fbpx

Какво се случва с тялото ви, когато спите по 8 часа всяка вечер

26 / 10 / 2021
Написана от

Различни проучвания показват, че твърде краткият, но и прекалено дългият сън не са добре за нашето здраве. Вярно е, че има изключения и е достатъчно някой да спи по-малко, но като цяло професионалните изследвания препоръчват осем часа на вечер. Какви са другите ползи от осемчасовия сън?

8-часовия сън подпомага по-бързото възприемане на нова информация

Ако ви липсва сън, ще сте по-малко способни да се концентрирате, както и по-трудно да придобиете нови умения или да запомните нова информация. Докато спим ние обработваме новата информация и я съхраняваме в паметта. Освен това мислим най-добре сутрин след ползотворна почивка. Това се отнася включително и за изучаването на нови езици.

Ако спите по 8 часа ще бъдете по-концентрирани и ще вземате по-лесно решения

Когато спите добре, можете:

  • да мислите ясно;
  • да взимате по-бързи решения; 
  • да се концентрирате много по-добре.

Ще можете по-лесно да контролирате теглото си

Различни проучвания показват, че докато спим, ние развиваме хормон, наречен лептин, който “съобраща“ на тялото, че сме сити и че не се нуждаем от повече храна. Така че, ако не спим достатъчно, тялото няма да бъде в хармония, няма да се произвежда достатъчно лептин, тогава ще имаме по-голям апетит и ще започнем да наддаваме.

Общото здраве ще се подобри

Изследователи са открили, че получаването на достатъчно сън не само понижава нивата на стрес, но и предотвратява опасността от хипертония и висок холестерол. Отсъствието му също може да доведе до различни сърдечни проблеми.

Ползотворния сън може да предотврати диабет

Изследвания установяват, че сънят също има голямо влияние върху регулирането на кръвната захар и инсулиновата чувствителност. В резултат на това предотвратява развитието на диабет тип 2. Така наречената „дълбока“ фаза на съня изглежда е много важна за това, така че ако съкратите общото си време за почивка, вероятно ще пропуснете тази важна част.

Можете да се възстановите от настинка по-бързо

Ставате ли по-сънливи, когато сте болни? Изглежда има причина за това. Проучвания показват, че тялото ни преминава в режим на сън, за да се възстанови по-бързо. Режимът на заспиване кара имунната система да работи с пълна скорост, научи МедКонсулт.бг.

Кожата ви ще изглежда по-добре

Кожата е отличен индикатор за цялостното здраве и благополучие. Тя е и най-големият орган на нашето тяло и ние го излагаме на въздействието на времето, UV радиацията и праха всеки ден. Когато спим, кожата започва да се "самовъзстановява", така че достатъчното количество сън й е абсолютно необходимо, споделя MedConsult.bg.

Ще бъдете по-внимателен шофьор

Ако шофирате кола, вероятно сте преживели ситуация, в която сте карали наистина уморени поне веднъж. Понякога нямаме избор и трябва да се качим в колата, но ако можем да избираме, не бихме застанали зад волана. Проучвания показват, че шофьорите, които спят много малко, са опасни, защото се държат все едно са под въздействието на алкохол.

Статията е с образователна цел и не може да замести консултация с лекар. При здравословен проблем потърсете помощ от специалист.