fbpx

9 фобии, за които не сте чували

01 / 11 / 2021
Написана от

Сигурно отдавна знаете, че има хора с панически страхове от паяци, тесни пространства, височини и други. Но всъщност по света има голямо разнообразие от фобии, които са предизвикани от на пръв поглед смешни причинители.

Фобия от какво е спектрофобия

Спектрофобията е болезнен страх от огледала или по-скоро от собственото отражение. Поглеждането в огледало може да причини изключителен срам или тревожност при хора със спектрофобията, което е възможно да доведе до депресия. Поне това се доказва от казус от 2014 г., който описва подробно тридесетгодишната борба на 55-годишна жена с тази фобия.

На какво се основава омброфобия

Омброфобията е страх от дъжд. Тя попада в категорията на "естествените фобии", които включват още:

  • урагани;
  • сняг;
  • студ;
  • вятър. 

Хората с тази фобия често имат образование или работят в сферата на метеорологията, и са запознати много добро с потенциалните опасности, разбра МедКонсулт.бг.

Какво представлява фонофобията

Според изследвания, проведени в Малайзия, фонофобията е необичаен страх от звуци. Изследователите са установили, че това са предимно обикновени ежедневни звуци, които не могат да увредят слуха на човека или да причинят болка – затваряне на вратата или дори силен разговор. Фонофобията понякога се припокрива с така нареченият хиперакузис, необичайно силен отговор на звука, излъчван от частта на мозъка, която обработва шума.

Какво е аритмофобия 

Това е страх от числа, макар и не в смисъл, че някой си мисли, че под леглото се крият огромни единици или нули. Тази фобия се проявява като уплаха от математика или работа с числа. Има някои доказателства, че хората с аритмофобия могат да игнорират новите основани на изследвания най-добри практики поради отвращението си към числата и статистическите данни.

Какви са характеристиките на мирмекофобия

Това е болезнен страх от мравки. Този термин обикновено се използва за растителни видове, които изсъхват или не реагират добре в присъствието на това насекомо. Изследванията върху фобиите и "рояците от насекоми" предполагат, че не само растенията, но и някои хора могат да бъдат уплашени от мравки. 

Какво е таласофобия

Това име се отнася до страха от океани или дълбоките открити води. Човек може да се страхува от морски обитатели, дебнещи под вълните, но дълбоко вкоренената уплаха от неизвестното също играе роля. 

Отрицателни емоции предизвикани от ефебифобия 

Става дума за страха от тийнейджъри или юноши. Учени отдавна са разбрали, че почти всяко поколение възрастни имат леки форми на тази фобия - което означава, че виждат тийнейджърите като "малко не на място." Възрастните с по-тежка форма на тази фобия, трябва да прекарват време с юноши, за да разсеят тези страхове, научи MedConsult.bg.

Какво представлява аерофобия

Това е необясним страх от чист въздух или от движението на въздуха – като течения или бриз. Издухването на въздух върху човек с тази фобия може да причини мускулни крампи и интензивна изненадваща реакция.

Какво е тафофобията

Фобия с това специално име означава панически страх да не бъдеш погребан жив. Изследванията показват, че е възникнала (и вероятно е достигнала своя връх) през 17-ти век по времето, когато е бушувала чумата. Тафофобията дори е била явление, което е довело до създаването на специални ковчези, от които да се излезе, а телата на починалите често са били съхранявани много преди погребенията, за да се гарантира, че починалият няма да се събуди.

Статията е с образователна цел и не може да замести консултация с лекар. При здравословен проблем потърсете помощ от специалист.