се фокусира естествено и по този начин възникват проблеми със зрението от разстояние, информира МедКонсулт.бг.

Следователно работата пред екраните трябва периодично да се спира, за да може очите да си починат. Прекъсването на работата при учениците от първи клас трябва да бъде на всеки 20 минути за около две минути. Трябва да се редува фокусирането върху предмети на близко и далечно разстояние. Колкото по-малко е детето, толкова по-кратко време трябва да прекарва с таблет или мобилен телефон, споделя MedConsult.bg.

Ограничете времето пред екрана

Ако поради дистанционното обучение не може да се ограничи времето на детето прекарано пред екрана, то тогава не му позволявайте да прекалява с електронните игри. Ако времето го позволява, децата трябва да прекарват времето си след приключването на уроците навън - по този начин очите ще си почиват.

Подходящото осветление също е от значение. Важно е светлината да се отразява възможно най-малко от монитора или дисплея, както и да няма отблясъци от прозорците. Затова изберете по-слабо осветление. Дисплеят трябва да бъде леко наклонен на нивото на очите.

Компютърът е по-добър от таблета

Работата на компютър е по-малко рискована, отколкото на таблет и смартфон, така че ако е възможно, осигурете на детето монитор, а не дисплей. Гледаме компютър от около 75 сантиметра, докато обикновено дисплея на таблета и телефона е на около 30 см от лицето. Най-доброто разстояние за задържане на мобилен телефон е на разстояние около 40 см, което никой не спазва. 

Децата са по-склонни към проблеми със зрението, но ако очите им са здрави, те се фокусират по-лесно от възрастните, така че не е толкова голям проблем за тях да използват мобилен телефон в продължение на няколко десетки минути. Непрекъснатото използване на окото за гледане на толкова близко разстояние обаче може да претовари фокусиращите мускули, да доведе до нарушено сътрудничество между двете очи и поява на очни проблеми. 

Избягвайте мобилните телефони преди лягане

Препоръчително е децата да не използват мобилните си телефони поне един час преди заспиване, за да подобрите качеството на съня. Синята светлина от екраните има отрицателен ефект върху хормона мелатонин, който стои зад регенерацията на клетките, качествения и здравословен сън. Това също може да повлияе и на концентрацията.

Статията е с образователна цел и не може да замести консултация с лекар. При здравословен проблем потърсете помощ от специалист.