fbpx

Пет изненадващи начина да живеете по-дълго

07 / 01 / 2021
Написана от

Със сигурност знаете, че достатъчно сън, балансирана и разнообразна диета и физическа активност са полезни за здравето и ви дават шанс за дълъг живот. Но има и други начини, чрез които можете да постигнете това, научи MedConsult.bg.

Насочете се към планината

Учени от Медицинския факултет на университета в Колорадо са установили, че хората, които живеят на по-голяма надморска височина, са склонни да доживеят до по-дълга старост. Те са по-малко предразположени да развият коронарна болест на сърцето. Има няколко теории, защо може да е така: 

  • Някои предполагат, че по-ниските нива на кислород могат да повлияят на гените, които променят начина на работа на сърцето. 
  • Друга теория работи с факта, че на по-голяма надморска височина слънцето грее по-интензивно, което може да доведе до по-добро снабдяване на организма с витамин D, което е свързано с намален риск от заболяване. 

Какво можеш да направите? Дори и да не живеете на такова място, ходете на екскурзии сред природата и по възможност в планината.

Прекарвайте повече време с приятели

Връзките с близките поддържат дълголетието. Например, проучване на повече от 90 000 жени на възраст между 50 и 79 години е показало интересна констатация: Тези, които твърдят, че чувстват подкрепата на приятелите и семейството си, са по-склонни да живеят по-дълго от самотните хора. Други проучвания показват, че жените с рак на гърдата, които имат силен социален и емоционален произход, имат по-голям шанс за оцеляване. Въпреки че учените не са сигурни в причините, те вярват, че социализацията води до повишено самочувствие, а също и до взаимодействие за поддържане на здравето.

Правете неща, които ви правят щастливи

Възрастните хора често казват, че щастливите хора живеят по-дълго, а учените потвърждават това , чрез провеждането на няколко изследвания. Задачата на човек определено не е да премахне целия стрес от живота, а и това е напълно невъзможно. Но можете да добавите дейности към деня си, които ви носят радост. Плетене, рисуване, ходене, градинарство, време с приятели, упражнения, готвене - със сигурност знаете какво предизвиква усмивка на лицето ви и ви доставя удоволствие.

Домашните любимци също са от значение

Проучвания показват, че собствениците на домашни любимци имат по-ниски нива на холестерол, а също и по-голям шанс да преживеят сърдечен удар, отколкото хората без животно у дома. Например разходката с куче също е чудесен начин да се разходите на чист въздух и да поддържате форма, информира МедКонсулт.бг.

Дори малките промени са от значение

Не си мислете, че ако не направите радикална промяна в живота си, или ако не действате според препоръките на учените, това е безполезно. Напротив. Проучвания показват, например, по отношение на упражненията, че върху здравето ще има положителен ефект дори най-малкото движение, а не само изтощителните тренировки във фитнес залата. Не е нужно да се отказвате от всичко сладко за една нощ, а можете просто да намалите количеството или да намерите по здравословен заместител. Малките промени, които стават редовна част от живота ви, често носят големи ползи с течение на времето. Освен това, когато погледнете какво вече работи във вашето ежедневие, това ще ви даде по-добро усещане и повече мотивация за здравословен начин на живот.

Статията е с образователна цел и не може да замести консултация с лекар. При здравословен проблем потърсете помощ от специалист.