fbpx

Четири по-малко известни, но ефективни и забавни начина да подобрите здравето си

01 / 01 / 2021
Написана от

Въпреки че не винаги го правим, обикновено знаем как да подобрим здравето си:

  • чрез здравословно хранене;
  • повече физическа активност;
  • отказ от тютюнопушенето и др. 

Но има и други неща, които могат да се направят.

Вземете си домашен любимец

Домашните любимци помагат на хората да останат активни и въпреки всички надраскани мебели и от време на време бъркотията също ги правят по-щастливи. Животните имат благоприятен ефект върху стреса и като цяло намалява риска от инфаркт, научи MedConsult.bg.

Така че, ако мислите да се движите повече, кучето може да е правилния избор. Изследване показва, че почти половината от собствениците на кучета се движат активно поне половин час на ден пет пъти седмично.

Животът с животни е от полза и за децата. Алергиите също могат да се управляват.

Въпреки че понякога животните могат да направят бъркотия в една къща, през повечето време те са източник на добро настроение за стопаните си. Редица проучвания показват положителния ефект на животните върху психичното здраве на деца и възрастни. Например, изследвания върху хора с депресия многократно показват, че приблизително шестдесет процента от пациентите изпитват намаляване на симптомите си след получаване на терапия с животни.

Бъдете с приятели

Наскоро е било проведено проучване, което е доказало, че самотните хора имат същия риск да се разболеят като пушачите на петнадесет цигари на ден. Добрите отношения със семейството и близките приятели стават все по-важни за физическото и психическото здраве.

Благодарение на приятелите, вие сте по-малко стресирани и в същото време те ви помагат да поддържате мозъка си във форма. Изследвания многократно показват, че хората, които се чувстват подкрепени от семейството и приятелите си, са по-склонни да доживеят до по-напреднала възраст от тези, които се чувстват сами. Подобни резултати показват проучвания при жени, които се лекуват от рак на гърдата - тези, които чувстват подкрепата не само на семейството, но и на приятелите, имат по-голям шанс за успешно лечение.

Спете

Сънят не е загуба на време. Важно е не само тялото ви, но и мозъкът ви да си почива. Достатъчният сън влияе върху правилното функциониране на метаболизма, имунитета, плодовитостта, а умората води до липса на енергия, затлъстяване, увеличава вероятността за развитие на редица заболявания, риска от депресия, рак, инфаркт или инсулт. 

Според изследванията ние спим до двадесет процента по-малко от нашите предци. Но според специалистите човек не трябва да спи по-малко от шест и повече от девет часа, споделя МедКонсулт.бг. 

Смейте се

Смехът понижава кръвното налягане, действа срещу болката, защото това е най-доброто природно лекарство. Също така е от полза за имунитета ни. Предполага се, че когато се усмихвате, имунната ви функция се подобрява, защото сте по-спокойни (поради освобождаването на някои невротрансмитери). В допълнение към превантивните мерки като измиване на ръцете, защо да не избягвате настинка и грип, като се усмихвате.

Смехът също е естествен антидепресант. Да, има моменти, в които не ви е до смях, но все пак се опитайте да се засмеете.Това може да стане с помощта на приятел, животинче или клип в интернет.

Статията е с образователна цел и не може да замести консултация с лекар. При здравословен проблем потърсете помощ от специалист.